Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στην Κέρκυρα

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο
18 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:18
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τις 16 Σεπτεμβρίου, και για μία εβδομάδα, η Ευρώπη κινείται στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας

Κινητικότητας, ενός θεσμού που ξεκίνησε το 2002. Αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενθαρρύνει τις κωμοπόλεις και τις πόλεις να εισάγουν και να προωθήσουν μέτρα βιώσιμων μεταφορών και να καλέσουν τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, αντί της χρήσης του αυτοκινήτου.
Κάθε χρόνο η εκστρατεία επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη κινητικότητα.
Το θέμα αυτής της χρονιάς: «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί!», αναδεικνύει σαφώς το περπάτημα ως έναν τρόπο μεταφοράς που πολύ συχνά υποτιμάται. Το περπάτημα μαζί με την ποδηλασία αποτελούν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης. Οι τρόποι αυτοί είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των πόλεων μας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η φετινή εκστρατεία προτρέπει τους ανθρώπους νε επιλέξουν τους ενεργητικούς τρόπους μετακίνησης ή να συνδυάσουν περπάτημα και ποδηλασία με τις δημοτικές συγκοινωνίες. Εκτός από την ευελιξία, το περπάτημα και η ποδηλασία προσφέρουν και πολλά άλλα οφέλη, όπως είναι  η κοινωνική και οικονομική προσβασιμότητα, η αξιοπιστία, οι μηδενικές εκπομπές ρύπων και ο θετικός αντίκτυπος στην υγεία.
 Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας συμμετέχει ενεργά και συμβάλλει στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, διοργανώνοντας τη συμβολική δράση με τίτλο: «Οργάνωση μιας ημέρας χωρίς αυτοκίνητο»  αφήνοντας σε αποκλειστική χρήση πεζών, ποδηλάτων ή μέσων μεταφοράς με το κλείσιμο των οδών:
Σοφ. Δούσμανη, Αγων. Πολυτεχνείου, Λεωφ. Δημοκρατίας (μέχρι διασταύρωση Δεσύλλα), Μητρ. Αθανασίου, Ζαβιτσιάνου, Δονζελότ, Αρσενίου.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει από τις 10.00π.μ. έως τις 14.00μ.μ.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.