Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέματα τουρισμού και πολιτισμού στη συνάντηση Αυλωνίτη-Γκερέκου

Αλέκος Αυλωνίτης
10 Δεκεμβρίου 2019 / 10:53

ΑΘΗΝΑ. Θεσμική συνάντηση για ζητήματα αρμοδιότητας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που αφορούν στην Κέρκυρα, στους Παξούς και στα Διαπόντια Νησιά

είχε χθες ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης με την Πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου. Σε σχετικό δελτίο τύπου ο βουλευτής αναφέρει: «Η συνάντηση έγινε μετά από ευγενική ανταπόκριση της Προέδρου του ΕΟΤ σχετικά με  υποβληθέν αίτημα του βουλευτή. Κατά την διάρκεια της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και εποικοδομητικής συνάντησης ο βουλευτής έθεσε στην κ. Γκερέκου διάφορα θέματα και προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τα νησιά μας»

Τα θέματα που συζήτησαν

1)        Ζήτησε από  την Κερκυραία Πρόεδρο του ΕΟΤ να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία μαζί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους της Τοπικής Κοινωνίας  έτσι ώστε να γίνουν τα αναγκαία βήματα στην κατεύθυνση επανακαθορισμού της τουριστικής ταυτότητας της Κέρκυρας και των νησιών μας  έτσι  ώστε να αποκτήσουν  επικαιροποιημένη, σύγχρονη  και σύμφωνα με τις κρατούσες παγκοσμίως συνθήκες της τουριστικής αγοράς, ταυτότητα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας σε σχέση με την μουσική και τον πολιτισμό.

2)        Η  επισκευή και η πλήρης τεχνική αποκατάσταση (ει δυνατόν και η αναπαλαίωση) του Δημοτικού Θεάτρου  απετέλεσε κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση  αφού διαπιστώθηκε ότι το Δημοτικό Θέατρο αποτελεί σημαντικότατο σημείο αναφοράς και φορέας ιστορικής, αρχιτεκτονικής και κυρίως πολιτιστικής μνήμης διαχρονικά όλων των Κερκυραίων.

3)        Επιβεβαιώθηκε η άμεση προτεραιότητα της εκτέλεσης όλων εκείνων των  ενεργειών από  όλους  τους εμπλεκόμενους  θεσμικούς φορείς στην κατεύθυνση της συμμόρφωσής μας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ορίζονται στον Κανονισμό της UNESCO. Επισημάνθηκε ο κίνδυνος απένταξης της πόλης μας από το δίκτυο προστατευομένων πόλεων της UNESCO με δεδόμενο ότι το προσεχές έτος  θα  ελεγχθεί η τήρηση  των δεσμεύσεων μας από αρμόδιες υπηρεσίες της UNESCO.

4)       Η βέλτιστη  αξιοποίηση των δυο Φρουρίων και η οργανική σύνδεσή τους με τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την προστασία και ανάδειξη τους.

5)        Ο βουλευτής ζήτησε την βοήθεια της Προέδρου για το ζήτημα της αναβάθμισης των υποδομών υποδοχής επιβατών στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Λευκίμμης, Κέρκυρας και Αγίου Στεφάνου Αυλιωτών και φυσικά, των Παξών και των Διαποντίων νησιών. Επεσήμανε εμφαντικά την τριτοκοσμική εικόνα των λιμανιών αυτών με ελλείψεις αξιοπρεπών αιθουσών αναμονής, χώρων υγιεινής και έκδοσης εισιτηρίων για την εξυπηρέτηση επιβατών–επισκεπτών.

6)        Ανέδειξε το τεράστιο κυκλοφορικό πρόβλημα της πόλης κατά τους θερινούς μήνες  που οφείλεται εκτός των άλλων από τη διακίνηση δια της χορηγήσεως ανεξέλεγκτα μεγάλου αριθμού τουριστικών και περιηγητικών λεωφορείων καθώς και την αύξηση του αριθμού των μικρών τουριστικών τραίνων  που δυσκολεύουν αφόρητα την κυκλοφορία μέσα στο ιστορικό κέντρο.

7)        Συζήτησε με την κα Πρόεδρο τη δυνατότητα θέσπισης προϋποθέσεων και κινήτρων, όπως μείωση του ΦΠΑ κλπ,  στους  επαγγελματίες τουρισμού του νησιού και ειδικά στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα που αποτελούν και τον πυρήνα  της οικονομίας των νησιών μας, αφού ο πλούτος τους διοχετεύεται κυρίως στα νησιά μας και ανακυκλώνεται εντός αυτών.

8)      Ζήτησε τη συμπαράσταση της κας Προέδρου σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την εξεύρεση  χώρου  για τη συστέγαση όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό υπηρεσιών του νησιού έτσι, ώστε να δημιουργήσουμε στη Κέρκυρα ένα ενιαίο και οργανωμένο  διοικητικό κέντρο για τον Τουρισμό μας στον οποίο χώρο θα αναδειχθεί η τουριστική ιστορία του τόπου μας, ενώ θα αποτελεί ταυτόχρονα και κέντρο  εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των επισκεπτών μας.

9)        Ζήτησε τη χρηματοδότηση  για την  εκπόνηση  σχετικής μελέτης ή έστω την επικαιροποίηση αντίστοιχης μελέτης  (που έχει εκπονηθεί κατά το παρελθόν  μετά από πρωτοβουλία των δημάρχων του νησιού και που παρέμεινε αναξιοποίητη), έτσι ώστε να μελετηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πώληση του τουριστικού μας προϊόντος και την προσαρμογή των υπηρεσιών μας  στα πλαίσια της σημερινής ανταγωνιστικής και πολυσύνθετης τουριστικής πραγματικότητας.

10)      Επισημάνθηκε από τον κ. βουλευτή, η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης τόσο πανελλαδικά όσο και στον τόπο μας ενός ευρωπαϊκού και ειδικά τοπικού  μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στην τουριστική αγορά   που να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους επιχειρηματίες μας σε περιπτώσεις πτωχεύσεων τουριστικών γραφείων, εκτάκτων καιρικών φαινομένων και γενικά, απρόβλεπτων συνθηκών. Θύμισε την περίπτωση της THOMAS COOK.

11)      Επιπλέον ζήτησε τη χρηματοδότηση και την υπό την αιγίδα του ΕΟΤ διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων στα Νησιά μας έτσι, ώστε να έχουν διεθνή αναφορά και να στοχεύουν στην ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των νησιών μας, ως νησιά του πολιτισμού και της μουσικής.

Η συζήτηση περιστράφηκε και σε άλλα προβλήματα και προτάσεις  και διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές, η αναγκαιότητα  της σύμπραξης και της συναίνεσης όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου μας.

Η κ. Γκερέκου δήλωσε κατά τη συζήτηση ότι θα επιδιώξει, λαμβάνοντας τη σχετική πρωτοβουλία να συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη άμεσα στη Κέρκυρα έτσι, ώστε να τεθούν οι βάσεις  για την περαιτέρω κοινή  προσπάθεια.  

Μετά από την ενδιαφέρουσα συζήτηση η κα Πρόεδρος ενημέρωσε επί πλέον τον βουλευτή για τις δράσεις του ΕΟΤ, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια να σχεδιαστούν νέα προγράμματα διαφημιστικής προβολής του νησιού και προσέλκυσης τουριστών. Αυτά, θα στοχεύουν στη νέα επικαιροποιημένη τουριστική ταυτότητα της περιοχής μας αναδεικνύοντας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.