Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο μικροσκόπιο του ελέγχου μπαίνουν μικρά και μεγάλα τουριστικά καταλύματα

H ΡΟΔΙΑΚΗ
16 Απριλίου 2019 / 07:02

Στο μικροσκόπιο του ελέγχου μπαίνουν μικρά και μεγάλα τουριστικά καταλύματα. «Καμπάνες» σε δεκάδες Ροδίτες που... ξέχασαν να δηλώσουν έσοδα από την Airbnb.

ΡΟΔΟΣ. Συνέχεια αναμένεται να έχουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στην περιοχή της Δωδεκανήσου, προκειμένου έτσι να εντοπιστούν και άλλοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων, οι οποίοι δεν δήλωσαν εισοδήματα που είχαν από φιλοξενία τουριστών.
Οι έλεγχοι αναμένεται να εστιαστούν σε πακέτα που έχουν κλειστεί από τουριστικά πρακτορεία με συμβόλαια απευθείας με τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων, στα στοιχεία της Airbnb και του Booking.com αντίστοιχα, καθώς επίσης και με συναλλαγές που έγιναν μέσω πιστωτικών καρτών ή μεταφοράς ποσών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Όπως αποκάλυψε χθες “H ΡΟΔΙΑΚΗ”, μόνο στην περιοχή της Δωδεκανήσου, στη τσιμπίδα της ΑΑΔΕ και των διασταυρούμενων ελέγχων,  πιάστηκαν πάνω από 100 άτομα (ανάμεσά τους και αρκετοί αλλοδαποί ιδιοκτήτες κατοικιών στη Ρόδο) οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει τα ποσά που εισέπραξαν από ενοικιάσεις στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και το τέλος του 2017.
Το σύνολο του ποσού που δεν είχαν δηλωθεί για το χρονικό αυτό διάστημα αγγίζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα 10 εκατομμύρια ευρώ! Οι έλεγχοι αυτοί, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και σε βάθος χρόνου.
Το αποτέλεσμά τους δε, κατατάσσει τη Δωδεκάνησο σε υψηλή θέση, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.
Όπως αποκάλυψε “H ΡΟΔΙΑΚΗ”, οι ελεγκτές, έφθασαν στα ίχνη των 100 περίπου ιδιοκτητών ακινήτων, διασταυρώνοντας στοιχεία μέσω χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που έγιναν, καθώς επίσης και από τιμολόγια που κόπηκαν στο εξωτερικών ή εμβάσματα τα οποία κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την Airbnb  ή άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κρατήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, περιλαμβάνονται και πολλοί αλλοδαποί, που ενώ είχαν ενοικιάσει σε τουρίστες τα ακίνητα, τα σπίτια, τις βίλες τους κ.λπ, δεν είχαν δηλώσει στην Eφορία ούτε ένα ευρώ ως εισόδημα.
Σε άλλες περιπτώσεις, φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί μειωμένα εισοδήματα σε σχέση με αυτά που είχαν εισπραχθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο πέλεκυς των προστίμων αναμένεται να είναι βαρύς, καθώς εκτός από τις προσαυξήσεις θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες φορολογίες που δεν είχαν επιβληθεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.