Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ρεσιτάλ πιάνου του διεθνούς φήμης πιανίστα Piers Lane

Ιόνιος Ακαδημία
08 Απριλίου 2017 / 14:03

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έναν πραγματικά καταξιωμένο διεθνώς βιρτουόζο του πιάνου είχε την ευκαιρία να ακούσει το κερκυραϊκό κοινό, μέσω του θεσμού των «Divertimenti in Corfu»

ο οποίος φέτος συμπληρώνει αισίως 26 χρόνια, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας. Ο λόγος για το ρεσιτάλ του Αυστραλού πιανίστα Piers Lane, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, στην Ιόνιο Ακαδημία.

Το ρεσιτάλ αυτό ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Frédéric Chopin, του Πολωνού συνθέτη που, παρότι έζησε μόλις 39 έτη, εν πολλοίς έθεσε (μαζί με τους Liszt και Schumann) το πλαίσιο της ρομαντικής πιανιστικής εργογραφίας. Έτσι, ακόμη και σήμερα πολλά από τα έργα του θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα του ρεπερτορίου των μεγάλων soloists του πιάνου. Ειδικότερα, στο ρεσιτάλ της Παρασκευής, ο Piers Lane ερμήνευσε τα εξής έργα: Impromptu Αρ.1 σε Λα ύφεση μείζονα (Op.29), Fantasie σε Φα ελάσσονα (Op.49), Etude σε Μι μείζονα (Op.10, No.3), Ballade Αρ.3 σε Λα ύφεση μείζονα (Op.47), Scherzo Αρ.4 σε Μι μείζονα (Op.54), Polonaise (Op.44), Mazurka σε Λα ελάσσονα (Op.17, No.4), Nocturnes (Op.62, No.1 & 2) και Barcarolle σε Φα δίεση μείζονα (Op.60). Το θερμότατο χειροκρότημα του κοινού (στο οποίο -δυστυχώς- υπήρχαν ελάχιστοι μουσικοί…) «ανάγκασε» τον Lane να επιστρέψει για να κλείσει τη βραδιά σε ρυθμούς βαλς, αφού προηγουμένως είχε ερμηνεύσει και το Nocturne σε Ρε ύφεση μείζονα (Op.27, No.2).

Λίγα λόγια για τον Piers Lane
Ο Piers Lane γεννήθηκε το 1958 στην Αυστραλία, όπου και μεγάλωσε. Η πρώτη του μεγάλη διάκριση ήρθε στα 19 του χρόνια, όταν κέρδισε τον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου του Σίδνεϊ (του οποίου αργότερα διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής). Έκτοτε ακολούθησε μια σπουδαία καριέρα ως πιανίστας, έχοντας εμφανιστεί σε περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλά κράτη της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής, καθώς και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί πέντε φορές στον φημισμένο θεσμό των «BBC London Prom Concerts». Επίσης έχει συμπράξει ως soloist με διάφορες μεγάλες ορχήστρες, ενώ έχει ηχογραφήσει και περί του 60 δίσκους. Από το 1994 είναι επίτιμο μέλος της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, όπου και διδάσκει πιάνο από το 1989.