Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι Γιαννιώτες σχεδιάζουν την πόλη τους και προτείνουν

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
27 Ιουλίου 2018 / 07:21

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Τον δρόμο της υλοποίησης λαμβάνουν οκτώ προτάσεις από τις δεκάδες που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του συμμετοχικού διαγωνισμού του δήμου Ιωαννιτών, αναδεικνύοντας την επιθυμία πολιτών και φορέων να συν-διαμορφώσουν τον σχεδιασμό της πόλης.

Η πρώτη σε βαθμολογία πρόταση έχει τίτλο «Κινητικότητα για όλους» για κατατέθηκε από το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων, με στόχο την ομαλή και ασφαλή πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε κεντρικούς δρόμους και διασταυρώσεις της πόλης. Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά την διαμόρφωση όδευσης τυφλών μήκους 120 μέτρων περίπου επί του πεζοδρομίου, από την κεντρική πλατεία έως την Μεραρχία περίπου και περιλαμβάνει ηχητική σήμανση στους σηματοδότες και δύο πληροφοριακές πινακίδες με μηνύματα σε ανάγλυφη γραφή (braille).
«Ευχαριστούμε τον δήμο Ιωαννιτών για την ευκαιρία που δίνει σε ένα όραμα να γίνει πράξη. Επιδιώξαμε και καταφέραμε η πρότασή μας να είναι πλήρης, ακριβής και ορθά κοστολογημένη, γεγονός που φάνηκε στην αξιολόγησή της. Οι ανάγκες της καθημερινότητας σε μια πόλη όχι φιλική προς τα ΑμεΑ, επιβάλλουν όσο το δυνατό  περισσότερες ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε όλες και όλοι τις ίδιες δυνατότητες στην προσβασιμότητα και στη μετακίνηση. Συγχαρητήρια στους φορείς/πολίτες των υπόλοιπων προτάσεων που εγκρίθηκαν, καθώς και στους εργαζόμενους του δήμου που έφεραν σε πέρας την όλη διαδικασία. ευχόμαστε ο συμμετοχικός προϋπολογισμός να συνεχιστεί και να γίνει θεσμός, με ακόμα πιο ώριμες προσεγγίσεις, καταξιώνοντας την ουσιαστική συμμετοχικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.
Ακόμη εγκρίθηκαν και θα υλοποιηθούν οι προτάσεις που αφορούν στη διεξαγωγή Εθνικού Τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και δημιουργία τοπικής ομάδας (IBC), η δημιουργία της πρώτης ανοιχτής – ελεύθερης βιβλιοθήκης μέσα σε ένα πάρκο, ζωντανό κύτταρο πολιτισμού (κατατέθηκε από δημότη), η διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενου χώρου δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας νέων (Τ.Κ. Κοσμηράς), ηδιαμόρφωση – ανάπλαση δημοτικού ακάλυπτου χώρου στον κόμβο των 12 Αποστόλων στους Αμπελόκηπους (Π. Σ. Καλλιθέας), η διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου – χώρος αναψυχής στα Μέλανδρα (ομάδα πολιτών), εκπαιδευτικές Βιωματικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης: ένα μικρό ενεργειακό πάρκο στο Γενικό Λύκειο Πεδινής (ΓΕΛ Πεδινής) και η διαμόρφωση και λειτουργία Πνευματικής Στέγης  (Π.Σ. Περάματος). 
Οι οκτώ προτάσεις που αξιλογήθηκαν με την υψηλότερη βαθμολογία έχουν συνολικό προϋπολογισμό κατά 38.000 ευρώ μεγαλύτερο των προβλεπόμενων 200.000 ευρώ, ωστόσο η Επιτροπή Επιλογής, αποφάσισε να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την υλοποίηση όλων, καθώς οι τρεις τελευταίες ισοβαθμούν.
Παράλληλα, και κατά σειρά αξιολόγησης, επιλέχθηκαν ακόμη επτά προτάσεις, ως αναπληρωματικές. Πρόκειται για τις προτάσεις με τίτιλο «Το σχολείο ως χώρος εικαστικών παρεμβάσεων και η αναβάθμιση του αστικού τοπίου», «Ανάπλαση και διαμόρφωση δημοτικής έκτασης στην περιοχή Ολυμπιάδας Μαρμάρων για την διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου, δημιουργία υποδομών αναδάσωσης και αισθητικής αναβάθμισης του τοπίου», «Διαμόρφωση χώρου Πλατείας Πλάτανου», «Δημιουργία ψηφιακού αρχείου (ντοκιμαντέρ) για τις Μονές του Νησιού και εξοπλισμός αίθουσας προβολής», «Kidscape: Προσθήκη σημείων ενδιαφέροντος για τα παιδιά στους υπάρχοντες πεζόδρομους», «Δημιουργία μοντέρνων, περιβαλλοντικά φιλικών, ποδηλατικών στάσεων» και «Δημιουργία υπαίθριων σκακιέρων». Η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση από την «Επιτροπή Αξιολόγησης» αποτελούμενη από υπαλλήλους του δήμου Ιωαννιτών, η οποία αξιολόγησε την συμβατότητα και την επιλεξιμότητα των προτάσεων. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Επιλογής – αποτελούμενη από αιρετούς εκπροσώπους και πολίτες –κατήρτισε τη λίστα κατάταξης με φθίνουσα σειρά και εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τις επικρατέστερες προτάσεις, ώστε αυτές να ενσωματωθούν στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του δήμου Ιωαννιτών. Συνολικά υπεβλήθησαν 67 προτάσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ.