Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έρχεται ο Πιτσιόρλας για το NAOK

Παραλιακό μέτωπο
02 Σεπτεμβρίου 2016 / 15:50
Γιώργος Κατσαΐτης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από το «Εμπορικό» έως τον Ανεμόμυλο εκτείνεται σήμερα η Χερσαία Λιμενική Ζώνη σύμφωνα με το εγκεκριμένο, με νόμο, master plan του Λιμανιού.

Καθιερώθηκε έτσι και στην Κέρκυρα μια θεσμική δυαρχία όσον αφορά στη διοίκηση της πόλης. Με την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στον Δήμο πιστεύεται ότι αυτή η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.
 
Μπορεί η Πάτρα να έχει προηγηθεί όμως ήλθε τώρα και η σειρά της Κέρκυρας ώστε ν' ανοίξει τουλάχιστον η διαδικασία που θα καταλήξει στην παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλης από τον ΟΛΚΕ στον Δήμο. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλας, σε μια επίσκεψη που αρχικώς είχε ανακοινωθεί για τις αρχές του καλοκαιριού, η ατμόσφαιρα της περιόδου όμως με το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν προσφερόταν ώστε ν' ανοίξουν κι άλλα θέματα. Η επίσκεψη Πιτσιόρλα είναι προγραμματισμένη για τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 12 του μηνός και το πρόγραμμα του αφορά στην επιτόπια συνεργασία του με τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ Α.Ε. και την αυτοψία του στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΚ, που είναι και το αγκάθι στην υπόθεση. 
 
Ο ΝΑΟΚ
 
Οι σχέσεις του ιστορικού σωματείου με τον ΟΛΚΕ οξύνθηκαν με την απόφαση της διοίκησης του λιμανιού να εισπράτει αντί του ΝΑΟΚ από τον ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών στις εγκαταστάσεις, γεγονός που ανέτρεψε κυριολεκτικά τον φετινό προϋπολογισμό του σωματείου και το υποχρέωσε ακόμα και σε έρανο, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ειλλημένες υποχρεώσεις μετακινήσεων όπως π.χ. της συμμετοχή της ομάδας πόλο στο play off για την άνοδο στην Α1 εθνική κατηγορία κ.α. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι γνωστό ποια σκέψη θα πρυτανεύσει τελικώς για την διευθέτηση του προβλήματος. Αν δηλ. η υπόθεση ΝΑΟΚ θα είναι τμήμα της μιας και μόνης απόφασης για την τύχη του παραλιακού μετώπου ή θα αποτελέσει διευθέτηση σε δεύτερο χρόνο ανάμεσα στον νέο πια δικαιούχο, τον Δήμο και τον ΝΑΟΚ.
 
Πρώτα νομοθετική ρύθμιση
 
Καλά πληροφορημένες πηγές για το θέμα της διευθέτησης του παραλιακού μετώπου συνολικά πάντως, επεσήμαναν ότι το master plan του Λιμανιού, στο οποίο περιγράφονται και οι παραχωρήσεις του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΔ) προς το Λιμενικό Ταμείο αρχικώς και εντέλει στον ΟΛΚΕ, από την εποχή της προεδρίας Αλ. Δεσύλλα, έχει περιβληθεί τον τύπο του νόμου κι έτσι για τη όποια αλλαγή του καθεστώτος αυτού απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
Στην πρόσφατη περίπτωση της Πάτρας πάντως (σ.σ. σημειώνεται ότι οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές εφόσον οι υποθέσεις διαφέρουν) που προσφάτως ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρόθεση να αποδώσει στον Δήμο Πατρέων ότι άφησε του Λιμάνι, που μεταφέρθηκε Νοτιοδυτικά, η παραχώρηση θα είναι το περιεχόμενο Κοινής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας, Τσακαλώτου και Δρίτσα. Πιστεύεται ότι και στην περίπτωση της Κέρκυρας θα μπορούσε να επιλεγεί αυτή η διαδικασία, η οποία ελπίζεται να διαρκέσει λιγότερο.
Πάντως η μέθοδος που ακολουθείται στο πατρινό μέτωπο αφορά στον νομοθετικό αποχαρακτηρισμό της χερσαίας πρώην λιμενικής ζώνης ώστε να περιέλεθει ξανά στην χρήση του ελληνικού Δημοσίου και στην συνέχεια η σύναψη Συμφωνίας Οριστικής Παραχώρησης στον Δήμο Πατρέων.
Γιώργος Κατσαΐτης

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.