Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Black Friday και στην Κέρκυρα στις 24 Νοεμβρίου

Προσφορές
08 Nov 2017 / 12:44
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εμπορική ιδέα που υιοθετήθηκε επιτυχώς σε αρκετές χώρες θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στις 24 Νοεμβρίου για δεύτερη φορά.

Ομοίως και στην Κέρκυρα, τα καταστήματα προαιρετικά θα διαθέσουν ελκυστικές προσφορές όπως έγινε και το 2016. Πέρσι πάντως οι συμμετοχή των μικρομεσαίων καταστημάτων ήταν αρκετά περιορισμένη και σε αρκετές περιπτώσεις προσχηματική. Όπως λένε αρκετοί επαγγελματίες «Πότε με το ένα, πότε με το άλλο, τελικά είμαστε σε καθεστώς εκπτώσεων όλο το χρόνο». Υπενθυμίζεται ότι  βρισκόμαστε ήδη στον μέσο των ενδιάμεσων χειμερινών εκπτώσεων, που διαρκεί έως τις 15 Νοεμβρίου.

Τη Δευτέρα ωστόσο αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας για να αποφασίσει θετικά ως προς την πρότασή του προς τον εμπορικό κόσμο της Κέρκυρας, που πάντως δεν είναι δεσμευτική.

Στη Θεσσαλονίκη ο Εμπορικός Σύλλογος (ΕΣΘ), έχει ήδη ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία της Black Friday στην πόλη. Η Black Friday είναι η παγκόσμια «εμπορική γιορτή» με μεγάλες προσφορές σε καταστήματα, ενώ ο ΕΣΘ προτρέπει μικρούς και μεσαίους να λάβουν μέρος στη «γιορτή» και να μην την αφήσουν μονάχα στις μεγάλες πολυεθνικές. Πιο αναλυτικά, αναφέρει πως οι εκπτώσεις μπορούν να είναι στο 50% των κωδικών που έχει ένα κατάστημα, ενώ η τιμή πριν και μετά την προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται εμφανώς.

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.
Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.
Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.
Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

 


Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.