Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας: «Στη Λευκίμμη δρα εγκληματική οργάνωση»

Νομαρχιακή ΣΥΡΙΖΑ
06 Σεπτεμβρίου 2018 / 14:06

«με φανερή επιδίωξη να χυθεί αίμα. Θέλουν νεκρό στη Λευκίμμη» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τάσος Τόμπρος

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στη Λευκίμμη, αλλά και με τον ρόλο τοπικών ΜΜΕ, έδωσε την Πέμπτη ο συντονιστής της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Τόμπρος.


Το δελτίο τύπου αναφέρει:

Η νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από αρκετό καιρό είχε εκφράσει την ανησυχία της για τα γεγονότα που συνέβαιναν τότε στη Λευκίμμη, επισημαίνοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του βουλευτή Κερκύρας της Χρυσής Αυγής σχετικά με το κλίμα που θα διαμορφωνόταν στην περιοχή από την έλευση των αστυνομικών δυνάμεων. Στο ίδιο μήκος κύματος θύμισε ότι είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του γραμματέα του “Αλεύχιμον”, ο οποίος είχε στηρίξει τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής στο “κίνημα” της Λευκίμμης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μοναδική πολιτική δύναμη που ωφελείται από τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης είναι η ακροδεξιά, προσθέτοντας ότι «όσοι υποδαυλίζουν αυτή την κατάσταση, ουσιαστικά ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς στην περιοχή για τις επόμενες εκλογές».

Σε σχέση με την έλευση των ΜΑΤ, εκτίμησε ότι ουσιαστικά σηματοδότησε τη διακοπή του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη χρήση της εγκατάστασης στη Λευκίμμη.
Όπως είπε στην περιοχή της Λευκίμμης υπάρχει εμφανής δράση εγκληματικής οργάνωσης «με φανερή επιδίωξη να χυθεί αίμα. Θέλουν νεκρό στη Λευκίμμη». Σύμφωνα με τον Τ. Τόμπρο, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είναι αυτή που έκανε τους εμπρησμούς στη Λευκίμμη, αυτή που κόβει κολώνες της ΔΕΗ, αυτή που έριξε τον εμπρηστικό μηχανισμό στο Α.Τ. Λευκίμμης και αυτή που όπλισε το χέρι του συμπατριώτη μας, ο οποίος επιχείρησε να πετάξει τον εκρηκτικό μηχανισμό κατά των αστυνομικών. Εκτίμησε, πάντως, ότι η πλειοψηφία των Λευκιμμιωτών κρατά αποστάσεις από τα συγκεκριμένα γεγονότα.

Για τη στάση τοπικών ΜΜΕ

Ο Τ. Τόμπρος κατήγγειλε ότι «συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και κανάλια σιγοντάρισαν αυτό το κλίμα», με σκοπό να πλήξουν την Κυβέρνηση, χωρίς να σκεφτούν τις επιπτώσεις και κυρίως τον ορατό κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους συνάνθρωποί μας. Επιπλέον, άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση εκείνων οι οποίοι επιχείρησαν να “ηρωοποιήσουν” τον τραυματία συλληφθέντα ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να στραφεί κατά άλλων ανθρώπινων ζωών.

Σε σχέση με το ζήτημα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης υπογράμμισε ότι θα πρέπει τάχιστα να τακτοποιηθεί, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι τα δέματα που έχουν σωρευθεί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής πρέπει να ενταφιασθούν, με αδειοδότηση της εγκατάστασης ως ΧΥΤΥ. Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στις ευθύνες της δημοτικής Αρχής για την καθυστέρηση στη διευθέτηση των διαδικασιών.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν όμως σε σχέση με την τοποθέτηση στον τηλεοπτικό “αέρα” του προέδρου του START TV, ο οποίος καταφέρθηκε με οξείς χαρακτηρισμούς κατά της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι «βρωμάει». Ο Τ. Τόμπρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα θέλαμε να πούμε στον κ. Λιντοβόη ότι οι κυβερνήσεις που “βρωμάνε” είναι εκείνες που το προηγούμενο διάστημα στη χώρα επέτρεψαν σε κομμάτι του στελεχικού και πολιτικού δυναμικού τους να συστήσει μιαν ιδιότυπη πολιτική “μαφία”, με πλήθος εγκληματικών οργανώσεων ως παρακλάδια. Βρώμικες είναι οι κυβερνήσεις οι οποίες έφτιαξαν πολιτικούς μηχανισμούς που κατάκλεψαν τον ελληνικό λαό, που έβαλαν χέρι ακόμα και στα φάρμακα των καρκινοπαθών, που έβαλαν χέρι στα νοσοκομεία -στο “Ερρίκος Ντυνάν”- ακόμα και στον Ερυθρό Σταυρό, αυτές που έπαιρναν λεφτά από τις τράπεζες και τα έβγαζαν στο εξωτερικό, σε off-shore εταιρείες, εις βάρος του ελληνικού λαού τον οποίο και πτώχευσαν».

