Οι προτάσεις της «ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.» για την κρίση του κορωνοϊού

Οι προτάσεις της «ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.» για την κρίση του κορωνοϊού

Επιστολή του επικεφαλής της παράταξης, Νίκου Γκούση στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

09
Απριλίου / 2020

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Κείμενο με τις προτάσεις της παράταξης του για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, απέστειλε στον Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας, Κώστα Λέσση, ο επικεφαλής της «ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν.», Νίκος Γκούσης.

Αναλυτικά:

«ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας αφ’ ότου ο δήμος μας -μαζί με όλη τη χώρα- έχει αναστείλει την κανονική του λειτουργίαλόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με αυτόως δεδομένο θα όφειλεέκτοτενα είχεστραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην κοινωνική πολιτική, προκειμένου να στηρίξει την πλειοψηφία των συνδημοτών μας, οι οποίοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί.

Έως τώρα με την πενιχρή χρηματοδότηση των 20.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικώναντιμετωπίστηκαντα ελάχιστα , όπως η απολύμανση των δημοτικών και κάποιων δημόσιων χώρων και η προμήθεια ενός μέρους των αναγκών,είτε σετρόφιμα για συνδημότες που βρίσκονται σε ανάγκη, είτε σε μέσα ατομικής προστασίας των εργαζόμενων του δήμου.

Οι ανάγκες όμως είναι πολύ περισσότερες, στις οποίες μέχρι τώρα ο δήμος δεν έχει ανταποκριθεί, αφού δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ούτε την κατάλληλη υπηρεσιακή δομή ούτε το επιτελικό οργανωτικό σχήμα.

Ελλείψεις, παραλλείψεις ή καθυστερήσεις καταγράφονται:

Α) Στην ενημέρωση ( Με ένα δελτίο τύπου ή μία ανάρτηση στο φ/β δεν γίνεται ενημέρωση γενικού πληθυσμού, ιδιαίτερασε μία αγροτική περιοχή).

Β) Στην επικοινωνία (Εκτιμάται ότι το  90% των δημοτών δεν γνωρίζει το τηλέφωνο επικοινωνίας).

Γ) Στα μέτρα προστασίαςκυρίως για την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού, αλλά και γιατην ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Δ) Στα μέτρα υποστήριξης της ευπαθούς ομάδας, αλλά καιτης στήριξης των πολλών πλέον οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας.


2. ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟ.ΣΥ.Ν. ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ως παράταξη εξ αρχήςείχαμε θέσει ψηλά σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική, θεωρώντας ότι οι απρόβλεπτες σύγχρονες κρίσεις  αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά μόνο με οργανωμένες δημόσιες δομές.

Προτείναμε τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στο δήμο Νότιας Κέρκυρας.
Πρόκειται για μια σύγχρονη δομή, η οποία έχει σχεδιαστείκαινοτόμα,ώστε ναπαρεμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες με βάση τις ιδιαιτερότητές τους και να αποτελεί το πρώτοσημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, αλλά και για όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή και Επικράτειας. Η ύπαρξη ενός τέτοιου Κέντρου είναιπροαπαιτούμενογια τη διασύνδεση των προγράμματων διάφορων υπουργείων, ανοίγονταςκατά μοναδικό τρόπο προοπτικές για χρηματοδοτήσεις, οι οποίες στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών, κυρίως των αδύναμων πολιτών.


3. ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Καταλήγοντας προτείνουμε τις ενέργειες  που θα οδηγήσουν το δήμο μας σε σωστή κατεύθυνση στη κοινωνική του πολιτική:

Α) Άμεση προετοιμασία των διαδικασιώνγια την κατάθεση πρότασης δημιουργίας Κέντρου Κοινότητας στο δήμο μας.

Β) Για την περίοδο έως την έναρξη λειτουργίας του: 
(με εκτιμώμενο χρόνο από 3 έως 6 μήνες)

1. Προτείνουμε τη δημιουργία 5-ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για την επικοινωνία των δημοτών με το δήμο για αιτήματα κάλυψης των αναγκών τους.

2. Προτείνουμε την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου του δήμου, στο οποίο να αναφέρονται οι βασικές οδηγίες προς τους δημότες και όλοι οι 5-ψήφιοι αριθμοί στους οποίους μπορούν να απευθύνονται για τις ανάγκες τους.
(Το φυλλάδιο μπορεί να διατίθεται από σημεία, τα οποία επισκέπτονται συχνά οι δημότες, όπως τασουπερμάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία, ΚΕΠ κ.τ.λ.).

3. Προτείνουμε τη δημιουργία δημοτικής ομάδας διαχείρισης κρίσης για θέματα υγείας, υγιεινήςκαι προστασίας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Λευκίμμης (με ΕΚΑΒ κ.α.) πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Συμπληρωματικά μάλιστα προτείνουμε τη τοποθέτησηστον εξωτερικό χώροενός οικίσκου διαλογής των ατόμων με πιθανή λοίμωξη Covid-19.
(Η δημοτική αρχή, προκειμένου να αποφύγει τη δαπάνη αγοράς, μπορεί να μελετήσει αν είναι προσφέρεται για προσωρινή μεταφορά ένα από τα δύο προκάτ γραφείαπου χρησιμοποιείη ΔΕΥΑΚ στο δήμο μας στην Ενότητα Μελιτειέων).

4. Επιπλέον και ιδιαίτερα επειδή η οργάνωση γιατη στήριξη των ευπαθών και οικονομικά αδύνατων συνδημοτών μας δεν πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα και δίχως επαρκή ενημέρωση,προτείνουμε τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής για όσο διάστημαδεν λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτεκαι οργανώνονται οι συνεδριάσειςμε τηλεδιάσκεψη.

Είναι προφανές ότι δεν ζητάμε συνδιαχείριση, αλλάκοινή και ταυτόχρονηενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων, κατά την οποίανα δίνεται η δυνατότητα, ώστε να ασκείται ο δημοτικός έλεγχος και να κατατίθενται οι τυχόν προτάσεις που έχει κάθε παράταξη.

5. Τέλος επειδή η παραγωγή απορριμμάτων θα είναι αισθητά μειωμένη κυρίως λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης τουριστικής περιόδου, προτείνουμε ναματαιωθεί η ανάθεση αποκομιδής σε ιδιώτη (ύψους περίπου 260.000 ευρώ) και να μεταφερθεί το μεγαλύτερο τμήμα (τουλάχιστον 150.000 ευρώ) για την ενίσχυση των πληττόμενων από την ανθρωπιστική κρίση συνδημοτών μας.

Λευκίμμη 9 Απρίλη 2020
Δημοκρατική Συνεργασία για το Νότο»