Λαϊκή Συσπείρωση: «Λάστιχο» κατάντησαν τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Λαϊκή Συσπείρωση: «Λάστιχο» κατάντησαν τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Ανάκληση της ΚΥΑ που εξαιρεί το Δήμο Κέρκυρας από τη δίχρονη προσχολική αγωγή, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

19
Aυγούστου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. 180 νήπια λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μένουν εκτός του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, κατόπιν της ΚΥΑ που εξαιρεί την Κέρκυρα. Η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζει την εξελιξη αυτή εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από την κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιρεί το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας (μαζί και με άλλους 12 Δήμους σε όλη την Ελλάδα) από την υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για τη χρονιά 2019-2020. Η Κ.Υ.Α επικαλείται την αδυναμία των Δήμων να λύσουν τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της έλλειψης υποδομών, κτηρίων κλπ.

Σε ανακοίνωσή της η Λα.Συ. τονίζει ότι «με αυτή την απόφαση η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής γίνεται λάστιχο! Οι πολιτικές του ΣΥΡIΖΑ αρχικά και της ΝΔ στη συνέχεια δημιουργούν τεράστια διαφοροποίηση στο χάρτη της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (Δήμοι που υλοποιείται, Δήμοι που δεν υλοποιείται, Δήμοι που εντάσσονται ή εξαιρούνται ανάλογα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τη στάση των εκάστοτε Δημοτικών αρχών) και πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς 180 παιδιών θα αναγκαστούν να αναζητήσουν σχολική στέγη, ενώ  μέχρι τώρα ήξεραν ότι θα φοιτήσουν τα παιδιά τους στο δημόσιο νηπιαγωγείο. 

Η έτσι και αλλιώς πρόχειρη λύση των προκάτ αιθουσών που είχε υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή δεν υλοποιήθηκε ενώ δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια εξεύρεσης αιθουσών, σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια. Ούτε κουβέντα βέβαια για την ανάγκη πρόληψης του μόνιμου προσωπικού που απαιτείται για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες.  
Η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της κοροϊδίας όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει γενικά υπέρ της Δίχρονης, αλλά στην πράξη την υπονομεύει. Δεν πήρε κανένα μέτρο για τη χρηματοδότηση, τις αναγκαίες υποδομές, τους μόνιμους διορισμούς αν και σε όλους τους τόνους διαμήνυε πως γνώριζε τα προβλήματα εφαρμογής της Δίχρονης από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση. Στην πράξη πολλές οικογένειες οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση!
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ... που όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι Υπουργοί της "χτίζει" πάνω στους νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είναι απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία όλης της χώρας με όλες τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις.
Στη βάση αυτή ζητάμε την ανάκληση της ΚΥΑ που εξαιρεί το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.
Απαιτούμε μία Προσχολική Αγωγή στο ύψος των αναγκών των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση για κτιριακές υποδομές και λειτουργικές δαπάνες, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, 15 νήπια/προνήπια ανά τμήμα και μέχρι αυτό να υλοποιηθεί 2 Νηπιαγωγοί σε τμήματα που έχουν 22 έως 25 μαθητές».