Τι απαντά η Ε.Ε. για τα τέσσερα μεγάλα ημιτελή έργα στα Ιόνια Νησιά

Τι απαντά η Ε.Ε. για τα τέσσερα μεγάλα ημιτελή έργα στα Ιόνια Νησιά

Τον κίνδυνο της «δημοσιονομικής διόρθωσης» αντιμετωπίζουν η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος

10
Μαΐου / 2019

Τέσσερα μεγάλα έργα στο Ιόνιο που παραμένουν ακόμα ημιτελή, αν και χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013, κινδυνεύουν να «χαθούν» από το Ιόνιο, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η κ. Creţu, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ερώτηση, που έγινε στην Ε. Ε. από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη, μετά από παρέμβαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα –Τσαγκαροπούλου.
Η ερώτηση κ. Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη είχε κατατεθεί το Μάρτιο του 2019,

Αναλυτικά η ερώτηση του είναι η εξής:
H Ερώτηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001309/2019
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Manolis Kefalogiannis (PPE)
Θέμα: Ημιτελή έργα στην Περιφέρεια Ιονίων
«Στη χρονική περίοδο που διανύουμε η χώρα μου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τα προγράμματα 2007-2013 με την εμπρόθεσμη παράδοση των ημιτελών έργων που έχουν λάβει παράταση. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, τα έργα που είναι ημιτελή θα πρέπει να είναι λειτουργικά έως τις 15 Μαρτίου 2019 και, ακολούθως, να ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έως την ανελαστική προθεσμία της 31ης Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί για τα συγκεκριμένα έργα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Ποια έργα στην περιοχή των Ιονίων Νήσων, που χρηματοδοτήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος 2007-2013, παραμένουν ακόμη ημιτελή;
2. Ποια είναι η σχετική ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση;
3. Τι προτίθεται να κάνει σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα έργα δεν καταστούν λειτουργικά εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών;»

Απάντηση της κ. Creţu
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(10.5.2019)
 
«1. Σύμφωνα με τα έγγραφα κλεισίματος για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, την 31η Μαρτίου 2017 παρέμεναν ημιτελή τα ακόλουθα τέσσερα, ( 4) έργα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:
1) «Θέατρο Ζακύνθου»·
2) «Νοσοκομείο Ζακύνθου»·
3) «Λειτουργική Αποκατάσταση - Ασφάλεια Επαρχιακής Οδού 25 (Περιοχή Χάρακα Κεφαλονιάς)» και
4) «Εθνική Οδός Κέρκυρας - Παλαιοκαστρίτσας».
 2.     Εφόσον η τελική ημερομηνία για την επιλεξιμότητα των δαπανών ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2015, τα εν λόγω έργα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να είχαν καταστεί λειτουργικά έως τις 31 Μαρτίου 2019 με εθνικά κονδύλια. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τα εν λόγω έργα υπόκειντο σε εξαμηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης. Βάσει της έκθεσης του Μαρτίου του 2019 που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές, και τα 4 έργα παραμένουν ακόμα ημιτελή.
 3.  Οι υπηρεσίες της Επιτροπής αξιολογούν επί του παρόντος τις πληροφορίες που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές και μπορούν να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα βάσει της εν λόγω αξιολόγησης, μεταξύ άλλων την έναρξη διαδικασίας για δημοσιονομική διόρθωση».
Σε περίπτωση που τα έργα χαρακτηριστούν μη λειτουργικά στο σύνολό τους, η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συνολικό ποσό της ενωσιακής στήριξης που έχει λάβει.
Με βάση αυτήν την απάντηση, η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου λέει «Ερωτάται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αν έχει γνώση του θέματος και ποιες οι ενέργειες που έχει κάνει ως σήμερα.
Να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα αυτά μεγάλα έργα στο Ιόνιο, είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι η χρήση τους για αναγκαίες βασικές λειτουργίες για την εξέλιξη των νησιών μας. Δυστυχώς αποκαλύπτεται για ακόμη μία φορά, πως η υπό κατάρρευση κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Περιφερειάρχη της, αμέλησαν και καταδίκασαν το Ιόνιο».