Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων την Τετάρτη 19 Ιουνίου

Απεργία
06 Ιουνίου 2019 / 10:49

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε γενική απεργία και συγκέντρωση καλεί ο Σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας τους εργαζομένους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την Τετάρτη 19 Ιουνίου.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος, χαιρετίζει «την μαζική Γενική συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο SUNSHINE που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/6/19 το απόγευμα και αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή στην απεργία καθώς και την προκήρυξη μιας επιπλέον 48ωρης απεργίας για Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Ιούνη για δικά τους προβλήματα, όπως η καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών τους. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι και άλλων ξενοδοχείων ώστε η απεργία τις 19 Ιούνη να αποτελέσει βήμα ανατροπής των αντεργατικών επιλογών της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει
Η Ένωση Ξενοδόχων βολεμένη όπως πάντα με την πρακτική της παραβίασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων δηλώνει υποκριτικά πως επειδή δήθεν συμφωνεί με την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας δεν συμφωνεί με την πρόσκλησή μας για έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπογραφεί τοπική σύμβαση.  Γι’ αυτό και έστειλε την από 5/6/2019 εξώδικη απάντησή της στην πρόσκληση του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Ας δούμε όμως αναλυτικά γιατί οι Ξενοδόχοι αρνούνται να συζητήσουν για κανόνες εργασίας και αμοιβής και σταθερά απολαμβάνουν την  βασίλεια τους στην εργοδοτική ζούγκλα. 
Ξεκίνησε η τουριστική χρονιά στα ξενοδοχεία και μετά από 8 χρόνια αλλεπάλληλων ρεκόρ κερδοφορίας για τους ξενοδόχους δεν ήρθε κανένα όφελος για τους ξενοδοχοϋπάλληλους . Δεν επέστρεψαν οι ξενοδόχοι τίποτα από όσα έχουν αρπάξει  τα τελευταία χρόνια από τα δικαιώματα και τις αποδοχές μας. Διαψεύδονται όσοι διαλαλούν ότι η αύξηση του τουρισμού και των κερδών των ξενοδόχων θα φέρουν όφελος για τους ξενοδοχοϋπάλληλους  και ότι πρέπει όλοι να συνταχθούμε στην γραμμή του δήθεν ‘’κοινού καλού’’ του τόπου.
 
Αντίθετα σε όλα τα ξενοδοχεία παρατηρούνται:
-Ελλείψεις εργατικών χεριών και φόρτωμα όγκου δουλειάς στους ελάχιστους εργαζόμενους που εργάζονται.
-Παραβίαση κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας παρ ότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική η εφαρμογή της για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας από 4/10/18.
Ασύδοτη δράση των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων.
 
