Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πανεπιστημιακός Χάρης Κατσούλης

Χάρης Κατσούλης
07 Ιουλίου 2018 / 17:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πανεπιστημιακός, Χάρης Κατσούλης, Καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας

εκ των πρωτεργατών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η ανάρτηση του καθηγητή Γιώργου Κεντρωτή για τον θανάτο του Χ. Κατσούλη, προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στον πολύ κόσμο που τον είχε γνωρίσει και αγαπήσει: «Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Χάρης Κατσούλης, συνάδελφος, φίλος και σύντροφος. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τού οφείλει την ύπαρξή του. Αν δεν είχε εμπλακεί στην όλη ιστορία ο Χάρης, το ΑΕΙ μας δεν θα είχε ιδρυθεί. Όσοι είμαστε παλιοί το ξέρουμε καλά. Η μορφή του θα μείνει πάντα ζωντανή - το ίδιο και η μνήμη του. Ο Χάρης με τη φυσαρμόνικα, ένας πραγματικά αισθαντικός μουσικός! Κάπου έχω μιαν εκπληκτική φωτογραφία του - θα τη βρω και θα την αναρτήσω. Εδώ τον βλέπουμε σε πρόσφατη φωτογραφία με τη σύζυγό του Κατερίνα. Γειά σου, σύντροφε Χάρη!»

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Καθηγητής Χάρης Κατσούλης έζησε δεκαοκτώ χρόνια στη Γερμανία (1961-1979), όπου σπούδασε, εργάστηκε και δίδαξε σε τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην Ο.Δ.Γ. υπήρξε μεταξύ άλλων ενεργό μέλος του φοιτητικού και συνδικαλιστικού κινήματος και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Λούντβιγκσχάφεν-Μάννχάιμ και Περιχώρων, η οποία τότε συμπεριλάμβανε στους χώρους της πάνω από 10.000 απόδημους Έλληνες. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, του είχε χορηγηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση πολιτικό άσυλο. Από το 1979 ζει στην Κέρκυρα.

Ήταν Διπλωματούχος Μεταφραστής (Diplom-Übersetzer des Dolmetscher-Instituts der Universität Heidelberg) και Διδάκτορας Φιλοσοφίας Dr. phil. (Κοινωνιολογία, Πολιτική Επιστήμη, Παιδαγωγικά) της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και διετέλεσε Καθηγητής και Διευθυντής του πρώην ΚΕΜΕΔΙ (Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας) καθώς και Ειδικός Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τον Απρίλιο του 1994 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής και το Δεκέμβριο του 1999 Καθηγητής στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην ίδρυση των οποίων, τόσο του Τμήματος όσο και ολόκληρου του Πανεπιστημίου, συνέβαλε αποφασιστικά, παίζοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Οι εκδόσεις ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους οικείους του.