Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση για επιμελητηριακό θεσμό στον Τύπο από τον πρ. πρόεδρο του ΣΗΠΕ, Μ. Χαλκιαδάκη

CRETA24.gr/Σωτήρης Μεταξάς
17 Οκτωβρίου 2019 / 16:37

ΡΕΘΥΜΝΟ. Έναν νέο θεσμικό φορέα, με επιστημονικά χαρακτηριστικά που θα λειτουργεί στα πρότυπα των επιμελητηρίων προτείνει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων Μανόλης Χαλκιαδάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης CRΕΤΑ ο κ. Χαλκιαδάκης ανέλυσε το πλαίσιο λειτουργίας του νέου αυτού θεσμικού οργάνου, εξέφρασε την ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού πιστοποίησης επαγγελματικού δικαιώματος για τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης αλλά και συγκεκριμένους κανόνες που θα έχουν «στόχευση» την προστασία του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης.
«Σε μία εποχή μεγάλης ταχύτητας της είδησης και των fake news, είναι απαραίτητο να συγκροτήσουμε νέους θεσμούς που θα προστατεύουν το αγαθό της ενημέρωσης. Ένας τέτοιος θεσμός είναι το επιμελητήριο τύπου. Πρέπει να έχει επιστημονικά χαρακτηριστικά και κριτήρια, να θέτει κανόνες και όρια και να δημιουργήσει ένα καλύτερο τοπίο στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκδότης Μανόλης Χαλκιαδάκης.
Την πρόταση για ίδρυση επιμελητηριακού θεσμού που θα κατοχυρώνει τον ρόλο του εκδότη κατέθεσε ο κ. Χαλκιαδάκης στο συνέδριο Περιφερειακού - Περιοδικού Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο.
Το Επιμελητήριο Τύπου μέσω ενός μηχανισμού πιστοποίησης επαγγελματικού δικαιώματος θα βάζει ένα διακριτό πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για όσους θέλουν να γίνουν εκδότες και ταυτόχρονα θα γίνεται σαφές στο αναγνωστικό κοινό ο διαχωρισμός του επαγγελματία λειτουργού της είδησης από τον εκφραστή μίας γνώμης, στο πλαίσιο εξάλειψης των fake news.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν θα μπορεί να βγάζει μία εφημερίδα ή ένα έντυπο. Αυτό είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά. Δεν μπορεί όμως σήμερα οποιοσδήποτε, με μόνο κεφάλαιο τα χρήματα, να μπορεί να βγάζει μια εφημερίδα ή να είναι ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης. Ο πολίτης πρέπει να ξέρει -και αναφέρομαι στην συζήτηση για τα fake news- ότι αν κάποιος έχει την πιστοποίηση και έχει την ταυτότητα, ότι είναι εκδότης μέσα από αυτόν τον μηχανισμό σημαίνει ότι είναι υπόλογος για μια σειρά πραγμάτων», διευκρίνισε ο κ.Χαλκιαδάκης.
Φαίνεται μάλιστα πως στην πρόταση συγκρότησης Επιμελητηρίου Τύπου «συστρατεύονται» ενώσεις στον χώρο της ενημέρωσης. «Υπάρχει μία κοινή συνισταμένη» δήλωσε ο κ.Χαλκιαδάκης και συμπλήρωσε «Ενώσεις ιδιοκτητών στον χώρο της ενημέρωσης έχουν έναν κοινό βηματισμό. Καταθέσαμε την πρόταση στον δημόσιο διάλογο και είναι θέμα των θεσμικών οργάνων της πολιτείας οι εξελίξεις. Θέλουμε ουσιαστικά να δημιουργήσουμε κάτι σαν ISO πιστοποίησης στον χώρο του τύπου. Έναν μηχανισμό δεσμεύσεων για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται το εκδοτικό επάγγελμα».