Δευτέρα 30.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία της «Παλαιάς» με έργα Mussorgsky, Δουκάκη, Σαμάρα, Puccini και Verdi

Δημοτικό Θέατρο
09 Απριλίου 2017 / 12:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη,

πραγματοποίησε την καθιερωμένη του συναυλία το Σάββατο του Λαζάρου (8 Απριλίου).
Το εξαιρετικό πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με το χαρακτηριστικότερο, ίσως, έργο της λεγόμενης «περιγραφικής μουσικής»· τις Εικόνες από μια έκθεση του Modest Mussorgsky, όπου η απόδοση του Μουσικού Σώματος της Παλαιάς Φιλαρμονικής μέρος με το μέρος γινόταν όλο και καλύτερη. Η δε αξιοσημείωτη παρουσία της άρπας, προσέθεσε το κατάλληλο ηχόχρωμα στα σημεία που έπρεπε.

Με τη μπάντα σε πλήρη σύνθεση πλέον, ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της συναυλίας, με το Θρησκευτικόν Εμβατήριον που συνέθεσε ο Σπύρος Δουκάκης ειδικά για τη λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων του έτους 1935, ενόσω δηλαδή ήταν ακόμη αρχιμουσικός της Παλαιάς Φιλαρμονικής. Η παρουσίαση του έργου αυτού αφιερώθηκε στο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριο, στον οποίον αμέσως μετά η Φιλαρμονική  -δια του Προέδρου της, Σπύρου Παδοβά- επέδωσε την ανώτατη τιμητική διάκρισή της για το ποιμαντικό του έργο.

Η συνέχεια της συναυλίας ήταν αφιερωμένη στην όπερα. Η αρχή έγινε με μια επιλογή του Σπύρου Προσωπάρη, αποσπάσματων από την La martire του Σπύρου Σαμάρα. Το σολιστικό μέρος του βαρύτονου ήταν η μοναδική, ίσως, παραφωνία στην κατά τ’ άλλα εξαίσια απόδοση της μπάντας στο έργο αυτό, το οποίο ήταν και εκείνο που καταξίωσε τον σπουδαίο Κερκυραίο μουσουργό στο διεθνές μουσικό στερέωμα. Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή του Steven Verhaert, με διάσημα αποσπάσματα από τις όπερες La Bohéme, Madame Butterfly, Tosca και Turandot του Giacomo Puccini.

Και επειδή αναφορά στο μελόδραμα χωρίς κάποιο έργο του Giuseppe Verdi δεν γίνεται, η εισαγωγή από την όπερα Il Vespri Siciliani, παρά τις όποιες αρρυθμίες στην αρχή της, έκλεισε με εξίσου ενδιαφέροντα τρόπο και το δεύτερο μέρος της συναυλίας της Παλαιάς Φιλαρμονικής.