Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο διεθνούς φήμης, κερκυραίος, Τουμπίστας Β. Γιονανίδης, σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Βικέντιος
29 Nov 2019 / 09:24
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο κερκυραίος διεθνούς φήμης τουμπίστας Βικέντιος Γιονανίδης έρχεται στην Αθήνα για να

διευθύνει τους δυναμικούς Metallon σε δικές του μεταγραφές έργων Λυλλύ και Σκαλκώτα σε συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 2 Δεκεμβρίου  και ώρα 20:30 με τίτλο «Γραφές του τότε και του τώρα»
Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του: «Η μουσική του Νίκου Σκαλκώτα πάντα με συνάρπαζε. Η πρώτη μου επαφή με αυτήν ήταν, όταν σε κάποια από τις θερινές Ακαδημίες στην Κέρκυρα, το Κουιντέτο Melos Brass και μαζί τους ο δάσκαλος μου, Γιωργος Ραρακος έπαιξαν μια επιλογή τεσσάρων από τους 36 Ελληνικούς Χορούς. Μετά από χρόνια, όταν ξεκίνησα να διασκευάζω, σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν απόλυτα για μεγαλύτερο σύνολο χάλκινων. Ο ένας χορός έφερε τον άλλο κι έτσι κατέληξα να έχω διασκευάσει το 1/3 αυτών" λέει ο καταξιωμένος Vikentios Gionanidis - Tuba, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να διευθύνει τους δυναμικούς Metallon σε δικές του μεταγραφές έργων Λυλλύ και Σκαλκώτα.Με τον χορό στο επίκεντρο, οι υποβλητικοί METALLON παρουσιάζουν μία συναυλία που ξεδιπλώνει τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές αρετές πνευστών και κρουστών. Ξεκινώντας με τη Σουίτα από τον Αρχοντοχωριάτη του οραματιστή Ζαν- Μπατίστ Λυλλύ, ο οποίος είναι μεταξύ των συνθετών που εισαγάγουν τα πνευστά ως πρωταγωνιστές στην Ορχήστρα. Μέσα από πρωτοποριακούς συνδυασμούς οργάνων και ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις, η μουσική του παραμένει σημείο αναφοράς. Οι METALLON βέβαια, δεν θα μπορούσαν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, γι’ αυτό και μπαίνουν στο ιδιότυπο σύμπαν του Νίκου Σκαλκώτα, εκτελώντας 12 (από τους 36) Ελληνικούς Χορούς - έργο, που ενσωματώνει στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής, με έναν τελείως προσωπικό όσο και πρωτοποριακό τρόπο. Στο πόντιουμ, αλλά και την πρόκληση των ενορχηστρώσεων, ο ραγδαία ανερχόμενος στη διεθνή μουσική σκηνή, Βικέντιος Γιονανίδης.
 
Λίγα λόγια για τον Βικέντιο Γιονανίδη
 
Ο Βικέντιος Γιονανίδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Ξεκίνησε τα πρώτα μουσικά του βήματα στην Φιλαρμονική Μάντζαρος. Συνέχισε Αρμονία με τον Αν. Καζιάνη και Τούμπα με τον Γ. Ραράκο στο Ωδείο Κέρκυρας. Τον Οκτώβριο του 2007 άρχισε τις ανώτερες σπουδές του στο Hochschule für Musik, Medien und Theater του Ανοβέρου στην τάξη Τούμπας του Prof. Jens Björn - Larsen από όπου και αποφοίτησε τον Φεβρουάριο του 2013.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Βικέντιος Γιονανίδης κέρδισε το Α’ βραβείο, όπως επίσης το βραβείο κοινού και το βραβείο καλύτερης εκτέλεσης Σύγχρονης Μουσικής στον «Aeolus International Competition» του Düsseldorf. Επίσης έχει κερδίσει βραβεία στον διαγωνισμό Σχολών στο Lübeck και στον „International Brass Competition“ στο Gdansk της Πολωνίας. Τον Μάιο του 2012 κέρδισε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό «International Instrumental Competition Markneukirchen».
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως την Folkwang Kammerorchester του Essen, την Chursächsische  Philharmonie, την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Plauen - Zwickau, την Ορχήστρα της Ακαδημίας του Gdansk, την Συμφωνική Ορχήστρα του Göttingen και την Συμφωνική Ορχήστρα του Düsseldorf. Ο Βικέντιος Γιονανίδης έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες της Γερμανίας, όπως την Όπερα του Saarbrücken (Saarländisches Staatsorchester), την Όπερα της Στουτγκάρδης (Württembergisches Staatsorchester Stuttgart), την Όπερα του Αμβούργου (Staatsoper Hamburg), την Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου (Deutsches Symphonie Orchester Berlin), κ.α.
Από τη σαιζόν 2013/2014 είναι Τουμπίστας με την Ορχήστρα της Γερμανικής Όπερας του Βερολίνου (Deutsche Oper Berlin).

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.