Η θέση της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τα Ιόνια» για το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό»

Η θέση της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για τα Ιόνια» για το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό»

Η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με επικεφαλής την Βέρα Κορωνάκη, εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «Οι γονείς μας μετανάστες - Οι παπούδες μας πρόσφυγες - Εμείς στο πλευρό όλων των κατατρεγμένων»

16
Οκτωβρίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση για το «Προσφυγικό / Μεταναστευτικό» εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Αντικαπιταλιστική Αριστερά για τα Ιόνια».

Η ανακοίνωση, η οποία τιτλοφορείται «Οι γονείς μας μετανάστες - Οι παπούδες μας πρόσφυγες - Εμείς στο πλευρό όλων των κατατρεγμένων», αναφέρει τα εξής:

«Το προσφυγικό πρόβλημα αποδεικνύεται καθημερινά εξαιρετικά οξύ, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, της ανέχειας και της υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών του πλανήτη.

Μεγάλη ευθύνη έχουν οι ισχυροί της Δύσης, που απομυζούν οικονομικά και ενεργειακά  λαούς και, όταν δεν λειτουργούν τα σχέδιά τους όπως επιθυμούν, επεμβαίνουν και στρατιωτικά.

Η μετανάστευση κι η προσφυγιά είναι αρνητικά αποτελέσματα ενός βίου αβίωτου, επικίνδυνου, ή ανίκανου να προσφέρει τα  βασικά αγαθά για  ένα σύγχρονο  άνθρωπο. Είναι πολύ αρνητικό φαινόμενο κάποιος να αναζητεί την ασφάλεια, την εργασία ή την καλύτερη ζωή σε έναν άλλο τόπο, μακριά από εκεί που έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Θα έπρεπε να είναι ασφαλής και να ζει ανθρώπινα στον τόπο του. Κανείς δεν ξενιτεύεται από χόμπι ή διάθεση αλλαγής παραστάσεων. Αναγκαστικά ξενιτεύεται, λιγότερο ή περισσότερο. Και γι΄ αυτό, ο μετανάστης ή ο πρόσφυγας δεν είναι μόνο άνθρωπος, αλλά άνθρωπος πονεμένος και αδικημένος, προπάντων όταν είναι και φτωχός.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γιατί κανένα δήθεν επιχείρημα για ασφάλεια ή ευμάρεια δεν  πρέπει να μας εμποδίσει να προσφέρουμε βοήθεια στον ανέστιο, στο  θαλασσοπνιγμένο, στον  πεινασμένο, στον άρρωστο. Δεν μπορούμε –και δεν νομιμοποιούμαστε ηθικά- να αρνηθούμε σε ένα παιδί τη δυνατότητα να χορτάσει, να ζεσταθεί, να μάθει γράμματα.

Το νησί μας -γενικά- πάντα δεχόταν και δέχεται τους ξένους με φιλόξενη διάθεση. Πάντα ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και ηθών. Βέβαια, πάντα υπήρχαν και υπάρχουν  και αυτοί που το αρνούνται. Προφανώς τους ενδιαφέρει  μόνο η διασφάλιση και η αύξηση των εισοδημάτων και των προνομίων τους. Είναι, όμως, οι λιγότεροι, έστω κι αν ακούγονται πολύ. Ήρθε η ώρα να ακουστεί κι η φωνή της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Τα HOT SPOT δεν είναι λύση. Είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης και   κουρελιάζουν κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος. Ας μην ανεχόμαστε, πλέον, οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι να αντιμετωπίζουν την εγκατάσταση και τη φιλοξενία ανθρώπων ως εγκλεισμό εν δυνάμει παραβατών. Ούτε το στρίμωγμα των προσφύγων όπως-όπως, σε κτίρια εκτός οικιστικού ιστού και υπό αμφίβολες συνθήκες είναι αποδεκτό.

Οποιαδήποτε κονδύλια τυχόν διατεθούν για τον ευπρεπισμό δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων, με στόχο τη φιλοξενία προσφύγων, μακροπρόθεσμα θα προικοδοτήσουν την ίδια την τοπική κοινωνία, που ένα σεβαστό κομμάτι της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης.

Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν στο νησί μας να αισθανθούν σαν στο δικό τους σπίτι. Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε σωματεία –συλλόγους εργαζομένων, σε πολιτικές πρωτοβουλίες, σε αυτοδιοικητικές παρατάξεις δήμων και περιφέρειας, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε συλλογικότητες  και απλούς πολίτες, ώστε όλοι μαζί να επιδιώξουμε  φιλοξενία και  ανθρώπινη διαβίωση στο νησί μας όλων όσων αναλογούν στο δυναμισμό του και στην ιστορία του.

Καλούμε σε ανοιχτή  συνέλευση και συντονισμό δράσης, που θα αποφασίσει την παραπέρα πορεία μας. Η ανοιχτή συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 23-10-2019, ώρα 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας».