Απειλείται με ερημοποίηση η ανατολική Πελοπόννησος!

Απειλείται με ερημοποίηση η ανατολική Πελοπόννησος!

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στην εκτίμηση ότι «η ερημοποίηση συνιστά τεράστια απειλή ειδικά για τη λεκάνη της Μεσογείου», προχώρησε

19
Ιουνίου / 2019

ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «η γνώση αυτή προέρχεται τόσο από τα μοντέλα προβλέψεων για τα επόμενα 70 με 80 χρόνια, όσο και από το παρελθόν». Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ο πρώτος που περιέγραψε αυτό το φαινόμενο ήταν ο Αριστοτέλης στα «Μετεωρολογικά» του: «Εκεί αναρωτιέται πώς έγινε έρημος η Σαχάρα. Και αναφέρεται σε μια μεγάλη κλιματική αλλαγή για τους μηχανισμούς της οποίας θέτει ερωτήματα», επεσήμανε ο κ. Ζερεφός.
Ανάμεσα σε 100 χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή βρίσκεται η Ελλάδα, το ένα τρίτο των εδαφών της οποίας υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο οποίος καθιέρωσε την 17η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα δυο τρίτα του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Από τα δεδομένα συνάγεται ότι η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή, ενώ εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η κρίσιμη διαφορά συγκριτικά με το παρελθόν είναι η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο, με βασικό υπεύθυνο τον άνθρωπο. «Το χαρακτηριστικό της αποσταθεροποίησης του κλίματος που οφείλεται στον άνθρωπο είναι ότι η αποσταθεροποίηση αυτή εκδηλώνεται σε πολύ μικρή χρονική περίοδο. Στο παρελθόν η αλλαγή αυτή ξεκινούσε και ολοκληρωνόταν σε ένα διάστημα χιλιάδων ετών», ισχυρίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερεφός.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «σήμερα ξέρουμε ότι υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας στην εποχή του χαλκού, η οποία σύμφωνα με κάποιους μελετητές διήρκησε τριάντα χρόνια και σύμφωνα με άλλους ακόμη και τριακόσια. Είναι η περίοδος που κατέβηκαν οι Δωριείς από τον Βορρά και κατέλαβαν το Άργος και τις Μυκήνες για να αλλάξει η ροή της Ιστορίας».
Η ανατολική Πελοπόννησος θεωρείται σήμερα υψηλού κινδύνου, ενώ στο «κόκκινο»  βρίσκονται ακόμη όλα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, καθώς και της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης, όπως και η κεντρική και η νοτιοανατολική Κρήτη.
Επιστρέφοντας στο παρελθόν, άλλες γνωστές περίοδοι ξηρασίας ήταν αυτή που ξεκίνησε περίπου το 100 μΧ, ενώ άλλη μία σημειώθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους. «Πιο πρόσφατα, τη δεκαετία του 1970, ξεκίνησε μια νέα περίοδος ξηρασίας στη Βορειοδυτική Αφρική, η οποία διαρκεί δυστυχώς μέχρι σήμερα. Από εκείνη την περιοχή είχαμε τους πρώτους οικολογικούς πρόσφυγες καθώς εξαιτίας της ξηρασίας επεκτάθηκε η έρημος προς τη Σαβάνα», παρατήρησε ο Χρ. Ζερεφός και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας στη Βόρεια Αφρική κατεβαίνει και ότι σε οάσεις όπως είναι η Φαράν, στη χερσόνησο του Σινά, που άλλοτε ανέβλυζε το νερό επίγεια -κι εγώ θυμάμαι ως παιδί- τώρα είναι σε βάθος πάνω από 20 και 30 μέτρα. Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή επισυμβαίνει στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου σημαίνει πολλά. Το κλίμα πάντα άλλαζε. Αλλά η ανθρώπινη παρέμβαση επέτεινε αυτές τις αλλαγές και γι' αυτό βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα».
Τέλος, κατά τον γνωστό ακαδημαϊκό, ο άνθρωπος ευθύνεται κατά 30% με 35% για την αλλαγή του κλίματος: «Εάν δεν κάνουμε κάτι, σε λίγο θα ευθύνεται κατά 70% και 80%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Χρήστος Πετρούλιας