Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φωτιές ανάβουν τα «κόκκινα» λεωφορεία (video-φωτορεπορτάζ)

Λεωφορειούχοι
13 Ιουνίου 2017 / 10:54

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν αυτήν την ώρα οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων διαμαρτυρόμενοι για την πληθώρα των αδειών περιηγητικών λεωφορείων ανοικτού τύπου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι λεωφορειούχοι και οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης στο χώρο του λιμανιού (δείτε τη δήλωση του Προέδρου των λεωφορειούχων Δημήτρη Κλουδά στο enimerosi.com). Στη συνέχεια σχημάτισαν πορεία προς το κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις Αλυκές, ενόψει της μεσημβρινής σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη.  

Oι εμπλεκόμεναι και επαγγελματικώς εποχούμεναι κοινωνικές ομάδες αλλά και κάθε πικραμένος έχουν πρόσκληση να παραστούν, λίγο μετά το μεσημέρι, στην σύσκεψη που έχει καλέσει ο περιφερειάρχης με αφορμή τα παράπονα που δέχτηκε για την κατάσταση που δημιουργείται από τη  δρομολόγηση των περιηγητικών λεωφορείων. Σ' αυτήν έχει κληθεί και εκπρόσωπος του Δήμου, στις Υπηρεσίες του οποίου ως γνωστόν κυοφορείται η Κανονιστική απόφαση για την κυκλοφορία στην πόλη και πέριξ αυτής, που επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και την υπόθεση των περιηγητικών λεωφορείων. 



Οι πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες
 
Η ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα όλο και βαραίνει. Λεωφορειούχοι τουριστικών τραβάνε χειρόφρενο ζητώντας να τεθεί περιορισμός στις άδειες των κόκκινων λεωφορείων ως αθεμίτως ανταγωνιστικά ενώ επαγγελματίες του Μαντουκιού μαζεύουν υπογραφές με το ίδιο ακριβώς αίτημα, υποστηρίζοντας ότι χάθηκαν οι επισκέπτες της κρουαζιέρας από τη γειτονιά τους με αποτέλεσμα την καθίζηση στην εμπορική τους δραστηριότητα.
 
Τι ισχύει
 
Για την διευκόλυνση της σχετικής συζήτησης υπενθυμίζεται ότι τις άδειες χορηγεί στα περιηγητικά λεωφορεία η υπουργός Τουρισμού. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η αφετηρία, το δρομολόγιο και οι προβλεπόμενες στάσεις. Μάλιστα με την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ, Σπ. Στεφανίδη, ορίζεται ρητά η αφετηρία τους "παρά την κεντρική πύλη του λιμανιού", γεγονός που περιορίζει και την όποια ευελιξία του Οργανισμού σχετικά με το θέμα.
Εάν μάλιστα η περιήγηση είναι υπηρεσία που προπωλείται από τη ρεσεψιόν του κρουαζιερόπλοιου, πολύ δε περισσότερο εάν την αγοράζει κανείς μαζί με το ναύλο του πριν ξεκινήσει η κρουαζιέρα (σ.σ. από το site, λένε) τότε εύκολα γίνονται αντιληπτές οι δυσκολίες για την αλλαγή αυτής της κατάστασης.
Ο αντίλογος των επιχειρήσεων, που έχουν αδειοδοτηθεί να δρομολογήσουν τέτοια λεωφορεία, αναφέρεται σε καθεστώς που ισχύει σε όλες τις ιστορικές πόλεις της Ευρώπης, έτσι που όποια απαγόρευση κυκλοφορίας και να υπάρξει, αυτά και οι αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να εξαιρεθούν!
 
Το σημερινό καθεστώς
 
Στη Κέρκυρα λειτουργούν δύο τουριστικές επιχειρήσεις με λεωφορεία ανοιχτού τύπου. Οι διαδρομές που κάνουν είναι δύο, μία για Αχίλλειο και μία προς Κανόνι, έχοντας ως αφετηρία και τερματισμό το νέο λιμάνι. Η διαδρομή για κανόνι, περνάει από τα εξής σημεία (αξιοθέατα): 
1. Λιμάνι
2. Λαϊκή Αγορά
3. Πλατεία Σαρόκο
4. Δημοτικό θέατρο
5. Πλατεία Λιστόν
6. Κολώνα Ντούγκλας
7. Μον Ρεπό
8. Παλαιόπολη
9. Παναγία Βλαχερνών
10. Ποντικονήσι
11. Κανόνι
12. Ανεμόμυλος
13. Είσοδος Παλαιού φρουρίου
14. Ανάκτορα Αγ. Μιχαήλ & Γεωργίου (Μουσείο Ασιατικής Τέχνης)
15. Βυζαντινό μουσείο
16. Σπηλιά
Η διαδρομή για Αχίλλειο περνάει από το Γαστούρι και το Αχίλλειο και στην επιστροφή κατευθύνεται από το Πέραμα στο αεροδρόμιο και μέσα από τη παραλιακή της Γαρίτσας ενώνεται με τη διαδρομή του κανονιού.
Κατά τη διάρκεια αυτών των διαδρομών πραγματοποιούνται στάσεις όπου οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα με το ίδιο εισιτήριο (ημερήσιο) να κατέβουν από το λεωφορείο, να περιηγηθούν στη περιοχή (ή να επισκεφθούν το Αχίλλειο) και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους με επόμενο λεωφορείο της ίδιας .
Η μία εταιρία κάνει έξι στάσεις. Στο Κανόνι, στο Μον Ρεπό, στον Ανεμόμυλο, στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου, στη Σπηλιά και στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Από αυτά τα σημεία περνάνε λεωφορεία της εταιρίας κάθε 15 λεπτά.
Η άλλη κάνει τέσσερις στάσεις απ' όπου περνούν τα λεωφορεία της κάθε μισή ώρα. Στο Κανόνι, κοντά στην είσοδο του Παλαιού φρουρίου, και στη Σπηλιά.
Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για αυτές τις διαδρομές, είναι συνολικά 15. Δύο μικρά και οκτώ μεγάλα διώροφα της μίας εταιρίας, και τρία μικρά και δύο μεγάλα διώροφα της άλλης.