Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέτρα στήριξης για τον Τουρισμό προτείνει το Περιφ. Συμβούλιο

Τουρισμός
31 Μαρτίου 2020 / 06:20

Την άμεση θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό από τις επιπτώσεις του COVID 19 ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ψήφισμα με 14 προτάσεις για τη λήψη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων προστασίας, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζόμενων, του ευρύτερου τουριστικού τομέα, από τις επιπτώσεις του Covid19, εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά τη χθεσινή (30/3) συνεδρίαση -με τηλεδιάσκεψη- του σώματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της Π.Ι.Ν., το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε με την υποστήριξη των παρατάξεων «Ιόνιο Δυνατά Κάθε νησί ψηλά», «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», «Ιόνιος Συμμαχία» και «Ελληνική Αυγή για το Ιόνιο», ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρου Αλεξάκη, αναφέρει:

«Οφείλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξουμε τις εποχιακές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Πέρα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό και προτάσσουμε τα παρακάτω:

1. Προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό ώστε να μην χαθεί το εποχικό επίδομα λόγω λιγότερων ενσήμων, από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του.

2. Προστασία για όσους δεν καταφέρουν να εργαστούν φέτος στον κλάδο, προσφέροντας στους εποχικούς εργαζόμενους παρατεταμένο επίδομα ανεργίας.

3. Εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η οποία θα διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δει το εισόδημα του να μειώνεται εξαναγκαζόμενος σε άδεια άνευ αποδοχών ή απειλούμενος με απόλυση.

4. Ο επαγγελματίας ξεναγός χαρακτηρίζεται εδώ και δεκαετίες ως ο «πρεσβευτής μιας χώρας» προς τους επισκέπτες της, ως εκ τούτου πρέπει και οι Ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν  την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι.

5. Καμπάνια προβολής της Περιφέρειας στο εσωτερικό και εξωτερικό με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια.

6. Αναστολή πληρωμών σε τράπεζες και μη σφράγισμα επιταγών (Τειρεσίας)

7. Οι εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται με απόφαση ένταξης σε πρόγραμμα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ή σε ΕΣΠΑ, με απλή διαδικασία αίτησης να λαμβάνουν το 50% του επιχορηγούμενου ποσού ως προκαταβολή.

8. Να δύναται στις εποχιακές επιχειρήσεις που δεν έχουν αρνητικά στοιχεία (σφραγισμένες επιταγές και δανειακά ενήμερες μέχρι 31/12/2019) η καταβολή από τις τράπεζες δανείου κίνησης ισόποσου των επιταγών που απαιτείται για την κάλυψη τους στο προσεχές τετράμηνο με μηδενικό επιτόκιο και η αποπληρωμή να πραγματοποιείται στα επόμενα δυο έτη.

9. Οι εποχιακές επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε επαναλειτουργία, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επιχορηγούνται στην εργασιακή και ασφαλιστική δαπάνη στο πρώτο τρίμηνο της λειτουργίας τους με ποσοστό 70% εφόσον κατά την έναρξη λειτουργίας τους εξασφαλίσουν το 80% των εργαζόμενων που είχαν την προηγούμενη εποχιακή χρήση.

10. Μείωση ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στο χαμηλότερο συντελεστή.

11. Μείωση των τελών αεροδρομίων, ώστε η Fraport να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις.

12. Στήριξη στα ξενοδοχεία που έμειναν ανοικτά κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

13. Ιδιαίτερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία και οι δημοσιονομικές διευκολύνσεις της ΕΕ να στηρίξουν τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις και μέτρα για τους εργαζόμενους.

14. "Moratorium" χρονικού διαστήματος ενός τουλάχιστον έτους, με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες μικρών, μεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ή είναι εξαρτώμενες εποχιακά από αυτόν, οι οποίες προ του χαρακτηρισμού της κατάστασης ως πανδημίας ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».