Σε τρεις άξονες θα κινηθεί το «Παρατηρητήριο» για το Βίδο

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί το «Παρατηρητήριο» για το Βίδο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για δεύτερη φορά συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, Κερκυραίοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία δημιουργίας «παρατηρητηρίου» για το Βίδο.

20
Ιουνίου / 2019

Το ενδιαφέρον τους έχουν εκδηλώσει  αρκετοί πολίτες που ασχολούνται ενεργά με τον πολιτισμό και τα κοινά,  μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος, ο γιατρός Σπύρος Σαββανής, ο συγγραφέας Γιώργος Σκλαβούνος, ο δημοσιογράφος- λαογράφος Στέφανος Πουλημένος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Ραιδεστινός, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κρητικός, η γιατρός Τατιάνα Σπίγγου, ο πρώην αντιδήμαρχος Παύλος Μεταλληνός, ο επιχειρηματίας Θανάσης Τσουκαλάς κ.α.

Το έναυσμα δόθηκε ουσιαστικά με τα ιστορικά στοιχεία που έφερε στο φως το βιβλίο «Το νησί του Βίδο» των Α. Μαζαράκη και Θ. Τζίκα, το οποίο  παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αναγνωστική Εταιρεία. Μετά από συζητήσεις και εκτιμήσεις της σημερινής του κατάστασης, οι μετέχοντες στην πρωτοβουλία φαίνεται να έχουν καταλήξει σε τρεις άξονες δράσεων:
1) Να γίνει αίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο για αναγνώριση του νησιού ως τόπου ιστορικής μνήμης και ως φυσική προέκταση της πόλης , ώστε οποιαδήποτε  χρήση του να εναρμονίζεται με αυτήν τη φυσιογνωμία. Όπως μάλιστα υπενθύμισε και τόνισε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Κούρκουλος, το νησί έχει αποδοθεί κατά κυριότητα και χρήση στον δήμο Κέρκυρας από τη δεκαετία του ’80.
2) Συγκρότηση και λειτουργία από τον δήμο, οργάνων εποπτείας και ελέγχου της κατάστασης και των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί.
3) Ανάπτυξη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και των κοινωνικών,  πολιτιστικών χρήσεων. Αποφασίστηκε επίσης η άμεση διοργάνωση επισκέψεων και περιηγήσεων στο νησί, οι οποίες σύντομα θα ανακοινωθούν.

Ο έντονος κοινωνικός προβληματισμός σχετικά με το Βίδο, στο οποίο λειτουργεί ιδιωτική επιχείρηση, εδράζεται κυρίως στην απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για την τήρηση των συμβατικών όρων της μίσθωσης. Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από συνέχεια των οχυρώσεων της πόλης, το νησί αποτελεί επίσης χώρο ιστορικής μνήμης (Μαυσωλείο των Σέρβων), χώρο παιδικών κατασκηνώσεων και λαϊκής αναψυχής. Η εικόνα εγκατάλειψης αυτού του ιστορικού και φυσικού θησαυρού, έφερε  την ανάγκη για  ένα όργανο που θα καταγράφει τις ανάγκες συντήρησης και φροντίδας, που εδώ και πολλά χρόνια γίνονται ελλιπώς και αποσπασματικά. 
Οι πρωτοβουλίες αυτές, που διαμορφώνονται σταδιακά, είναι σε γνώση της νέας δήμαρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου. Στην πρώτη συνάντηση μάλιστα, συμμετείχε και η Έλενα Βουσολίνου, ως εκπρόσωπος της δημοτικής της ομάδας.
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