Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετρώντας το ελεύθερο της θέσης και τον χρόνο στάθμευσης

11 Ιουλίου 2019 / 07:11

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση των 100 αισθητήρων στις διαγραμμισμένες θέσεις στάθμευσης σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο του έργου MOTIVATE (Promoting citizens’ active involvement in the development of Sustainable Travel Plans in Med Cities with Seasonal Demand).

Με τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας, η τοποθέτηση των υπόγειων αισθητήρων θα συνεχιστεί αύριο και μεθαύριο στις οδούς Π. Δαγκλή, Γ. Αβέρωφ, Ελ. Βενιζέλου, Θ. Θεοδωρίδη, 28ης Οκτωβρίου και Ν. Μπότσαρη, ενώ παράλληλα γίνονται και δοκιμές στο ευφυές σύστημα διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης, στο οποίο περιλαμβάνονται και ειδικές θέσεις στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και θέσεις όπου δεν επιτρέπεται η στάθμευση, στις οποίες έχουν γίνει διαγραμμίσεις με κίτρινο χρώμα, αντί του λευκού με το οποίο έχουν γίνει οι διαγραμμίσεις στις υπόλοιπες.
Οι θέσεις στάθμευσης, στις οποίες εγκαθίσταται ο εξοπλισμός του έργου, είναι σύμφωνες με ό,τι προτείνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου Ιωαννιτών και έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του δήμου.
Η εφαρμογή του συστήματος, ωστόσο, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού. Το επόμενο βήμα θα είναι η πραγματοποίηση εργαστηρίων ενημέρωσης, η σύνταξη του κανονισμού λειτουργίας και μια καμπάνια ενημέρωσης, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός πληροφόρησης των πολιτών και να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Άλλωστε, στόχος του συστήματος σε πρώτη φάση είναι η συγκέντρωση στοιχείων για τις θέσεις και τον χρόνο στάθμευσης, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί το πώς θα γίνει η εφαρμογή.
Το σύστημα «έξυπνης» ελεγχόμενης στάθμευσης θα υποστηρίζεται από εφαρμογές, που θα ενημερώνουν τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο για τις κενές θέσεις και θα τους κατευθύνουν σε αυτές, χρησιμοποιώντας ως κανάλια ενημέρωσης web site, mobile application και τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές πινακίδες του δήμου. Παράλληλα θα περιλαμβάνει ειδικές προδιαγραφές, ώστε να προφυλάσσονται οι θέσεις των ευάλωτων χρηστών, όπως είναι τα άτομα μειωμένης κινητικότητας. Η επιτήρηση των θέσεων θα γίνεται µε συσκευή ελέγχου. Ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα, θα ενημερώνεται η δημοτική Αστυνομία και οι παραβάσεις θα προβάλλονται σε ψηφιακό χάρτη.
Στο έργο MOTIVATE συμμετέχουν πέντε μεσογειακές πόλεις-εταίροι του έργου, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για επιλογή και υιοθέτηση βιώσιμων μέτρων κινητικότητας ως μέσο για την κοινωνικοοικονομική τους ανάπτυξη. Εκτός από τον δήμο Ιωαννιτών, πιλοτικές δράσεις υλοποιούνται στον δήμο Αλμάντα της Πορτογαλίας, τον δήμο Ρόδου και τον δήμο Λάρνακας και στη Σίενα της Ιταλίας.