«Εξορίζονται» τα οχήματα από τους πεζόδρομους

«Εξορίζονται» τα οχήματα από τους πεζόδρομους

ΛΑΡΙΣΑ. Εκτός κέντρου και συγκεκριμένα εκτός πεζοδρόμων της Λάρισας «εξορίζονται» το επόμενο διάστημα όλα τα οχήματα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων μπαρών.

24
Ιουλίου / 2017

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της πόλης στο πλαίσιο του προγράμματος «Smart City». Την ίδια ώρα η Δημοτική Αστυνομία εντατικοποιεί τους ελέγχους και μοιράζει κλήσεις στους παρανομούντες οδηγούς που επιλέγουν τους πεζοδρόμους για τη διέλευσή τους. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών κόπηκαν περισσότερες από 6.000 κλήσεις.
Αναλυτικά, ο διαγωνισμός αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων σε πεζοδρόμους του Δήμου Λαρισαίων. Σύμφωνα με την εισήγηση του αντιδημάρχου Πολεοδομίας Δημήτρη Μαβίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Μαΐου, το σύστημα αυτό θα απαγορεύει τη γενική κυκλοφορία εντός των ελεγχόμενων ζωνών πεζοδρόμησης. Δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μόνο οι οδηγοί που θα διαθέτουν ειδική άδεια ή κάρτα διέλευσης και στάθμευσης. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων και κατά τις ώρες αποκομιδής απορριμμάτων. Για τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης η διέλευση θα είναι ελεύθερη, χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην πρόσβαση. Επίσης, θα επιτρέπει την πρόσβαση οχημάτων σε ειδικές περιπτώσεις όπως φορτηγά μετακομίσεων ή τροφοδοσίας πετρελαίου.
Το σύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων στους πεζοδρόμους του κέντρου θα αποτελείται από βυθιζόμενα κολονάκια που θα ανοίγουν αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συγχρόνως το σύστημα προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών καμερών για την αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν δικαίωμα εισόδου στους πεζοδρόμους.
Το κέντρο ελέγχου θα εδρεύει στο δημαρχιακό μέγαρο και θα συντονίζει το σύνολο των λειτουργιών του Δήμου. Αναμένεται να λειτουργεί 24ώρες το εικοσιτετράωρο και θα μπορεί να παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο.
Στο πλαίσιο επίσης του συστήματος, θα παρασχεθεί ανοικτή πλατφόρμα που θα επιτρέπει τη διασύνδεση μεμονωμένων λύσεων και εφαρμογών έξυπνης πόλης, που έχουν παραδοθεί ή που θα παραδοθούν στο μέλλον. Με την ανάπτυξη του Συστήματος Ελέγχου Πρόσβασης, η πόλη κάνει το πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα προς μια νέα εποχή. Αξιοποιώντας το Κέντρο Διαχείρισης, η δημοτική αρχή σχεδιάζει σειρά εφαρμογών και ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης διαφόρων πεδίων όπως είναι οι θέσεις στάθμευσης, ο οδοφωτισμός, τα συστήματα ITS, η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διακυβέρνηση, η ολοκλήρωση όλων αυτών θα κατατάξει την πόλη ανάμεσα σε εκείνες που έχουν και αναπτύσσουν σημαντικές smart cities εφαρμογές. Στόχος είναι να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου, η παραγωγικότητα, η μείωση κόστους διαχείρισης των λύσεων με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η περιοχή εφαρμογής του Συστήματος Ελέγχου θα είναι το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε τριάντα με σαράντα σημεία. Η περιοχή ορίζεται από τις οδούς: Παπαναστασίου, Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βενιζέλου, Παναγούλη, Κατσώνη και Ηπείρου. Η ανάπτυξη του συστήματος «Ελεγχόμενη Πρόσβαση Οχημάτων σε Πεζοδρόμους» αποτελεί εφαρμογή του σχετικού τμήματος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Τις 6.000 ξεπέρασαν οι κλήσεις που έκοψε το τελευταίο εξάμηνο η Δημοτική Αστυνομία στη Λάρισα για στάθμευση και διέλευση από τους πεζοδρόμους αλλά και για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ.
Συνολικά επιδόθηκαν 6.324 κλήσεις σε ιδιοκτήτες οχημάτων για παραβάσεις. Αναλυτικά οι 1.934 κλήσεις ήταν σε πεζοδρόμους, οι 1.011 σε πεζοδρόμια, οι 196 για είσοδο ή έξοδο από πεζόδρομο, οι 446 για στάθμευση σε θέση ΑμεΑ και άλλες 2.737 κλήσεις ήταν για λοιπές παραβάσεις. Οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας αυξήθηκαν μετά και την παράδοση του νέου χώρου στάθμευσης δικύκλων απέναντι από την Κεντρική πλατεία της πόλης, στην οδό Αλ. Παπαναστασίου. Στόχος ήταν να αδειάσουν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες από τα σταθμευμένα μηχανάκια, όπως και να σταματήσει η διέλευσή τους από τους πεζοδρόμους. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες δικύκλων που αφαιρούσαν την πινακίδα κυκλοφορίας για να αποφύγουν την κλήση, να κάνουν την παρανομία αλλά να κινδυνεύουν συγχρόνως από τις δαγκάνες του γερανού. Λύση αναζητείται την ίδια ώρα και για τα δίκυκλα των καταστημάτων έτοιμου φαγητού.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