Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Περιφέρεια Ι.Ν με αισιοδοξία μπροστά στην νέα δεκαετία

Θεόδωρος Γαλιατσάτος
05 Ιανουαρίου 2020 / 17:41

του Θεόδωρου Γαλιατσάτου - Περιφερειακού Συμβούλου, επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, π. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αναπόφευκτα στο τέλος μιας χρονιάς η αν προτιμάτε στην αρχή μιας νέας δημιουργούνται σκέψεις απολογισμού και ταυτόχρονα ιδέες και προβληματισμοί για το μέλλον.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκλεισε την δεκαετία με θετικό πρόσημο.
Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η κρίση του συστήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας σαν αποτέλεσμα αφ ενός των δομικών αδυναμιών του ίδιου και αφ ετέρου και κυρίως λόγω της διεφθαρμένης διαχείρισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επηρέασε σημαντικά και επιβράδυνε τους ρυθμούς της ανάπτυξης και στην περιοχή μας.
Τούτο αποτυπώθηκε και στην κοινωνία και στην οικονομία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ιδιαίτερα την περίοδο 2009-2014.
Ως Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ λάβαμε γρήγορα αποφάσεις μπροστά στο φάσμα της επιδείνωσης της κρίσης. Δημιουργήσαμε μεγάλο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης της συνοχής για την βοήθεια σε όσα νοικοκυριά είχαν την ανάγκη και ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε δραστικά και αποφασιστικά εκείνο το εργαλείο που μπορούσε να αλλάξει σε θετική κατεύθυνση την οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Πρόκειται βέβαια για τον τουρισμό και τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που διείδαμε ότι προσέδιδαν τα πολύ μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ιονίων Νήσων.

Αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο της τουριστικής προβολής (από την χρήση των πολύτιμων πόρων για πελατειακές επιχορηγήσεις τοπικών σωματείων που βαφτίζονταν ως τουριστική προβολή, προχωρήσαμε ταχύτατα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην παγκόσμια προβολή μέσω μοναδικών μέσων όπως η google , το cnn, το travelchannel, διαμορφώνοντας δυναμική αναγνωρισιμότητα για τα Ionian Islands και προκαλώντας εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς επισκεψιμότητας,τοποθετώντας την Περιφέρεια μας οδηγό του ελληνικού τουρισμού για τα έτη 2015/2016/2017/2018.
Ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ, μικρότερη ανεργία στην χώρα, σημαντικές επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες αποτελούν το πλαίσιο της οικονομίας στην αρχή της νέας δεκαετίας, που διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα της εφαρμοσμένης πολιτικής που ακολουθήθηκε.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ατενίζει με αισιοδοξία το 2020 και την νέα δεκαετία και αισθανόμαστε περήφανοι γιατί συμβάλλαμε ενεργά σ αυτό.
Πολλά όμως είναι να γίνουν ακόμη και κυρίως όσα η προηγούμενη περίοδος ανέδειξε ως δομικές αδυναμίες.
 Δεν θα επιμείνω σε όσα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τον προ ηγηθέντα δικό μας σχεδιασμό και βαδίζουν στον δρόμο της υλοποίησης, όπως για παράδειγμα το μεγάλο δίκτυο πολιτιστικών υποδομών σε όλα τα νησιά ( Αχίλλειο, Φοίνικας, Βίλλα Ρόσα, κτίριο Γιαλινά, θέατρο Λευκάδας, θέατρο Ζακύνθου, ανοικτό θέατρο Αργοστολίου, Άγιος Μηνάς , Αγία Αικατερίνη, Πυργομονάστηρο Στροφάδων) η το επίσης μεγάλο δίκτυο αθλητικών υποδομών που υλοποιείται χρηματοδοτούμενο σε κάθε νησί η τα λιμάνια συνοχής όπως του Πίσω Αετού του Αγίου Νικολάου Βολιμών και της Βασιλικής η τα πέντε υδατοδρόμια  που βρίσκονται σε τελική φάση αδειοδότησης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τόσα άλλα.

Θα θέσω στην συζήτηση όσα φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν η θα παίξουν καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα:
Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων (απορρίμματα και βιολογικοί καθαρισμοί)
Στοχευμένες δράσεις για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (προστασία παράκτιων οικισμών και πόλεων, ασφάλεια των ακτών και διατήρηση του πλούτου στην χλωρίδα και την πανίδα).
Υπεράσπιση του κοινόχρηστου δημόσιου χώρου από την ληστρική επιδρομή ενός παρασιτικού ιδιωτικού κεφαλαίου (Ερημίτης, περιοχή Ναυαγίου/Ζάκυνθος, λιμάνι Κέρκυρας).
Διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους (προώθηση του Ιόνιου Άξονα Βορρά-Νότου με οδικές και λιμενικές υποδομές, παρακάμψεις  οικισμών Κέρκυρας, λιμάνια Αγίου Στεφάνου, Λευκίμμης, Πεσσάδας, νέα γέφυρα στην Λευκάδα, κύριοι οδικοί άξονες σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, ποιοτική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρα-Ζακυνθος). 
Διασύνδεση των νησιών με την απέναντι ηπειρωτική ακτή και ασφαλής προσβασιμότητα στα εθνικά δίκτυα της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού για την αποφυγή της «απομόνωσης» των νησιών μας.
Ενεργειακή διασύνδεση για την εξασφάλιση των πλεονεκτημάτων από την διέλευση του EastMed και του Ποσειδώνα.
Ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, επιχειρηματικά πάρκα και λατομικές ζώνες παντού, χρήσεις γης σε επίπεδο γειτονιάς.
Λειτουργία όλων των βασικών κρατικών δομών στο έδαφος της ΠΙΝ με πρώτο δείγμα γραφής την επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Εδραίωση της νέας δομής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου με τμήματα και σχολές παντού, δυναμική προώθηση της ερευνητικής του δραστηριότητας και ανάπτυξη επαρκούς δικτύου εκπαιδευτικών και υποστηρικτικών κτιριακών υποδομών.
Ευέλικτο σύστημα υποστήριξης και προώθησης των προϊόντων της Ιόνιας Γης.
Καθολική επέκταση της εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας.
Σταματώ εδώ.

Η δρομολόγηση και υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών προϋποθέτει ανάλογη πολιτική βούληση που προφανώς είναι το μέγα ζητούμενο στις σημερινές συγκυρίες διακυβέρνησης τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο χώρας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται υψηλή ποιότητα σχεδιασμού, στοχοπροσήλωση, σεβασμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και εν γένει των πολιτών, συλλογική εργασία και επικοινωνία με την κοινωνική συνείδηση.
Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε και να υπηρετήσουμε αυτές τις στρατηγικές επιλογές , τώρα η αργότερα!
Κέρκυρα, 05/01/2020