Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαχητική διαδήλωση στα Γιάννενα «όχι στην εξόρυξη υδρογοναθράκων»

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
14 Μαΐου 2019 / 07:44

Με τύμπανα, κλαρίνο, τις «Βρυσούλες», έναν δράκο και πλήθος διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το Σάββατο η πανελλαδική συγκέντρωση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη Δυτική Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, χρησιμοποιώντας συνθήματα, όπως «Δεν περνά στης Ηπείρου τα βουνά», αλλά και «Πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από εδώ». Ακολούθησε μεγάλη και με έντονο παλμό πορεία στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.
Την κινητοποίηση οργάνωσαν πλήθος πρωτοβουλιών και ανοιχτών συνελεύσεων που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο και ευρύτερα, όπως η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα, οι Πρωτοβουλίες Άρτας, Πρέβεζας, Αθήνας, Λευκάδας, SOS Kυπαρισσιακός, Fossil Free Corfu, Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλλονιάς – Ιθάκης και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων στα Γιάννενα Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο και τα Γιάννενα, η δημοτική παράταξη Ιωαννιτών «Μέτωπο Δράσης», ο Eργατικός Aγώνας και η νεοϊδρυθείσα Οικολογική Συμμαχία για την Ήπειρο.
 
Καταγγελίες για προσαγωγές
 
Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσε και κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών των Οικολόγων –Πρασίνων, με τη συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων Μαρία Πετεινάκη και τους δύο Ηπειρώτες υποψηφίους Ρήγα Τσιακίρη και Δημήτρη Πασχάλη.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προκρίνουν την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία, ενώ, ιδιαίτερα στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα, εκτός από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία, θέτουν και ζητήματα δημοκρατίας.
Πέρα από την έλλειψη ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη σχετικών αποφάσεων, το μέλος των Οικολόγων Πρασίνων, δημοτική σύμβουλος Ζαγορίου και μέλος της ομάδας γυναικών «Βρυσούλες» (που παρεμβαίνουν κατά των εξορύξεων χορεύοντας, ντυμένες με παραδοσιακές στολές) Καλλιόπη Στάρα κατήγγειλε την προσαγωγή της ίδια και της κ. Πετεινάκη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα.
Όπως ανέφερε, λόγω της συμμετοχής τους νωρίτερα το πρωί σε κινητοποίηση στη Λευκάδα, αστυνομικοί τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν στην αστυνομική διεύθυνση για εξακρίβωση στοιχείων, όπου και κρατήθηκαν για δύο ώρες περίπου.
«Καταστρατηγείται το δικαίωμα μας να εκφράζουμε την αντίθεσή μας, με ειρηνικό τρόπο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα», σημείωσε η κ. Στάρα. «Είναι αδιανόητο ότι ενώ δεν κάναμε τίποτα μεμπτό, στοχοποιηθήκαμε, γιατί συμμετείχαμε στη διαμαρτυρία», πρόσθεσε η κ. Πετεινάκη.
Τέλος, ο κ. Πασχάλης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης με τη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι αντίθετο με τις δυνατότητες και προοπτικές της Ηπείρου, και κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν αν το μοντέλο αυτό συμβαδίζει με το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε μια χώρα και μια Ευρώπη που θα βάλει στο περιθώριο την ακροδεξιά, τον λαϊκισμό και τις πολιτικές λιτότητας, μια Ευρώπη ειρηνική, που θα προστατεύει το δικαίωμα στην ενημέρωση και τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών», κατέληξε.