ΕΑΚΠ: Γιατί κρατούν τις πυροσβεστικές ενισχύσεις στην Κέρκυρα;

ΕΑΚΠ: Γιατί κρατούν τις πυροσβεστικές ενισχύσεις στην Κέρκυρα;

ΑΘΗΝΑ. Την άμεση απεμπλοκή των δυνάμεων που ενισχύουν την Κέρκυρα από την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στον Παντοκράτορα,

28
Ιουλίου / 2017

ζητά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) με επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Ν. Τόσκα: «Στις 24 Ιουλίου ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Λούτσες - Περίθεια, στο νησί της Κέρκυρας. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της 26ης Ιουλίου. Στο συγκεκριμένο συμβάν έχουν σταλεί ενισχύσεις (οχήματα και πυροσβέστες) από περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Παρότι η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί πλήρως και έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, οι περιφέρειες της Ηπείρου και της Μακεδονίας συνεχίζουν να συνδράμουν με ενισχύσεις για 4η συνεχή ημέρα. Στην πραγματικότητα οι συνάδελφοι της Ηπείρου και της Μακεδονίας, δεν πραγματοποιούν κατάσβεση ούτε και επιτήρηση της πυρκαγιάς, αλλά καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης μόνιμου προσωπικού και στο νησί της Κέρκυρας. 
 
Στερεί τις περιφέρειές τους
 
Η υπερβολική δέσμευση δυνάμεων από τις περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, στερεί τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων αυτών στις περιφέρειές τους όπου και εκεί ξεσπούν καθημερινά δασικές πυρκαγιές (όπως για παράδειγμα στην Ήπειρο). Καταγγέλλουμε ότι:
- Οι τακτικές αυτές τις οποίες εφαρμόζει και η κυβέρνησή σας με τη σημερινή Φυσική Ηγεσία του Π.Σ., έχουν αποβεί στο παρελθόν καταστροφικές και οδυνηρές για πολλές περιοχές της χώρας. 
- Η υπέρμετρη δέσμευση πυροσβεστικών δυνάμεων για προληπτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει συμβάν σε εξέλιξη, καταπονεί χωρίς ουσιαστικό λόγο το πυροσβεστικό προσωπικό. Αυτό εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις δασικές πυρκαγιές.
 
Έλλειψη μέριμνας για τους πυροσβέστες
 
- Δεν υπήρξε καμία μέριμνα και οργάνωση από την πλευρά της υπηρεσίας, σε ότι αφορά την έγκαιρη πραγματοποίηση των διαδοχικών αλλαγών των πυροσβεστών. Υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις.
- Δεν υπήρξε καμιά μέριμνα σε ότι αφορά και την επιστροφή αρκετών συναδέλφων από την Κέρκυρα, προς τις έδρες τους. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση γιατί ορισμένες ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες αρνούταν να επιβιβάσουν στα πλοία τους πυροσβέστες και απαιτούσαν να καταβάλλουν οι ίδιοι το αντίτιμο των εισιτηρίων. 
- Εξαιτίας της έλλειψης μέριμνας, οργάνωσης και συντονισμού, αλλά και των καθυστερήσεων που προέκυψαν με ευθύνη της υπηρεσίας, ορισμένοι συνάδελφοι συμπλήρωσαν συνολικό χρόνο εκτέλεσης συνεχόμενης υπηρεσίας πέραν των 40 ωρών. 
Να γυρίσουν πίσω στις περιφέρειές τους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Κέρκυρα. Να σταματήσει η παρατεταμένη παραμονή των πυροσβεστών στις πυρκαγιές, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρης της χώρας».