Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το φθινόπωρο η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης του Άλσους Γαρίτσας

Άλσος Γαρίτσας
02 Ιουλίου 2020 / 18:32

Υδραίου: Πήραμε τη σκυτάλη και «τρέξαμε» το έργο, με προσωπικό ενδιαφέρον και επιμονή και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ένα μόλις βήμα πριν την υλοποίηση ενός έργου το οποίο αποτέλεσε στόχο πολλών ετών και πολλών δημοτικών αρχών” είπε χαρακτηριστικά η Μερόπη Υδραίου αναφερόμενη στην ανάπλαση του Άλσους της Γαρίτσας.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για το γεγονός ότι με το από 18 Ιουνίου έγγραφο της Διαχειριστικής αρχής, η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο, και αφορά ένα έργο το οποίο δημοπρατείται, εκπονείται, κατασκευάζεται και επιβλέπεται από τον Δήμο. 

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου για την πραγματοποίηση αυτού του έργου κάνοντας γνωστό ότι από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι προσπάθειες εστιάστηκαν με τη βοήθεια των υπηρεσιακών στελεχών στην ολοκλήρωση των  απαιτούμενων μελετών (τοπογραφικών, αρχιτεκτονικών, γεωπονικών, φυτοτεχνικών,   ηλεκτρομηχανολογικών, φωτισμού, εξοπλισμού κ.α), των τευχών δημοπράτησης και των απαιτούμενων εγκρίσεων (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής - Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο- Δ/νση Δασών- Εγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ.) που αφορούσαν συνολικά την ανάπλαση των δημοτικών χώρων Γαρίτσας Ανεμομύλου. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι με προσωπικό ενδιαφέρον και επιμονή και σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. ολοκληρώθηκε άμεσα η γνωμοδότηση της πρότασης από το Κ.Α.Σ και ήταν δυνατή η υποβολή της πρότασης  του Δήμου, προς τη Διαχειριστική Αρχή  εμπρόθεσμα την 14/11/2019.

Η Μ. Υδραίου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε η παρούσα δημοτική αρχή τη διοίκηση, οι μελέτες βρίσκονταν σε εξέλιξη (η αρχιτεκτονική είχε ολοκληρωθεί και είχε παρουσιαστεί ανοικτά στο κοινό  σε συνεργασία με Σύλλογο Ανεμομύλου (Φλαγγίνειο),  από τις τεχνικές υπηρεσίες και τη Δ/νση Πρασίνου. Στο διάστημα του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες  και εστάλησαν για τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Στο ίδιο διάστημα επεξεργάζονταν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και της προμήθειας.

Σήμερα η πρόταση συνολικού ύψους 2.851.212,04 πράξη  εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (Π.Ε.Π.Π.Ι.Ν) και αποτελείται από 3 υποέργα. H εν λόγω πράξη συμπεριλαμβάνεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της πόλης της Κέρκυρας και η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος μας είναι πλήρης και ώριμη  για δημοπράτηση.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αναβάθμιση των δημοτικών χώρων ΓΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ αποτελούσε ένα όραμα τόσο των κατοίκων όσο και των πολιτικών αρχών. Από τη δεκαετία του 2000 είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες αναβάθμισης των χώρων. Ένα έργο ανάπλασης, είχε δημοπρατηθεί αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ, επίσης ήταν διακαής πόθος όλων των απελθουσών αρχών, με τελευταίο τον κο Νικολούζο που το συμπεριέλαβε στα έργα ΟΧΕ Κέρκυρας και πιθανόν η πράξη αυτή να βοήθησε στην ένταξη του.
 
Τι περιλαμβάνει  το έργο ανάπλασης
 
Οι  εργασίες θα υλοποιηθούν σε δύο υποέργα: ένα έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ – ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ» και μια προμήθεια  με τίτλο «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΛΣΟΥΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ- ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ». Το τρίτο υποέργο αφορά την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
 
Το έργο ανάπλασης συνοπτικά περιλαμβάνει :

-Εργασίες βελτίωσης των  υφιστάμενων παιδικών χαρών στο Άλσος Γαρίτσας- Ανεμομύλου
 
- Εργασίες αναβάθμισης στο υφιστάμενο γήπεδο καλαθοσφαίρισης.

-Τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής ενηλίκων για υπαίθρια άσκηση  σε χώρο βόρεια του γηπέδου μπάσκετ και κοντά στην παιδική χαρά ανεμομύλου.

-Συνολική αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής και υδραυλικής εγκατάστασης.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και στηλών.

-Δημιουργία γηπέδων πετάνκ.

-Δημιουργία χώρου εκδηλώσεων με μικρή κερκίδα.

-Συνολική ανακατασκευή των κτισμάτων των τουαλετών.

-Επισκευή των πεζοδρόμων.

- Κατασκευή νέας  πίστας σκέιτ σε χώρο με έκταση περίπου 900τ.μ. ο οποίος γειτνιάζει με το γήπεδο μπάσκετ.

-Τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος.

-Οι εναπομείναντες χώροι πρασίνου αναβαθμίζονται με την εγκατάσταση χλοοτάπητα στα τμήματα που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά και αυτόματου ποτίσματος όπου απαιτείται. Στα τμήματα πρασίνου προς τη θάλασσα φυτεύεται σε όλο το μήκος το φυτό μπούζη που θα δώσει και χρώμα. Στα μεσαία τμήματα προτείνεται η φύτευση του φυτού λίπια σε όλο το μήκος. Σε όλο το μήκος των διαδρομών και των μονοπατιών ο χώρος οριοθετείται με μπορντούρα από πιξάρια.

-Κλαδέματα.

-Επισκευή του παραλιακού πεζοδρομίου και όδευση τυφλών.

-Αντικατάσταση  εξοπλισμού και προσθήκη νέου (κάδοι- πάγκάκια – τραπέζια πιγκ- πογκ και μπριτζ – σκάκι.
 
 
Υποβολές για χρηματοδοτικά Προγράμματα Δημοτικής περιόδου 2019-2023
 
Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων αναφέρθηκε συνοπτικά στην προσπάθεια την οποία έχει κάνει η δημοτική αρχή κατά τους 10 περίπου μήνες της θητείας της για την άντληση πόρων με στόχο την βελτίωση υποδομών και την κατασκευή έργων. Όπως είπε, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων έχει υποβάλει μέσα στους πρώτους 10 μήνες θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής 11 προτάσεις έργων ύψους πάνω από 10 εκατομμύρια (10.545.803,04) οι οποίες αφορούν σε σειρά θεμάτων όπως παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες και αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναβαθμίσεις παιδικών χαρών, οδοποιία, στέγαστρα σε στάσεις της αστικής συγκοινωνίας, αναβάθμιση μηχανολογικού εξοπλισμού, μελέτες ωρίμανσης έργων και άλλα.

Αυτά αφορούν 2.851.212.04 από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, 3.184.231,00 από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, 250.480 από το Πράσινο Ταμείο, 4. 259.880 από το ΠΔΕ.
Παράλληλα, η κ. Υδραίου επεσήμανε ότι ήδη υπάρχει προετοιμασία για όλα τα ερχόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το "Αντώνης Τρίτσης".