-Κατάργηση, ή στην καλύτερη, περιορισμός του ημιώρου υποχρεωτικού διαλλείματος που πρέπει να γίνεται  στην μέση της βάρδιας με ταυτόχρονη παροχή τροφής.
-Παράνομη εργασία κατά τις ημέρες των ρεπό και πέραν του 8ωρου, τις περισσότερες φορές  χωρίς αμοιβή και με κλεμμένη πάντα την ασφάλιση.
-Η τρομοκρατία, οι απειλές, οι ύβρεις και τα υπονοούμενα από ορισμένους χαραμοφάηδες γαλονάδες , golden boys και golden girls των ξενοδόχων και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που πληρώνονται για να παρακολουθούν, να διατάζουν και να κάνουν bulling στους παραγωγικούς εργαζόμενους, έχουν μετατρέψει την εργασία στα ξενοδοχεία σε κόλαση.
Ο τραμπουκισμός των ξενοδόχων  και των στελεχών τους έχει πετύχει το ‘’θαύμα’’!!! της ανατροπής του νόμου, της οικονομίας περί ‘’προσφοράς και ζήτησης ‘’.
 Ενώ υπάρχει έλλειψη εργαζομένων σε αρκετές ειδικότητες όπως καμαριέρες, προσωπικό κουζίνας και άλλες, δεν αυξάνεται ο μισθός.
Τα ξενοδοχεία έχουν μετατραπεί σε φυλακές με μαντρότοιχους, φρουρούς, πληροφοριοδότες, κάμερες, συστήματα παρακολούθησης εικόνας και ήχου.
Την παράνομη αυτή οργάνωση για την οποία δαπανούν χρήματα δεν την κάνουν για την ασφάλεια των εργαζομένων και πελατών. Αν τους ενδιέφερε η προστασία πελατών και εργαζομένων θα επένδυαν στον εκσυγχρονισμό και την συντήρηση των μηχανημάτων,  των  εγκαταστάσεων  και του μηχανολογικού εξοπλισμού και θα αποφεύγαμε τα εργατικά ατυχήματα.
Για την αποτροπή  όμως των εργατικών ατυχημάτων δεν χαλάνε δεκάρα,  αντιθέτως επενδύουν στον έλεγχο και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων,  γιατί έτσι υπηρετούν τους ιλιγγιώδεις  ρυθμούς αύξησης των κερδών τους, ενώ την ίδια ώρα εκθέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Όλο το καλοκαίρι εκατοντάδες εργαζόμενοι διακομίζονται στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία ως συνέπεια των εξοντωτικών ρυθμών εργασίας
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνουν οι ξενοδόχοι στην εκμετάλλευση των νέων ανθρώπων.
Πατούν στην έλλειψη επαγγελματικής πείρας και τους παραμυθιάζουν με τον ‘’όνειρο’’ της ανέλιξης και της καριέρας, πάντα με αντισυναδελφικές μεθόδους ανταγωνισμού, που κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είναι ο ξενοδόχος.
 Με την βρώμικη προπαγάνδα τους οι ξενοδόχοι προβάλλουν στους νέους το πρότυπο του δούλου ως το μοντέλο του δήθεν σύγχρονου εργαζόμενου.
Αυτού δηλαδή του εργαζόμενου που έχει δήθεν κοινά συμφέροντα με τον εργοδότη, όπου η επίτευξη του στόχου της επιχείρησης ταυτίζεται με τη δικό του καλό, που οι ανάγκες της επιχείρησης και του ξενοδόχου καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις, που η εργασία παρέχεται  μέχρι την ολοκλήρωση του ‘’έργου’’ χωρίς ωράριο, διαλλείματα , ρεπό και ανάσα , που ο νέος εργαζόμενος ομαδοποιείται από τον προϊστάμενο και όχι βέβαια από την ‘’τρισκατάρατη’’ ‘’παρωχημένη’’ και ανεπιθύμητη απ τον εργοδότη επαγγελματική ομάδα που είναι το σωματείο και τα συνδικάτα.
Το ‘’σύγχρονο’’ μοντέλο που προβάλλουν ξενοδόχοι και τα διευθυντικά τους στελέχη στο κράτος ( Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά, Χρυσή Αυγή και Στουρνάρας κ.α.), είναι η εργασία με μισθό ζητιανιάς χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα.
Μετά τις 7 Ιουλίου έχουν έτοιμη νέα ληστεία. Η κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων  δεν πρόλαβε να γίνει υποχρεωτική και σαν να μην έφτανε η καθημερινή   παραβίαση της, υπονομεύεται τώρα ευθέως απ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων η οποία ζήτησε:
-Να αρθεί η υποχρεωτικότητα για όσες επιχειρήσεις παρουσιάζουν προβλήματα
(δηλαδή όλες , αφού παρουσιάζουν όλες δήθεν προβλήματα)
-Να καταβάλλεται ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου  εργάτη (650 ευρώ) στους νεοπροσλαμβανόμενους στα ξενοδοχεία (δηλαδή σε όλους αφού θα ανοίξει ο δρόμος μαζικών απολύσεων και νέων προσλήψεων παντού ).
 Και όλα αυτά με:


- Την παράνομη ‘’νομιμοποίηση’’ της παραβίασης των ρεπό που υπέγραψαν τα τσιράκια της Φώφης Γεννηματά στην Ομοσπονδία μας .
- Την κάλυψη της παρανομίας απ τους μηχανισμούς του υπουργείου εργασίας  Τσίπρας- Αχτσιόγλου
- Την 7ήμερη εργασία (μέχρι θανάτου) που μας υπόσχεται ο Μητσοτάκης.
Στους ξενοδόχους δεν σκύβουμε κεφάλι με το σωματείο  αντίσταση και πάλη.
Στην επίθεση αυτή που δεχόμαστε απαντάμε με αξιοπρέπεια και λεβεντιά.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας.
Αναδεικνύουμε την δύναμη μας και απαιτούμε όσα χρειαζόμαστε για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας από την ‘’πίτα’’ του πλούτου που παράγουμε αποκλειστικά εμείς με τον κόπο και τον ιδρώτα μας .

ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΣΚΕΨΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΊΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-Την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης με επιστροφή των απωλειών την τελευταία 10ετία και την διαμόρφωση όρων ανθρώπινης εργασίας και όχι συνθήκες γαλέρας πετυχαίνοντας   ταυτόχρονα αναβάθμιση  των υπηρεσιών.
-Την υποχρεωτική εφαρμογή των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων με έγκαιρη καταβολή μισθού σύμφωνα με το νόμο, τήρηση του 5θήμερου και του νόμιμου ωραρίου, σταθερή εργασία.
-Την πρόσληψη νέων εργαζομένων στα ξενοδοχεία ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις μιας κοινά συμφωνημένης σύνθεσης προσωπικού μέσα απ την διαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης .
-Απαγόρευση των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων
 -Το ξήλωμα όλων των εγκαταστάσεων παρακολούθησης (κάμερες κλπ) των εργαζομένων.
Καλούμε:
- Τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στη γενική συνέλευση την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.
- Την Τετάρτη 19 Ιούνη όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο εργατικό κέντρο Κέρκυρας.