Άνοιξε η αυλαία των πασχαλινών μουσικών εκδηλώσεων (photos)

Με τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις την Παρασκευή 11 Απριλίου άνοιξε η αυλαία της πασχαλινής καλλιτεχνικής κίνησης εν όψει και της Μ. Εβδομάδος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Κέρκυρας, πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη συναυλία της, η οποία είχε τίτλο "Από τον Θρήνο στην Ανάσταση" κι ένα ποικίλο ρεπερτόριο που περιλάμβανε από το Adagio σε Σολ ελάσσονα (Albinoni/Giazotto), έως το Μάνα μου, μάνα μου (Pergolesi/Γκάτσος). Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, πέραν της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων, συμμετείχαν ακόμη το Ανδρικό Φωνητικό Σύνολό της, η μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κανονίου με την Μαρία Καλουτσάκη στην πιανιστική συνοδεία, καθώς και το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής Γαστουρίου "Ομόνοια" που ερμήνευσε θρησκευτικά και πένθιμα εμβατήρια στο β' μέρος του προγράμματος, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Ράλλη. Τη διεύθυνση και τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η μαέστρος της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και της Χορωδίας Κανονίου, Σταματίνα Καρύδη, η οποία ερμήνευσε ως soloist και δύο από τα τραγούδια του προγράμματος. Ως soloists εμφανίστηκαν επίσης οι Άγγελος Κουρτέσης, Παναγιώτης Κλαδάς (μαντολίνο), Πάρης Αυλωνίτης (πιάνο) και Ρεντόνα Κόλα (βιολί). Τα κείμενα της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Εύα Μαυροφόρου.
Την ίδια ώρα, στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, η Χορωδία Κέρκυρας (σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης) πραγματοποίησε τη δική της συναυλία θρησκευτικής μουσικής, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Στη συναυλία, που είχε τίτλο "Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον", συμμετείχαν τόσο η Ανδρική, όσο και η Γυναικεία Χορωδία Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Δήμητρας Καλογεροπούλου και την πιανιστική συνοδεία του Εκτορα Μαραγκουδάκη. Το πρόγραμμα της συναυλίας ήταν, φυσικά, ανάλογο των ημερών, περιλαμβάνοντας έργα θρησκευτικής μουσικής και εκκλησιαστικούς ύμνους, όπως τα "Τον νυμφώνα Σου βλέπω" και "Αι γενέαι πάσαι" το οποίο ερμήνευσαν από κοινού και τα δύο τμήματα της Χορωδίας. Αφηγήτρια της βραδιάς ήταν η Χρύσα Πάντσιου.
Τέλος, την ίδια ημέρα, η Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" υπό τη διεύθυνση της μαέστρου της, Χριστίνας Καλλιαρίδου, συμμετείχε στο μουσικό σκέλος της εκδήλωσης λόγου και μουσικής με τίτλο "Κηρύσσομεν Χριστόν Εσταυρωμένον. Σταυρικό Μαρτύριο - Πίστη και Επιστήμη", που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κέρκυρας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, η Χορωδία "Άγιος Σπυρίδων" και ο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης. Ομιλητές ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο διδάσκων του Ιονίου Πανεπιστημίου Δρ. Δημήτρης Μεταλληνός και οι ιατροί Νάσος Μαρτίνης, Βασίλης Πανδής και Γιάννης Ζαβιτσιάνος, εκ μέρους της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι το Γυναικείο Τμήμα της Χορωδίας "Άγιος Σπυρίδων" θα συμμετάσχει και στην Ακολουθία του Νυμφίου την Μ. Τρίτη στον Ι.Ν. Αγίων Ιάσονος και Σωσίπατρου, ερμηνεύοντας το Τροπάριο της Κασσιανής σε μελοποίηση Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Την ίδια ημέρα θα συμμετάσχει και στην εκδήλωση του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων με τίτλο "Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση. Η ασκητική της Αγάπης", η οποία θα πραγματοποιηθεί στα παλαιά Ανάκτορα (ώρα: 21.30).
ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».