Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για την Παγκόσμια μέρα υγείας

Νικηφόρος Κοσμάς
09 Απριλίου 2020 / 09:20

Διανύουμε τον δεύτερο μήνα -πρακτικά- όπου η ελληνική κοινωνία είναι περιορισμένη στα σπίτια της. Πρακτικά γιατί ο αυτοπεριορισμός της είχε αρχίσει ήδη από τον Μάρτιο και υπό τον φόβο που της είχαν δημιουργήσει οι διεθνής εικόνες της πανδημίας. Που θα βαδίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) το επόμενο διάστημα; Είναι ένα ερώτημα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Η Ελλάδα τη στιγμή που μιλάμε έχει ένα άκρως απαξιωμένο σύστημα δημόσιας υγείας. Υπολείπεται πάρα πολύ σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά για να αντεπεξέλθει σε ‘’κανονικές’’ περιόδους, πόσω μάλλον δε σε περιόδους πανδημίας.
Η ευθύνη βαραίνει όλες ανεξαιρέτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες  κινήθηκαν σε μια τροχιά εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του ΕΣΥ.
Εδώ βρίσκεται και το πρώτο βασικό  ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε. Πως πρέπει τελικά να είναι το σύστημα υγείας την επόμενη μέρα;
Αρχικά ας βάλουμε σε μια ταξη το σήμερα. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε αυτή τη πανδημία πρέπει να γίνουν άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Πρέπει να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες είναι χιλιάδες. Πρέπει τα νοσοκομεία και οι πρωτοβάθμιες δομές  να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να μπορέσουν να νοσηλεύσουν όποιον άνθρωπο έχει ανάγκη, χωρίς εκπτώσεις.
Η ανθρώπινη παραπάνω παραδοχή, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει χώρος στο σύστημα υγείας για όποιον έχει ανάγκη μας οδηγεί και στην απάντηση. Η πρόσβαση στην υγεία τον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι καθολική και δωρεάν . Μάλλον δε χωράνε λογικές κέρδους όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Οι ανθρωπότητα έχει προοδεύσει αρκετά ώστε να μπορούμε, πλέον, να θεωρούμε δικαίωμα κάθε ελεύθερου ανθρώπου την πρόσβαση στην υγεία, την πρόσβαση κάθε ανθρώπου στη ζωή.
Μα μπορεί να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση; Εδώ πρέπει να απαντήσουμε απερίφραστα. Φυσικά και μπορεί να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση. Μόνο τη περίοδο της πανδημίας έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά σε διαφημιστικές καμπάνιες, αποζημιώσεις ιδιωτικών κλινικών και τόσων άλλων που θα μπορούσαν να καλύψουν μισθοδοσίες και εξοπλισμούς για χρόνια. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα, το μεγάλο και σπουδαίο πεδίο διεκδίκησης που πρέπει να  στηθεί από τον ελληνικό λαό την επόμενη μέρα.
Και για να κλείσουμε. Αυτή η πανδημία μας διδάσκει πολλά. Σήμερα  ζωή μας μπορεί να μπει σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή, από μέρη και συνήθειες που δεν θα φανταστούμε ποτέ. Ας είναι η σημερινή μέρα, η παγκόσμια ημέρα υγείας, αυτή που θα σηματοδοτήσει τον αγώνα των Ελλήνων για ένα ΕΣΥ καθ’ όλα δημόσιο και δωρεάν. Η πρόσβαση όλων μας στη υγεία είναι πρόσβαση στην αξιοπρέπεια και δε πρέπει να κάνουμε ρούπι πίσω.
Νικηφόρος Κοσμάς, οικονομολόγος - μέλος της Εκκίνησης Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο