Αντίδραση Γαλιατσάτου για την δια περιφοράς συνεδρίαση - «Ανυπόστατο θέμα» λέει ο Πρόεδρος του Π.Σ.

Αντίδραση Γαλιατσάτου για την δια περιφοράς συνεδρίαση - «Ανυπόστατο θέμα» λέει ο Πρόεδρος του Π.Σ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αντίθεσή της με όποια επιλογή συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων «δια περιφοράς» εκφράζει η παράταξη Γαλιατσάτου,

25
Μαρτίου / 2020

επισημαίνοντας ότι υπάρχει η τεχνολογική ευχέρεια για συνεδριάσεις με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και την διεπικοινωνία. Η παράταξη ΑΝΑΣΑ εκφράζει επίσης την διαμαρτυρία της για την επιλογή της περιφερειακής αρχής να μην απαντά στις επερωτήσεις των παρατάξεων δια ζώσης, αλλά να τις παραπέμπει σε γραπτή απάντηση. Η επιλογή μάλιστα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην αναρτώνται καν στην ημερήσια διάταξη οι επερωτήσεις, αποτελεί αντιδημοκρατικό και περιοριστικό μέτρο.
Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναφέρει:
«Ως παράταξη της ΑΝΑΣΑ επιθυμούμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην οποιαδήποτε επιλογή για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων «διά περιφοράς».
Οι δυσκολίες που υφίστανται, εξ αιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19, δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για  εγκατάλειψη της δημοκρατικής και διαφανούς λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. Η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει όλες τις ευχέρειες για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων με τρόπο που να επιτρέπει τον διάλογο και την διεπικοινωνία πριν την λήψη των αποφάσεων.
Ως ΑΝΑΣΑ επιθυμούμε ακόμη να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την επιλογή της περιφερειακής αρχής να μην απαντά απ’ ευθείας στις επερωτήσεις αλλά να τις παραπέμπει στην «γραπτή απάντηση», άγνωστο πότε βέβαια! Και το χειρότερο και πλέον αντιδημοκρατικό μέτρο αποτελεί η απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην  αναρτηθούν καν στην ημερήσια διάταξη οι επερωτήσεις αυτές. Είναι προφανής η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής να εμποδίσει  την δημοσιοποίηση των επερωτήσεων  και να την περιορίσει ως μια υπόθεση περίπου… ιδιωτικού χαρακτήρα μεταξύ του επερωτώντος και της Περιφερειάρχη!
Ζητούμε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου την άμεση ανάρτηση των επερωτήσεων όλων των παρατάξεων στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του οργάνου».

Ν. Μουζακίτης: Μικροπολιτική για ανυπόστατα θέματα 

Απαντώντας στον Θ. Γαλιατσάτο, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης διευκρινίζει ότι μόνον σε περίπτωση αδυναμίας στην λειτουργία του συστήματος υποστήριξης της τηλεδιάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση "δια περιφοράς":
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με αφορμή διαμαρτυρίες μέρους της αντιπολίτευσης για την επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων ,που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής : 
Η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου, λόγω της σοβαρής κατάστασης   που βρίσκεται η χώρα με την επιδημία του COVID- 19, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί  με τηλεδιάσκεψη , μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr.
Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, όλοι όσοι προσκαλούνται σε κάθε συνεδρίαση. Επιπλέον και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατική και η διαφανής λειτουργία του οργάνου έχει ζητηθεί και από τα ΜΜΕ να δηλώσουν ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να έχουν πρόσβαση για την παρακολούθηση της συνεδρίασης αυτής.
Ωστόσο, λόγω του ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και δεν έχουμε άποψη κατά πόσο θα λειτουργήσει το σύστημα με τη σύνδεση όλων των συμμετεχόντων, (έχει προγραμματιστεί από την αρμόδια υπηρεσία να γίνει δοκιμή πριν την συνεδρίαση), υπάρχει  η σκέψη σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης να γίνει η προγραμματισμένη συνεδρίαση «δια περιφοράς» και πάλι επισημαίνω μόνο σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία στην λειτουργία του συστήματος υποστήριξης της τηλεδιάσκεψης.
Επίσης, λόγω της νέας διαδικασίας τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη απάντηση στις επερωτήσεις που έχουν κατατεθεί, επιλέχτηκε η έγγραφη απάντηση αυτών. Το γεγονός ότι αυτές δεν αναγράφηκαν στην πρόσκληση δεν αποτελεί  παράβαση νομοθετικού πλαισίου.
Πραγματικά, μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι σε μια περίοδο που η χώρα και οι πολίτες της καλούνται να  αντιμετωπίσουν την απειλή της επιδημίας του COVID- 19, έχοντας μπροστά μας την κατάσταση  πραγματικού πολέμου, όπως αυτή της Ιταλίας και των άλλων χωρών, κάποιοι αιρετοί θέλοντας να προβάλουν το «εγώ» τους, ψάχνουν λόγους για να ασκήσουν μικροπολιτική για ανυπόστατα θέματα.
Είναι πολιτικά απαράδεκτη η τακτική που ακολουθείται από μέρος της αντιπολίτευσης που αντί σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση  για τον τόπο να ασχολείται και να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσιμης φάσης που περνάει η χώρα, να ασχολείται  με τα μικροπολιτικά τους «εγώ».
Οι πολίτες της Περιφέρειάς μας έχουν κρίση και μπορούν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και την μικροπολιτική που ασκείται. Εξάλλου με την κρίση αυτή λειτούργησαν και λειτουργούν».