Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Six on Sax»: Ένα νέο μουσικό σύνολο μας συστήνεται

Μουσικό σύνολο
23 Μαρτίου 2020 / 10:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πριν από μερικές ημέρες και λίγο πριν κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα σταματήσει λόγω κορονοϊού,

το σχετικά πρόσφατα συσταθέν σύνολο σαξοφώνων «Six on Sax» πραγματοποίησε τη δεύτερή του εμφάνιση μπροστά στο κερκυραϊκό κοινό.
Τα μέλη που το απαρτίζουν  -όλοι τους μουσικοί νέοι σε ηλικία ώστε φέρνουν και νέες ιδέες, αλλά ταυτόχρονα αρκούντως αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν ώστε να εγγυώνται κι ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα-  έχουν ως κοινό παρανομαστή την αγάπη τους για το σαξόφωνο, όπως επισημαίνουν κι εκείνοι.



Με αφορμή και το προαναφερθέν live τους ως «Six on Sax», η εφημερίδα «Ενημέρωση» επικοινώνησε μαζί τους προκειμένου να μας πουν οι ίδιοι περισσότερα για το μουσικό σύνολό τους και τις προοπτικές του.

• Πως και πότε προέκυψε η ιδέα για τη σύσταση αυτού του νέου μουσικού συνόλου;
_Το σύνολο σαξοφώνων «Six on Sax» δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με αφορμή το διεθνές σεμινάριο πνευστών και κρουστών οργάνων που διοργανώνεται από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας στο οποίο διδάσκουν διεθνούς φήμης μουσικοί.
Πιο συγκεκριμένα, και κατόπιν της επιτυχημένης μουσικής εμφάνισης που   πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια και την καθοδήγηση του Διονύση Ρούσσου, μια ομάδα μουσικών με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους αλλά κυρίως την αγάπη τους προς το σαξόφωνο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το σύνολο αυτό.
Πρωταρχικός σκοπός του συνόλου είναι να ενώσει τον πλούτο των ηχοχρωμάτων και   παράλληλα να διευρύνει τα όρια του ήχου του σαξοφώνου, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα σύνολο όπου μέσα από τις εμφανίσεις του θα παρουσιάζει έργα ποιοτικής μουσικής από όλες τις περιόδους και τα στυλ.

• Ποιοι το απαρτίζουν;
_Το σύνολο «Six on Sax» το απαρτίζουν οι: Γιώργος Παντελιός (Soprano σαξόφωνο), Γιάννης Καρανικόλας, Βίκυ Βελέντζα, Αναστασία Γκίκα (Alto σαξόφωνο), Κωνσταντίνος Στραβοράβδης, Δανάη Γεωργακοπούλου (Tenor σαξόφωνο), Birgit Reiter (Baritone σαξόφωνο).
Τόσο στην πρώτη συναυλία του συνόλου όσο και σε αυτή την πρόσφατη, συμμετείχε ο Νίκος Μεταλληνός στα κρουστά (φιλική συμμετοχή), τον οποίον και θέλουμε να ευχαριστήσουμε.

• Ποιο το κοινό σημείο μεταξύ σας, το οποίο οδήγησε και σε αυτή τη συνεργασία;
_Το κοινό σημείο είναι η αγάπη μας για το σαξόφωνο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο ή μια ορχήστρα σαξοφώνων που θα αναδείξει τον ήχο και τις δυνατότητες του οργάνου.

• Μιλήστε μας για το ρεπερτόριο του συνόλου. Με ποια κριτήρια το επιλέξατε; Συμπεριλάβετε ή θα συμπεριλάβετε και δικές σας διασκευές;
_Δεν έχουμε συγκεκριμένο ρεπερτόριο, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να δοκιμάζουμε κάθε φορά κάτι καινούργιο. Η πρώτη εμφάνιση του συνόλου, πραγματοποιήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν, με συναυλιακό concept, κλασσικό πρόγραμμα, σε έναν πιο κλασσικό χώρο. Ενώ στη δεύτερη εμφάνιση μας, το ρεπερτόριο ήταν πιο σύγχρονο με ακούσματα swing, jazz και tango, σε έναν πιο φιλικό και “οικείο” χώρο.
Όσο για την επιλογή του ρεπερτορίου, όλοι μας προτείνουμε διάφορα κομμάτια που μας αρέσουν και στο τέλος αποφασίζουμε όλοι μαζί. Ψάχνουμε τα κομμάτια και αν δεν τα βρούμε κάνουμε μόνοι μας τις μεταγραφές ώστε να ανταποκρίνονται στο σύνολό μας.

• Ποιες οι εντυπώσεις απ’ το πρόσφατο πρώτο σας live και ποια η ανταπόκριση του κοινού;
_ Όπως αναφέρθηκε και πριν, ήταν η δεύτερή μας εμφάνιση σαν σχήμα, αλλά η πρώτη ζωντανή μας εμφάνιση με αυτό το concept. Αρχικά το διασκεδάσαμε και το ευχαριστηθήκαμε εμείς οι ίδιοι. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν πέρα από τις προσδοκίες μας και τα σχόλια που δεχτήκαμε από το κοινό ήταν πολύ θετικά, γεμίζοντάς μας αισιοδοξία για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε.


_Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις. Υπάρχουν ιδέες και προτάσεις για διάφορα μέρη της Κέρκυρας καθώς και εκτός αυτής στο άμεσο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι ετοιμάζουμε για το καλοκαίρι του ‘20 την επόμενη εμφάνιση μας, με “δροσιστικό” ρεπερτόριο.