Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατεδαφίστηκε ο βυζαντινός πύργος του Πετριτή!

Πετριτής
05 Απριλίου 2017 / 11:43

Πάνω από δυο ΄βδομάδες χρειάστηκε ώστε να μην συντονισθούν Αρχαιολογία, Δήμος και ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα να καθαιρεθεί ο διατηρητέος πύργος του βυζαντινού άρχοντα, από τον οποίον έλκει το όνομά του, το χωριό.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κατεδάφιση του βυζαντινού πύργου του άρχοντα Πετριτή στο φερώνυμο σήμερα χωριό του κερκυραϊκού Νότου, διαπίστωσε η Αρχαιολογική Υπηρεσία κάνοντας μια ακόμα αναφορά στην εισαγγελέα. Για να συμβεί το μοιραίο χρειάστηκε να συντονιστούν όλες οι αδυναμίες των δημόσιων μηχανισμών σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της νέας ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογία, η Υπηρεσία έγινε αποδέκτης σήματος κινδύνου (24/3) από κατοίκους του χωριού ότι γκρεμίζεται το διατηρητέο. Η Υπηρεσία αναζήτησε αστυνομική υποστήριξη ώστε να διακοπεί η κατεδάφιση και να σωθεί ότι μπορούσε να σωθεί. Για κακή της τύχη όμως το Αστυνομικό Τμήμα της Λευκίμμης, στο οποίο απευθύνθηκε, δεν είχε συσκευή φαξ ώστε να παραλάβει το σήμα διακοπής των εργασιών ούτε διαθέσιμους άνδρες μετά την πρωινή βάρδια ώστε να σπεύσει. Έτσι η Αρχαιολογία απευθύνθηκε στο Α/Τ Μπενιτσών αλλά κι ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο κατηφόρισε στον Πετριτή με το σήμα ανά χείρας. Εκεί συνάντησε τον εργολάβο, που είχε άδεια επέμβασης από την δημοτική Πολεοδομία με το τεκμήριο της επικινδυνότητας αλλά κατά την Αρχαιολογία στερούνταν την απαιτούμενη δική της αδειοδότηση ενώ δεν είχε συγκροτηθεί και η Επιτροπή, που ο νόμος προβλέπει σ' αυτές τις περιπτώσεις, με μηχανικό ασφαλείας κοκ.
Τα πολλά λόγια είναι περιττά ως αποτέλεσμα υπήρξε η καθαίρεση του ιστορικού και de facto διατηρητέου (σ.σ. ως προ του 1830 κατασκευασθέντος) πύργου άλλοτε του άρχοντα Πετριτή κι αργότερα της οικογένειας Παλατιανού, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.
Για την ιστορία, αντιγράφουμε από την ομώνυμη ιστοσελίδα για την ιστορία του χωριού. Πετριτής, η αρχαία Έγριπος είναι ένα παραλιακό χωριό με ψαροταβέρνες, θέα στην Ήπειρο και πλούσια ιστορία. Aνήκε στο Bυζαντινό άρχοντα της περιοχής Πετριτή ή Πετρετίνο ο οποίος παραχώρησε το χωριό στην οικογένεια Παλατιανού (μάλλον ως προίκα). Aπό αυτή την οικογένεια έχει διατηρηθεί ένας βυζαντινός πύργος. Aπό τη ρωμαϊκή περίοδο είχε απομείνει η κάτοψη κτίσματος από κεραμότουβλα με διάμετρο 5 μέτρα και χρησίμευε για σιταποθήκη ή στέρνα.
Ο πύργος του άρχοντα Πετριτή δεν υφίσταται πια στην Κερκυράμας, την παρ' ολίγον και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης...