Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Συ. Νότου: Ό, τι και αν λέει ο Κ. Λέσσης, η κυβέρνηση «κοιτάει» προς ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Λαϊκή Συσπείρωση
18 Οκτωβρίου 2019 / 09:10
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποπροσανατολίζουν οι αντιπαραθέσεις των Δημάρχων των τριών νέων δήμων Κέρκυρας, αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Νότιας Κέρκυρας σε ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση, αφ' ενός καυτηριάζει τις άγονες διαμάχες των δημάρχων, που «μαλώνουν για κουρέλια», αφ΄ετέρου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση τεχνηέντως καλλιεργεί το έδαφος για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης (δηλώσεις Χατζιδάκη στα Γιάννενα). Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Εργοστάσιο Απορριμμάτων στα Ιωάννινα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε σχολιάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς εκτός Κέρκυρας ως εξής: «Αυτά είναι θέματα του συνολικού σχεδιασμού, έτσι και αλλιώς θα αναθεωρηθεί - έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε - και ο εθνικός σχεδιασμός, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση στην ίδια την Κέρκυρα, αυτό είναι το σημαντικό. Όποιες εμβαλωματικές λύσεις θα εξεταστούν με γνώμονα και τη δημόσια υγεία. Αλλά το βασικό- και γι' αυτό ήταν εδώ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η κα Κράτσα- είναι να βρεθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση στην Κέρκυρα»   

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λα.Συ.

Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας έχει περίπου 40 μέρες ζωής και μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα. Κτήριο να στεγάσει τις υπηρεσίες του, και να συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει. Κανείς δεν ξέρει μετά από πόσο καιρό θα αποκτήσει.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ, δεν ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν, ώστε να λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το θέμα.
Σαράντα μέρες μετά τη λειτουργία των 3 νέων Δήμων και ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, δεν ξέρει ποιο είναι το μερίδιο του δήμου σε προσωπικό και μέσα από τον πρώην ενιαίο δήμο (το ίδιο και του Βορρά).

Κατηγορεί γι’ αυτό τη δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας ότι κωλυσιεργεί σκόπιμα. Ασφαλώς και είναι κοντόφθαλμη και αποπροσανατολιστική η τακτική της Δημάρχου (κ. Υδραίου - ΝΔ). Κοντόφθαλμη, γιατί δεν θα πάει μακριά και αποπροσανατολιστική, γιατί αλλού έπρεπε να εστιάσουν οι 3 δήμοι. Είναι γνωστό ότι ο ενιαίος δήμος είχε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα και αυτό εκφράζεται με τις ανεπαρκείς υπηρεσίες προς το λαό, ο οποίος τις πληρώνει καθημερινά με αβάσταχτους φόρους (π.χ. δημοτικοί - αγροτικοί δρόμοι, χώροι αναψυχής, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις, ύδρευση, αποχέτευση, αντιπλημμυρικά-αντιπυρικά έργα κ.α.).

Αντί λοιπόν και οι 3 δήμοι να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν από το κράτος, αυτά που δικαιούνται ο κάθε δήμος για τους δημότες του, μαλώνουν για το μοίρασμα της φτώχειας του παλιού ενιαίου δήμου.
Αντί να κάνουν το λαό συμμέτοχο του αγώνα και της διεκδίκησης, για αυτά που έχουν ανάγκη, αλλά η κυβέρνηση τα δίνει αλλού, (μεγάλες επιχειρήσεις με κίνητρα φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κλπ) μαλώνουν για τα κουρέλια.

Και οι δύο δηλώνουν “αυτοδιοικητικοί” και οι δύο με πείρα. Αυτοδιοικητική πείρα, ως προς τί; Να είναι καθώς πρέπει υπάκουοι εκτελεστές των κατευθύνσεων της κυβέρνησης; Να υλοποιούν την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ στο δήμο;
Με τις τελευταίες αλλαγές, που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο νόμο για τη λειτουργία των δήμων, τους δένει ακόμα πιο σφιχτά στο δρόμο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Δίνει υπερεξουσίες και απόλυτη πλειοψηφία στο Δήμαρχο σε τομείς κρίσιμους, όπου παίρνονται σημαντικές αποφάσεις (οικονομική επιτροπή-επιτροπή ποιότητας ζωής). Ταυτόχρονα, τον δεσμεύει με κοινή υπουργική απόφαση, να κινείται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών στόχων.

Με δεδομένο ότι οι δύο δήμαρχοι (Υδραίου - Λέσσης) προέρχονται από τη ΝΔ και ο τρίτος (Μαχειμάρης) από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της ίδια βασικά πολιτικής αντίληψης, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορεί να στηριχθεί σε 3 καλούς διαχειριστές της πολιτικής της.

Ο δήμαρχος Ν. Κέρκυρας, μπορεί να κάνει 100 επαφές το μήνα με κυβερνητικούς παράγοντες. Μπορεί να “πιέζει” προσωπικά, κάθε μέρα την κυβέρνηση. Η πίεση του λαϊκού κινήματος είναι αυτή που φέρνει αποτελέσματα. Αυτή φοβούνται και υπολογίζουν οι κυβερνήσεις και τα μεγαλοσυμφέροντα. Όμως ούτε ο κ. Λέσσης, ούτε οι άλλοι δύο (Βόρειας και Κεντρικής Κέρκυρας) δήμαρχοι, γνωρίζουν από λαϊκό κίνημα, από αγώνες. Δεν είναι στο βιογραφικό τους ούτε μέρος της πείρας τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με στελέχη, βγαλμένα μέσα από τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, δείχνει το δρόμο του αγώνα. Με τέτοιους αγώνες μπορούμε να αποσπάσουμε λύσεις στα λαϊκά προβλήματα. Οι Μεσσίες και οι «εργολάβοι της ανάθεσης» δε λύνουν λαϊκά προβλήματα. Αυτοί είναι για να «κοιμίζουν» το λαό, προκειμένου να περνάει πιο εύκολα η αντιλαϊκή πολιτική, όπως τα νομοσχέδια που περνάει η ΝΔ αυτή την περίοδο (αντεργατικοί νόμοι – κίνητρα για κεφάλαιο παροχές).

Οι δηλώσεις του κ. Λέσση για παραίτηση, αν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, δεν φοβίζουν την κυβερνητική εξουσία. Στο καυτό θέμα των απορριμμάτων κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση κινούνται στις ίδιες ράγες. Νέοι δήμαρχοι, ίδια παλιά γραμμή, ίδιος σχεδιασμός. Προωθούν – πιέζουν – καλλιεργούν το έδαφος για να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Αυτή είναι και η γραμμή της ΝΔ. Ο υπουργός κ. Χατζιδάκης είπε στα Γιάννενα ότι «λύση θα δοθεί εντός του νησιού». Αφού δεν έψαξαν, δεν βρήκαν άλλο χώρο μέχρι τώρα, προφανώς εννοούν τη Λευκίμμη.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.