Τετάρτη 02.04.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Ιόνιο Ωδείο τίμησε τον Ν. Παπαδημητρίου

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
31 Μαρτίου 2025 / 09:27
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Σε μια συναυλία αποκλειστικά με έργα του

Το Ιόνιο Ωδείο τίμησε τον συνθέτη, ακαδημαϊκό, αλλά και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του, Νίκο Παπαδημητρίου, με μία συναυλία εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε εκείνον και στο έργο του, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά), την Κυριακή 30 Μαρτίου. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων του νησιού και πολλοί συνάδελφοι, μαθητές και φίλοι του τιμωμένου.

Ο τιμώμενος

Ο Νίκος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, μουσική και φιλοσοφία στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ενώ σπούδασε σύνθεση πλάι στον σπουδαίο Γάλλο μοντερνιστή συνθέτη Michel Philippot (1925-1996). Ως ακαδημαϊκός καθηγητής έχει διδάξει και ως συνθέτης και μουσικός έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ βιβλία του κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Γαλλία.

To 1993 ήρθε στην Κέρκυρα. Δίδαξε αρχικά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και, εν συνεχεία στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, δίδαξε ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο Κέρκυρας, στο Ιόνιο Ωδείο, στο Ωδείο Λευκίμμης κ.α.

 
 

Η κυριακάτικη εκδήλωση

Στην εκδήλωση της Κυριακής, ο διευθυντής του Ιονίου Ωδείου, Κώστας Σαββανής, στον πρόλογό του έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Παπαδημητρίου για την πολυετή προσφορά του στη μουσική, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό γενικότερα, ενώ ο τιμώμενος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επί 32 συναπτά έτη παρουσία του στο κερκυραϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στο καθαρά μουσικό μέρος της βραδιάς ακούστηκαν αποκλειστικά έργα του Νίκου Παπαδημητρίου, τα περισσότερα γραμμένα στην Κέρκυρα και από όλο το στυλιστικό φάσμα με το οποίο έχει ασχοληθεί: από το μεταρομαντικό ύφος, μέχρι το μινιμαλιστικό και τον ατοναλισμό. 

Αναλυτικότερα, ακούστηκαν κατά σειρά τα Πέντε Πρελούδια για πιάνο, το Τρίο για βιολί, κλαρινέτο και πιάνο, το Βαλς (για σόλο πιάνο), το Κουαρτέτο για έγχορδα Νο.2 (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο συνθέτης), το έργο για φωνή και πιάνο Ο θάνατος της Μαρίας (σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού), το Κουιντέτο για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, και, τέλος, τις Τέσσερις Etudes de Simplicite (για ντουέτο ή τρίο οργάνων).

Τα ερμήνευσαν οι καθηγητές του Ιονίου Ωδείου (με αλφαβητική σειρά) Ειρήνη Αρακλειώτη (βιολί), Δημήτρης Αργυρός (κλαρινέτο), Ανδρέας Βιδάλης (βιολοντσέλο), Χριστίνα Δημητρίου (βιόλα), Νίκη Καλαϊτζίδου (βιολί), Γιάννης Καρανικόλας (πιάνο, σαξόφωνο), Λία Κολυτά (τραγούδι), Παναγιώτης Κοντονάσιος (κιθάρα), Κατερίνα Λουκίδη (πιάνο), Μαρία Μάζη (πιάνο), Διονύσης Μαρτίνης (τρομπέτα) και Τόνια Τόμπρου (φλάουτο).

Οι εκδηλώσεις του Ιονίου Ωδείου θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή 6 Απριλίου, με συναυλία μαθητών των σχολών του, σε συνέχεια αντίστοιχων των προηγούμενων εβδομάδων.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».