Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: Οδηγίες διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας: Οδηγίες διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων

ΑΧΑΡΑΒΗ(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ). «Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό και μένουμε σπίτι» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης και προσθέτει: «Ασπίδα στον κορωνοϊό η καθαριότητα»

26
Μαρτίου / 2020

Η ανακοίνωση του Δήμου

Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας σε διαρκή συνεργασία και εναρμόνιση με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ εφαρμόζει καθημερινά ένα οργανωμένο σχέδιο για την προστασία των κατοίκων αλλά και για τους εργαζόμενους στο Δήμο.
Σε συνεχή κι αυξημένη  εγρήγορση, λαμβάνει καθημερινά όλα τα απαραίτητά μέτρα ανανεώνοντας και ενισχύοντας το «οπλοστάσιο του» για την αντιμετώπιση του κορονοïού.

Οι υπηρεσίες πρώτης προτεραιότητας προς τους πολίτες λειτουργούν (καθαριότητα, ΔΕΥΑΚ, φωτισμός), πάντα στα πλαίσια των κανόνων που έχουν επιβληθεί, για να αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
- Απολυμαίνονται και ψεκάζονται  όλα τα δημοτικά κτίρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου και  άλλοι δημόσιοι χώροι, στην εδαφική του  περιφέρεια.
- Ανανεώνεται διαρκώς η προμήθεια των  μέσων ατομικής προστασίας, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, στολές-φόρμες για  τους εργαζόμενους του Δήμου.
- Ενημερώνεται διαρκώς  όλο το υπαλληλικό προσωπικό και λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο προστασίας.
- Αναρτάται  και μοιράζεται  με όλα τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας , ενημερωτικό υλικό  πόρτα- πόρτα για τους τρόπους προφύλαξης.
- Αξιοποιείται  το προσωπικό του Δήμου στα πλαίσια των οδηγιών.
- Λειτουργεί από τη Δευτέρα  μέχρι  και το Σάββατο από τις 8 το πρωί  μέχρι τις  σε 8 το βράδυ  πλήρως επανδρωμένο τηλεφωνικό κέντρο. Μπορείτε να καλείτε στο  26633 60112 για οποιαδήποτε ενημέρωση ή ανάγκη έχετε.
- Διακόπτεται η επιβολή βεβαίωσης παραβάσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δήμου.
- Όλα τα συλλογικά όργανα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας (Δημοτικό Συμβούλιο, Κοινοτικά Συμβούλια, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής)  θα λαμβάνουν αποφάσεις δια περιφοράς.
- Οι πολιτικοί γάμοι που έχουν προγραμματιστεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο  γίνονται  με την παρουσία ως και 10 ατόμων συνολικά  στην διάρκεια της τελετής.
- Δίνεται παράταση σε όλες τις προθεσμίες για καταβολή ανταποδοτικών ή άλλων τελών όπου υπάρχει υποχρέωση από δημότες και επαγγελματίες για αυτή την περίοδο.
- Διαβεβαιώνουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο, οι επιτροπές του Δήμου όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα λειτουργούν με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


ΟΔΗΓΙΕΣ: Πως να διαχειριζόμαστε τα οικιακά απορρίμματα
Με ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τα οικιακά απορρίμματα.

1.Προσπαθούμε να μειώσουμε τον όγκο τους.
2.Χρησιμοποιούμε απολυμαντικά διαλύματα και  μέσα ατομικής προστασίας
3. Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.
4.Τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά, φόρμες, δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
5.Δεν αφήνουμε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις όσο πιο ερμητικά γίνεται.
6.Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης ούτε ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου) ούτε με αδέσποτα ή περαστικά κατοικίδια.
7.Δεν αφήνουμε  σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητείστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατείστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
8.Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και δεν βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
9.Οι  πολίτες να  ανοίγουν και κλείνουν τους κάδους με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
10.Δίνεται η δυνατότητα εναπόθεσης ανακυκλώσιμων υλικών  στις πράσινες γωνιές των Καστελλάνων Γύρου, της Αχαράβης από 10 το πρωί μέχρι 4 το απόγευμα και από Δευτέρα  έως Παρασκευή.
Αν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας
1.Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
2.Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε. 

Εάν είμαστε υγιείς, δίχως υποψία κρούσματος
1.Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά. 
2.Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.