Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ Κέρκυρας: Πολλοί στράφηκαν σε δοκιμασμένες, αποτυχημένες συνταγές

δημοτικές εκλογές
28 Μαΐου 2019 / 12:20

Ανακοίνωση Τομεακής Κέρκυρας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των εκλογών

Εκ μέρους της ΤΕ Κέρκυρας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. Όσους μας τίμησαν, σε όλη την Κέρκυρας, τους Παξούς και τα Διαπόντια, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και σε αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν ως την κάλπη, ψήφισαν το  ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.
            Κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά κι εκείνη των τοπικών εκλογών πήραν χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές.
            Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
            Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα, που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη.
            Όπως ξέρετε, το ΚΚΕ – από την πρώτη στιγμή - αντιμετώπισε με ενιαίο πολιτικό κριτήριο όλες τις εκλογικές μάχες και όλες τις κάλπες. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις υλοποιούν, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές τις εξειδικεύουν.
            Δεν υποτιμάμε καθόλου το γεγονός ότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος.
            Θεωρούμε ότι ένας τέτοιος κόσμος σήμερα, πολύ πιο θετικά στέκεται απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθεί τις θέσεις του, προβληματίζεται, έστω κι αν ακόμη δεν έχει πειστεί να κάνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογές λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνησή του, η οποία τα τελευταία χρόνια, υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μάλιστα, με παροχές «ψίχουλα», πράγμα που και η ΝΔ με τον δικό της τρόπο εξάγγειλε.
            Δεν είναι, ωστόσο θετικό, το γεγονός ότι ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες κι αποτυχημένες επιλογές. Κάτι τέτοιο έγινε και στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση στην Κέρκυρα, που επιβεβαιώνει τη σύνδεση που έχει η πολιτική σε κεντρικό επίπεδο και πως αυτή εκφράζεται σε τοπικό.
            Θετικό θεωρούμε το γεγονός ότι με τα ποσοστά που μας έδωσε ο Κερκυραϊκός λαός και με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων με 15% στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, με 10% στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, με 6 % στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και στους Παξούς και με 12% για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα έχουμε πλέον περισσότερους Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους που θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους μέσα και από αυτά τα όργανα για τη διεκδίκηση και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
            Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική τους επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το προηγούμενο τους αντιλαϊκό έργο. Στην ουσία τους έδωσε συγχωροχάρτι.
            Είναι θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και εδώ στην Κέρκυρα και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις, όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση, συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού.
            Είναι θετικό το γεγονός, ότι σε αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με ανθρώπους που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα ορισμένοι εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές.
            Αυτή η τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, εκφράζει θετικές διεργασίες που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες και περισσότερες θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά. Αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί, όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές.
            Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης. Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από σήμερα παντού για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για τη κοινωνική Συμμαχία.
            Μπροστά μας τώρα έχουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών τέλη Ιουνίου. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία , κόντρα σε διλήμματα, που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών, που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα. Ιδιαίτερα καλούμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς τους ριζοσπάστες να μην ενδώσουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα ενταθούν αυτό το μήνα.
            Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά, για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, στήριγμα του λαού απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, για να μπει πραγματικό τείχος στην ακροδεξιά και το φασισμό, τη συντήρηση, για να ανοίξουμε το δρόμο, με τον λαό πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.