Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με εντάσεις η απόφαση για τους οργανισμούς των νέων Δήμων

διαίρεση Δήμων
09 Ιουλίου 2019 / 11:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Υπερψηφίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, η εισήγηση της δημοτικής αρχής

για τη δημιουργία των τριών μεταβατικών οργανισμών και την κατανομή του προσωπικού στους υπό σύσταση δήμους της Κέρκυρας.

Ωστόσο η απόφαση ήταν βεβιασμένη από την προθεσμία που εκπνέει σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η απόφαση για την κατανομή προσωπικού λαμβάνει υπόψη τις αιτήσεις του προσωπικού, ωστόσο πρόκειται για μια διαδικασία καινούργια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Σύμφωνα με την πρόταση, και με δεδομένες τις ήδη μεγάλες ελλείψεις, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας θα έχει το 79% του προσωπικού, ο Βορράς το 12% και ο Νότος το 9%. Οι δήμαρχοι Βόριας και Νότιας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης εξέφρασαν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι ωφελείται ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας σε βάρος των άλλων δύο. Ο Κώστας Νικολούζος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μεταβατικούς οργανισμούς, οι οποίοι από 1ης Σεπτεμβρίου, που γίνεται και η τυπική ανάληψη καθηκόντων των νέων δημάρχων, θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιηθούν. Δυνητικά, οι μεταβατικοί αυτοί οργανισμοί θα μπορούν να ισχύσουν για ένα εξάμηνο.

Η νέα δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, τόνισε τον αναγκαστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας, καθόσον, όπως εξήγησε, η άλλη επιλογή είναι να αφήσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αποφασίσει, με «στεγνά» τεχνοκρατικά κριτήρια, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εθελούσιες δηλώσεις εργαζομένων για τον δήμο που θα μετακινηθούν. «Μοιραζόμαστε τη μιζέρια μας«, είπε χαρακτηριστικά, «αλλά προτιμώ το λιγότερο κακό, αυτό που θα μας δώσει χρόνο να διαβουλευτούμε» 

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει την πρόταση δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Τρεπεκλής διαμαρτυρόμενος επειδή δεν κλήθηκε η παράταξή του στη διαβούλευση και δεν ενημερώθηκε επαρκώς. Ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης, υπό την πίεση του εκπροσώπου των εργαζομένων Σταμάτη Κορφιάτη την υπερψήφισε, με τον αστερίσκο ότι η θετική του ψήφος αποτελεί ευθύνη του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας για τα όποια προβλήματα θα εμφανιστούν στη συνέχεια.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας, προειδοποίησε χθες με κινητοποιήσεις διαρκείας, εάν το δημοτικό συμβούλιο δεν ελάμβανε την απόφαση για την κατανομή του προσωπικού.

Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τα "παρών" του Γιώργου Καρύδη και του Νίκου Γκούση. Τον λόγο τώρα για την έγκριση ή μη της απόφασης έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αύριο Τετάρτη μάλιστα αναμένεται να βρίσκεται στην Κέρκυρα ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης, ο οποίος θα εξετάσει μεταξύ άλλων και το επίσης φλέγον ζήτημα της κατανομής των περιουσιακών στοιχείων των δήμων.