Η Κέρκυρα 180˚ απαντά στην επικριτική ανακοίνωση της Λα.Συ.

Η Κέρκυρα 180˚ απαντά στην επικριτική ανακοίνωση της Λα.Συ.

Η επικεφαλής της "Κέρκυρα 180" Μαρία Δρύ

«Αν αυτή η πρόθεσή μας για διαφάνεια και συνεργασία ενοχλεί το ΚΚΕ Κέρκυρας λυπούμαστε αλλά εμείς θα συνεχίσουμε και τους παροτρύνουμε να κάνουν και αυτοί το ίδιο»

14
Σεπτεμβρίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά το σχολιασμό σχετικά με την ανακοίνωση της κίνησης Κέρκυρα 180˚ περί συμφωνίας άτυπης συμμετοχής των παρατάξεων στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, εκπρόσωποι της κίνησης σχολιάζουν:  
 
“Υποθέτουμε ότι το ΚΚΕ Κέρκυρας, το οποία επικρίνει την παράταξή μας γιατί ζήτησε το δικαίωμα της παρουσίας και λόγου στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου της Κεντρικής Κέρκυρας, επικρίνει ταυτόχρονα και την παράταξη της ΛΑ.ΣΥ. στο Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας με εκπρόσωπο τον κ. Κ. Ρούσσινο, που στήριξε, αφού όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ. Βόρειας Κέρκυρας στις 09/09/2019 “[...]η Λαϊκή Συσπείρωση, αν και δικαιούνταν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα έδρα, έμεινε εκτός αυτών των επιτροπών. […] Τέλος δεν απάντησε [ενν.τον κ. Μαχειμάρη] και στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να παρακολουθεί αυτές τις επιτροπές ατύπως.”
 
Παρατηρούμε ότι όχι μόνο ζήτησαν το “αυτονόητο” που κατακρίνουν, αφού στην παρ.3 του αρ. 2 του Ν. 4623/2019 «Κατά τις συνεδριάσεις των επιτροπών δύναται να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας δημοτικός σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εξέλεξε μέλος σε αυτές κατά το άρθρο 74» αφού πρώτα η παράταξη αρνήθηκε το δικαίωμα της να συμμετάσχει με δικαίωμα ψήφου.
Η δημοτική κίνηση Κέρκυρα 180˚, με την παρέμβαση της εκπροσώπου της, θέλησε να δεσμεύσει για λόγους διαφάνειας το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να μπορεί να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος στο κυρίαρχο σώμα (που είναι κατ’ εμάς το Δημοτικό Συμβούλιο), πολύ περισσότερο τώρα που με το νόμο Θεοδωρικάκου οι δυο επιτροπές έχουν αποφασιστικό ρόλο και δυνατότητα παράκαμψης του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Αυτο το οποίο ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό ήταν να δεχομαστε πρόσκληση σαν “κανονικά” μέλη της επιτροπής, να ενημερωνόμαστε εγκαίρως για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και, το σπουδαιότερο, να έχουμε πλήρη δικαιώματα τοποθετήσεων, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται, δυστυχώς, από το νόμο. Θωρακίσαμε και ενισχύσαμε δηλαδή όσο το δυνατόν περισσότερο την ισχνή δυνατότητα παρουσίας στις Δημοτικές Επιτροπές που μας δίνει ο νόμος αντί να παρευρισκόμαστε σαν διακοσμητικά στοιχεία. Εξασφαλίσαμε, τόσο για εμάς όσο και για τις υπόλοιπες παρατάξεις που δεν συμμετέχουν ενεργά στις επιτροπές, δυνατή φωνή, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου, την οποία θα αξιοποιήσουμε προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Προς το σκοπό αυτό, ενημερώσαμε εγκαίρως και τους συμπολίτες μας για τα μέλη της κίνησης μας που θα μας εκπροσωπούν σε κάθε επιτροπή (τακτικό και αναπληρωματικο). Αν αυτή η πρόθεσή μας για διαφάνεια και συνεργασία ενοχλεί το ΚΚΕ Κέρκυρας λυπούμαστε αλλά εμείς θα συνεχίσουμε και τους παροτρύνουμε να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Όλες και όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας και για τις απόψεις μας.”