Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επερώτηση Γαλιατσάτου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το σχέδιο προστασίας της ΠΙΝ

Γαλιατσάτος Θεόδωρος
16 Ιανουαρίου 2020 / 07:42

Η εν λόγω επερώτηση της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.» υποβλήθηκε ενόψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Τα θέματα των έργων ανάπλασης στην Κέρκυρα (υπογειοποίηση καλωδίων, δομές απορροής όμβριων υδάτων και λυμάτων, ποδηλατόδρομοι κ.ο.κ.), της άναρχης στάθμευσης και της παράνομης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και αυτό της ενίσχυσης των Σωμάτων Ασφαλείας σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, θίγει με επερώτησή της η παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Η εν λόγω επερώτηση, η οποία έχει τίτλο «Μέτρα και δυνατότητες ΠΙΝ για την εφαρμογή των σχεδίων προστασίας» και υπογράφεται από τον επικεφαλής της και πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, όπως και από τον περιφερειακό σύμβουλο, Τηλέμαχο Γαβαλά, υποβλήθηκε ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και αποτελεί μια από τις συνολικά πέντε επερωτήσεις, που θα προηγηθούν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Αναλυτικά η επερώτηση της παράταξης του Θεόδωρου Γαλιατσάτου έχει ως εξής:

«Προς κ. Περιφερειάρχη

Τον Δεκέμβριο οι κάτοικοι του προαστίου Μαντουκιού Κέρκυρας βίωσαν μία πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς μια τριώροφη παραδοσιακή οικία. Συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και ένας εξ αυτών κατάληξε.

Το συμβάν αυτό ανέδειξε τί μπορεί να συμβεί στην Παλιά πόλη και σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της Κέρκυρας με τα μικρά σοκάκια και τα ψηλά σπίτια.

Σε αυτό ο περιστατικό, αλλά και σε άλλα ανάλογα περιστατικά, όταν η υπηρεσία κινείται για να διασώσει και να κατασβήσει αδυνατεί να φτάσει στον προορισμό της έγκαιρα, διότι η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, οι προθήκες και οι τέντες, τα άναρχα σταθμευμένα αυτοκίνητα στις πρόσφατα πλακοστρωμένες πλατείες και τους πεζόδρομους, κλείνουν κάθε δυνατή πρόσβαση, τα δε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ, λόγω της μη ολοκλήρωσης της υπογειοποίησης, καθιστούν ανέφικτη την καθ ύψος ανάπτυξη των κλιμάκων διάσωσης.

Ερωτάσθε:

·         Αν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει υπηρεσίες ελέγχου με διάθεση να ελέγχουν πραγματικά τα επιδοτούμενα έργα ανάπλασης μέχρι την πλήρη ολοκλήρωσή τους, την υπογειοποίηση καλωδίων, τις δομές απορροής λυμάτων και όμβριων, αλλά και την απόδοσή τους στους κατοίκους σύμφωνα με την προγραμματισθείσα χρήση: οι πλατείες για τους κατοίκους οι πεζόδρομοι για τους πεζούς και οι ποδηλατόδρομοι για τους ποδηλάτες.

·         Αν θα ξεχάσουμε το εφήμερο πολιτικό κόστος, το οποίο καταργεί τους κανόνες σωστής λειτουργίας και αφήνει ανεξέλεγκτη την αλόγιστη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και την άναρχη στάθμευση, και θα εφαρμοστούν οι σωστοί κανόνες, οι διευκολύνσεις και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τα σχέδια πολιτικής προστασίας της πόλης μας, όπως αυτά υποβάλλονται από τις Υπηρεσίες που γνωρίζουν και το πρόβλημα και τη λύση.

·         Και, τέλος, αν η Π.Ι.Ν θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να ενισχύει την υλικοτεχνική υποδομή των σωμάτων ασφαλείας όπως έκανε και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή προς όφελος των πολιτών».