Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η υπόθεση της οικογενείας Ντούνη (Χιμάρα) στην Αλβανική Βουλή

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
15 Σεπτεμβρίου 2017 / 08:39

ΧΙΜΑΡΑ. Αναφερόμενος στο συνολικό ζήτημα που έχει προκύψει με την ιδιοκτησία στην παράκτια περιοχή, και την κατοχύρωση της, απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης Ράμα για υφαρπαγή κατά παράβαση ιστορικών τίτλων...

... αλλά και νομοθεσίας, στη διάσταση μάλιστα του συνόλου των δικαιωμάτων της ΕΕΜ, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες, έφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση της οικογενείας Ντούνη στους Δρυμάδες.
Απευθυνόμενος στους συνάδελφους βουλευτές όλων των παρατάξεων τους παρότρυνε ειδικά να σταθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση ως την πλέον ενδεικτική της λεηλασίας που επιχειρείται απ’ την πολιτεία προς ώφελος συγκεκριμένων λαθρο-επιχειρηματικών συμφερόντων που αποτελούν εκλεκτούς πελάτες στην αυλή του Πρωθυπουργού Ράμα. Συγκεκριμένα ο Ντούλες επεσήμανε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τη διεθνή πρακτική και τη λογική, δημεύσεις γαιών γίνονται για ανώτερο κοινό σκοπό και γίνονται απ’ την πολιτεία προς ώφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στη Χιμάρα όμως εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Ράμα αναμειγνύονται σ’ ένα βρώμικο παιχνίδι όπου η ιδιωτική περιουσία δημεύεται από το κράτος προς ώφελος του παρακράτους και ιδιωτών με αμφίβολες πηγές οικονομικών πόρων.
Η οικογένεια Ντούνη σύμφωνα με όσα καταλόγισε στη Βουλή σε επίσημη συνεδρίαση, ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, (Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017) είχε με όλες τις άδειες και σε δικό της κληρονομικής ιδιοκτησίας οικόπεδο κτίσει τρία κτίσματα μικρού όγκου και εμβαδόντος σεβόμενοι τα κριτήρια. Το 2014 οι μπουλντόζες του Ράμα τους τα κατεδάφισε αυθαίρετα. Η οικογένεια και οι ιδιοκτήτες αποτάθηκαν στα δικαστήρια και σε απόφαση του δευτεροβάθμιου Εφετείου (τελεσίδικης ισχύος) έχουν δικαιωθεί τόσο για το ποσό αποζημίωσης των κατεδαφισθέντων κτιρίων (150 000 Δολ. έκαστο) αλλά και διαθέτουν τη δυνατότητα επανέκδοσης της άδειας να κτίσουν. Ωστόσο όμως αμέσως μετά τις κατεδαφίσεις και με διαδικασίες εξπρές στην ιδιοκτησία Ντούνη, επιχειρηματίας της αυλής Ράμα, έχει προχωρήσει την τσιμεντοποίηση της όλης περιοχής με την κατασκευή τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με το Ντούλε η πλέον ενδεικτική αυτή περίπτωση της οικογενείας Ντούνη είναι αποκαλυπτική και καταδεικνύει τους λόγους της εν καθεστώς σχεδόν παρανομίας και υπό την προστασία των πρετοριανών ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας. Ο Ράμα φερόμενος και ως Δήμαρχος Χιμάρας, εξόρισε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο ορεινό Κούτσι αντί της έδρας στην κωμόπολη της Χιμάρας, ώστε να επικυρώσουν αποφάσεις κατά τη δική του υπόδειξη. Αποφάσεις που θα πολλαπλασιάσουν με γεωμετρική αύξηση τις περιπτώσεις Ντούνη και Δραλλέο εάν δεν βρουν απέναντι την κοινωνία. tachydromos.org