Ξεκαθάρισε ότι κάθε Μέσο Ενημέρωσης είναι ελεύθερο να ακολουθήσει οποιαδήποτε πολιτική γραμμή επιθυμεί, όμως δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί ανενδοίαστα έναν πολιτικό χώρο, κάτι που σημείωσε ότι έπραξαν όχι μόνο ο πρόεδρος του START TV, αλλά και ο δημοσιογράφος του καναλιού Σπ. Ζηνιάτης ο οποίος «δικαιούται να έχει την άποψή του, όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού είτε στην Αυτοδιοίκηση (δήμαρχο, περιφερειάρχη) είτε στη Βουλή (Φ. Βάκη, Κ. Παυλίδη) είτε εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα εκλεγμένους από θεσμικά όργανα να τους αποκαλεί “ξεφτίλες”. Του επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό».

Ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, επίσης, ότι θα εξεταστεί αν οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις ορισμένων ΜΜΕ ξεφεύγουν από το πλαίσιο των κανόνων που θέτει το ΕΣΡ για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και των προβλέψεων του Συντάγματος σε σχέση με το δημοκρατικό πλαίσιο διαλόγου. Αναφέρθηκε, επιπλέον, σε ένα ακόμη «σοβαρό ατόπημα», όπως το χαρακτήρισε, του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος δημοσιοποίησε πρακτικά συνεδριάσεων της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που -κατά τη γνώμη της- είναι προϊόντα υποκλοπής. Όπως είπε «αυτό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο και παραβιάζει ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας στην Κέρκυρα».

Ο Τάσος Τόμπρος κάλεσε όλους τους πολίτες της Κέρκυρας «να αντισταθούν σε αυτά τα φαινόμενα και να δώσουν τη μάχη, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη διαμόρφωση του απαραίτητου δημοκρατικά εκφραζόμενου χώρου. Θα βρεθούμε μαζί στην πρώτη γραμμή της δημοκρατίας, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση ακροδεξιών πρακτικών και δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτέ πολιτικό χώρο σε αυτές».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, ο Τ. Τόμπρος τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαιτούμενα κονδύλια προκειμένου σε ορίζοντα τριετίας το ζήτημα να έχει τακτοποιηθεί (εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης, πράσινα σημεία κ.ο.κ.), σημειώνοντας ότι έως τώρα έχουν εκταμιευθεί περίπου 3 εκ. ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα ΜΑΤ έχουν εντολή να μην ανοίξει μύτη

Δήλωσε, επιπλέον, ότι, ως κόμμα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Συνασπισμός ήταν ο πρώτος πολιτικός χώρος που, μαζί με τους Οικολόγους, μίλησε γα ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και αγωνίζεται μέχρι σήμερα γι’ αυτό. Όταν αυτό συμβεί, τόνισε ότι θα έχει διαμορφωθεί η κουλτούρα που αρμόζει στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κέρκυρας.
Τέλος, σε σχέση με τα ΜΑΤ, τόνισε ότι η κομματική Οργάνωση της Κέρκυρας δεν επιθυμεί την παρουσία τους στο νησί, συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η εντολή που είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις ερχόμενες στην Κέρκυρα ήταν να μην ανοίξει μύτη, την οποία και ακολούθησαν». Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζητήσαμε τα ΜΑΤ να κάνουν τη δουλειά τους και στη συνέχεια να αποχωρήσουν. Θεωρούμε ότι η οργάνωση των κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων μπορεί να γίνει και χωρίς τα ΜΑΤ. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, έχουμε μεράκι γι’ αυτό που κάνουμε και προφανώς δεν υποστηρίζουμε την παρουσία των ΜΑΤ για να εφαρμοστούν οι προγραμματισμένες πολιτικές».