Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε μαύρο χάλι οικόπεδα - χωματερές σε όλη τη Ζάκυνθο (φωτορεπορτάζ)

ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
13 Φεβρουαρίου 2020 / 17:02

Αποκαλυπτικό είναι το φωτορεπορτάζ για τις αυτοσχέδιες χωματερές στα χωριά και την πόλη, οι οποίες αποτελούν τον εφιάλτη των Ζακυνθινών… •Τελεσίγραφο Εισαγγελέα στο Δήμο •Το οικόπεδο της ντροπής στους Αμπελόκηπους •Εξοργισμένοι οι συμπολίτες μας

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Σκουπίδια, μπάζα, ξύλα, ρούχα και κάθε λογής αντικείμενα πετούν ασυνείδητοι συμπολίτες μας όπου βρουν, με τις αρχές να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες μέρες μετά από αυτοψία του Δασαρχείου, εστάλη ένα έγγραφο «φωτιά» στο Δήμο, το οποίο κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία, για να γίνει η αποκατάσταση τριών μεγάλων χωματερών στο Κερί, τις Βολίμες και τον Κοιλιωμένο. Η Εισαγγελία κάλεσε στη συνέχεια το Δήμο να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες. Σε αυτές τις χωματερές ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι τεράστιος, όμως δυστυχώς οι σκουπιδότοποι και οι μπαζότοποι είναι πολλοί και ξεφυτρώνουν συνεχώς σαν μανιτάρια.
 
Αμπελόκηποι Δεμένα τα χέρια του Δήμου…


 
Ο Αντιδήμαρχος Λαγανά, Χαράλαμπος Βαρβαρίγος μόλις ενημερώθηκε για το θέμα συναντήθηκε αρχικά με τον πρόεδρο της ΤΚ Κερίου, προκειμένου να εξετάσουν το πως μπορούν να παρέμβουν. Επειδή όμως διαπιστώθηκε ότι για τον καθαρισμό, χρειάζονται ερπυστριοφόρα και ο Δήμος θα πρέπει να αναθέσει τη συγκεκριμένη εργασία σε ιδιώτες, είναι ανάγκη πρώτα - όπως μας μετέφερε ο κ. Βαρβαρίγος - να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έγκριση του προϋπολογισμού.
 
Σαρακινάδο Το δημοτικό οικόπεδο της ντροπής στους Αμπελόκηπους


 
Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε οικόπεδο, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΖ στους Αμπελόκηπους. Σκουπίδια, ογκώδη απορρίμματα, σπασμένοι κάδοι ακόμα και δημοτικά οχήματα (λεωφορεία και φορτηγά) χωρίς πινακίδες που πιθανόν, λόγω ελλιπούς συντήρησης βρίσκονται σε αχρηστία… Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ, ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε τη Ζάκυνθο», Ανδρέας Ξένος αυτή η έκταση ήταν παλιά χωματερή, όμως ακολούθησε κάποια στιγμή η αποκατάσταση του χώρου. Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνουμε πολύ γρήγορα, από χώρος εναπόθεσης κλαδιών, μετατράπηκε σε μία ανεξέλεγκτη χωματερή. Ο κ. Ξένος δήλωσε: «Στο οικόπεδο, το οποίο είναι προέκταση του οικοπέδου της ΔΕΥΑΖ, παλαιότερα ο Δήμος στο τέλος της σεζόν έριχνε κλαδιά. Καθαρίστηκε και προχθές το είδα πάλι «στα μαύρα του τα χάλια. Πρέπει άμεσα να καθαριστούν οι χωματερές. Είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου! Με ευθύνη και των προέδρων των χωριών πρέπει να εντοπιστούν όλα τα σημεία και να καθαριστούν άμεσα».
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι από τους Αμπελόκηπους, την πόλη (στο Α’ Νεκροταφείο), το Σαρακινάδο, το Καταστάρι, τα Χαρτάτα και από σημεία στο δρόμο Αλυκές - Ξύγκια.
Ο κ. Βαρβαρίγος ερωτηθείς για τις άλλες τρεις χωματερές, στις οποίες θα πρέπει άμεσα να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, σημείωσε: «Πρόκειται για τρεις χωματερές που έπειτα από την αυτοψία του Δασαρχείου διαπιστώθηκε ότι είναι επικίνδυνες για εκδήλωση πυρκαγιάς. Το δασαρχείο κοινοποίησε το συγκεκριμένο έγγραφο στον Εισαγγελέα και ο Εισαγγελέας έστειλε τελεσίγραφο στο Δήμο… Δυστυχώς σε αυτές τις χωματερές υπάρχουν σκουπίδια, ογκώδη και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα και υλικά… Εκεί οι όγκοι είναι τεράστιοι. Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, θα συνεργαστούμε με ιδιώτες, γιατί χρειάζονται ερπυστριοφόρα για αυτές τις εργασίες. Έχουν περάσει20 μέρες από την ημέρα που λάβαμε το έγγραφο της εισαγγελίας. Πρέπει ΑΜΕΣΑ να κάνουμε τις παρεμβάσεις».
 
