Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θα λειτουργήσει και 2η Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων στα Γιάννενα

Ιωάννινα
07 Απριλίου 2020 / 06:21

Επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου δίνει τη δυνατότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να λειτουργήσει άμεσα 2ο Μικροβολιογικό Εργαστήριο αποκλειστικά για ελέγχους Covid19 σε δείγματα -και- από την Κέρκυρα

ΙΩΑΝΝΙΝΑ.  Άμεσα ανταποκριθηκε η Περιφέρεια Ηπείρου σε αιτήματα της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και με δύο αποφάσεις του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, το επιχορηγεί συνολικά με το ποσό των 223.220 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα το έργο των δημόσιων δομών Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid19).

Ειδικότερα, το ποσό των 133.220 € διατίθεται για την προμήθεια άκρως απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για λειτουργία 2ης Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία προορίζεται να νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά Covid9, ενώ τo ποσό των 90.000 € διατίθεται για την προμήθεια άκρως απαραίτητου ακτινολογικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.



Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε:

«Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας, στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η βαρύτητα δίνεται ασφαλώς στα νοσοκομεία που υποδέχονται τους ασθενείς και ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που έχει οριστεί και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα ως Νοσοκομείο – Αναφοράς για τη νόσο.



Έχουμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, έναντι κάθε άλλης τρέχουσας υποχρέωσης, την ενίσχυση της λειτουργίας και της επέκτασης των δομών του, ώστε να είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί και να νοσηλεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπατριωτών μας που ενδέχεται να νοσήσουν.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού, όμως εκείνο που διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία, είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών από όλους τους πολίτες: Να μείνουμε σπίτι και στις τρεις επόμενες εβδομάδες που παρατάθηκε το μέτρο».



Ως εκ τούτου, το Κέντρο Αναφοράς για κορωνοϊό, που λειτουργεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θ' αποκτήσει σύντομα τη δυνατότητα εξέτασης ακόμη περισσότερων δειγμάτων για κορωνοϊό, που αποστέλλονται προς διερεύνηση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας,

Μέχρι σήμερα, το Εργαστήριο λειτουργεί με το υφιστάμενο, προϋπάρχον προσωπικό, που έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και στην προηγούμενη υγειονομική κρίση με τον ιό H1N1, όμως ήδη έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις και εκπαιδεύεται επιπλέον προσωπικό, που θα στελεχώσει το Εργαστήριο.



Η αναπλ. καθηγήτρια Μικροβιολογίας, υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς για τον κορωνοϊό, Κωνσταντίνα Γκαρτζονίκα μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα του πλανήτη, απέναντι στον θανατηφόρο ιό, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς, που προσπαθεί να δώσει στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα ασφαλείς και έγκυρες απαντήσεις επί των δειγμάτων.

«Ο μικρότερος χρόνος που απαιτείται για την εξέταση ενός δείγματος είναι 4 ώρες και φτάνουμε σε σημείο να εξετάζουμε καθημερινά περίπου 60-70 δείγματα. Με την επιπλέον στελέχωση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα πολλών περισσότερων αναλύσεων δειγμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.


πηγή:  Epirusonline.gr