Αλυκές - Ξύγκια Το αδειοδοτημένο σημείο


 
Υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αδειοδοτημένο σημείο για ρίψη ογκωδών αντικειμένων είναι η μονάδα ανακύκλωσης, η οποία είναι συμβεβλημένη με την ΑΝΑΚΕΜ (Π. Γιακουμέλος) και βρίσκεται στην περιοχή του αεροδρομίου. Ουσιαστικά, όλα τα υλικά κατεδάφισης πρέπει να οδηγούνται από ιδιώτες και επιχειρηματίες στο συγκεκριμένο χώρο. Υπενθυμίζουμε ότι ο κάθε ιδιώτης, ο οποίος προτίθεται να κατασκευάσει ένα έργο ή να λάβει μία άδεια δόμησης για την κατασκευή ή κατεδάφιση ενός κτηρίου, θα πρέπει να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Πολεοδομία, στην Υπηρεσία Δόμησης, να καταθέτει ένα σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και μία σύμβαση του ιδίου με το Σύστημα Ανακύκλωσης και αφού ολοκληρωθεί το έργο, τα παραγόμενα απόβλητα (μπάζα) οδηγούνται στη μονάδα ανακύκλωσης.
 
Α’ νεκροταφείο πόλης Αποκαλύψεις στην εκπομπή «Εδώ Ζάκυνθος»

Οι χωματερές της Ζακύνθου θα είναι και το θέμα που θα αναλυθεί απόψε στην εκπομπή του ΙΟΝΙΑΝ «Εδώ Ζάκυνθος» με τον Ανδρέα Παπαδημητρίου που θα προβληθεί στις 21:00. Όπως και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε σήμερα, έτσι και οι εικόνες στους τηλεοπτικούς μας δέκτες θα είναι αποκαλυπτικές, καθώς τα σκουπίδια και τα ογκώδη καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, στα οικόπεδα της ντροπής στην ορεινή Ζάκυνθο αλλά και στον κάμπο.
 
Χαρτάτα, Τα αδιέξοδα


 
Είναι άμεση ανάγκη να δρομολογηθεί η επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος. Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι πρόκειται για ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να εκραγούν… Δεν τους αφορά μόνο αν τα σκουπίδια στοιβάζονται έξω από τους κάδους στις γειτονιές τους… Θέλουν να ξέρουν πως λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, είτε πρόκειται για τις χωματερές είτε για τον Λίβα. Οι χωματερές είναι ένας πραγματικός εφιάλτης… Η δημοτική αρχή μετά το τελεσίγραφο, έχει περίπου 1,5 μήνα ακόμα διορία. Πρέπει να μπει τέλος στην ασυδοσία και όλοι να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους…