To Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κίνα για την «Πρωτοχρονιά στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
11 Ιανουαρίου 2025
/ 09:43
Πως παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρύτανη, Α. Φλώρου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Πανεπιστημίου στα βάθη της Κίνας.
H ατραξιόν με το κόκκινο βιβλίο του Μάο, ο καθηγητής Βλαχόπουλος που το πήρε και η αντίδραση των Κινέζων.
ΚΙΝΓΚΝΤΑΟ. Όταν το πρωινό φως της 8ης Ιανουαρίου λάμπει στη γη, ο αέρας την ένατη ημέρα του δωδέκατου σεληνιακού μήνα είναι γεμάτος από τη γεύση της Πρωτοχρονιάς Οι ξένοι φίλοι που «κάνουν όπως κάνουν οι Ρωμαίοι στη χώρα» είναι αρκετά εντυπωσιακοί. Είναι ένας αριθμός βαρέων βαρών μελετητών από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη Διευθύνουσα Επιτροπή της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Προσκλήθηκαν από το Παγκόσμιο Σινολογικό Κέντρο να έρθουν στο Κινγκντάο για να συμμετάσχουν στο «Έτος της Κίνας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» και «. Η China in Classics» σειρά δραστηριοτήτων διαλόγου «Greek Civilization», ας πάμε στη συλλογή άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ας γευτούμε τοπικές λιχουδιές, γράψουμε ευλογίες για την κινεζική Πρωτοχρονιά και ας νιώσουμε την έντονη γεύση του νέου έτους.
Αυτή η σειρά εκδηλώσεων διαλόγου διοργανώνεται από το Κέντρο Παγκόσμιας Σινολογίας στο Πανεπιστήμιο Γλώσσας και Πολιτισμού του Πεκίνου και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Στόχος του είναι να βοηθήσει στη διάδοση του κινεζικού ανοιξιάτικου φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, στην προώθηση της «παγκόσμιας» κουλτούρας του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ σχετικές βιομηχανίες και αφήστε την αρχαία άυλη πολιτιστική κληρονομιά Στη σύγχρονη κοινωνία, υπερβαίνουμε τα εθνικά όρια και τις πολιτισμικές διαφορές για να δείξουμε στον κόσμο τη μοναδική πολιτιστική γοητεία και την πνευματική προοπτική του κινεζικού έθνους.
Κατά την είσοδό τους στη συγκέντρωση στην Πάλη, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, ο Σταύρος, επικεφαλής της Διοικούσας Επιτροπής για την Έδρα της UNESCO για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Σινολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο · Κάτσιος και άλλοι περπάτησαν κατά μήκος του Οι πολυσύχναστοι πάγκοι ήταν τόσο πολύχρωμοι όσο τα πολύχρωμα νουντλς, οι καραμέλες ήταν γλυκές και δροσιστικές, οι καβουρδισμένοι σπόροι και οι ξηροί καρποί ήταν αρωματικοί, τα κόκκινα χαλάκια παρουσίαζαν εξαιρετική δεξιοτεχνία και το μαγειρεμένο φαγητό δελέαζε τους άπληστους.
Στα μάτια τους, το να έρθουν στη ζωντανή παραδοσιακή αγορά είναι σαν να μπαίνουν σε έναν νέο κόσμο, λέγοντας ότι μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε εδώ! Σύντομα, αυτοί οι «ξένοι», όπως οι ντόπιοι χωρικοί και οι κάτοικοι, εντάχθηκαν στην τοπική ζωή, στην πολυσύχναστη αγορά, αγόρασαν καινοτόμα σνακ και τα έτρωγαν ψωνίζοντας, όπως τα μυρωδάτα θαλασσινά κοκκινιστά κέικ και το πλούσιο αρνί. Η ζεστασιά της σούπας και τα ζεστά χειροποίητα ψωμάκια της εστίας επιτρέπουν στους Έλληνες φίλους να απολαύσουν τη γοητεία της αυθεντικής κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Περπατώντας στην αγορά, δεν μπορούσαν παρά να αγόραζαν τα ποιοτικά και φτηνά αγαθά Κατά καιρούς διαπραγματεύονταν με τους ιδιοκτήτες των πάγκων για τις τιμές, ενώ θα ενδιαφερόντουσαν και για τα παλαιά είδη των πάγκων. Ο καθηγητής Σι Σι, από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Στέφανος Βλαχόπουλος, βρήκε ένα «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» που εκδόθηκε τον περασμένο αιώνα Αφού το αγόρασε, κράτησε το «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» στο στήθος του με τα δύο του χέρια , και μετά σήκωσε προσεκτικά το βιβλίο. Πολλοί ιδιοκτήτες πάγκων γέλασαν και αστειεύτηκαν: «Έχουμε διεθνοποιήσει την επιχείρησή μας Στο τέλος, σχεδόν όλοι είχαν μεγάλα και μικρά σακουλάκια με «τρόπαια» και γεμάτη σοδειά.
Τα δίστιχα του Φεστιβάλ Άνοιξης και οι πάγκοι εικόνων της Πρωτοχρονιάς ήταν ακόμη πιο χαρούμενα. Υπήρχαν μια εκθαμβωτική σειρά από πίνακες ζωγραφικής και πολιτιστικές δημιουργίες από την Tianjin Publishing and Media Group, την Tianjin Yangliuqing Painting Society και Jiaonan πρωτοχρονιάτικες εικόνες από τη νέα συνοικία. Το μεγάλο τραπέζι ήταν απλωμένο, με το στυλό και το μελάνι να ρέουν οριζόντια, οι καλλιγράφοι πιτσιλίζουν μελάνι και έγραψαν δίστιχα και ευλογούσαν χαρακτήρες γεμάτους ευλογίες, που αλληλοσυμπλήρωναν με πρωτοχρονιάτικες εικόνες, φαναράκια και μενταγιόν, κάνοντας την πρωτοχρονιάτικη ατμόσφαιρα «εκρηκτική». Οι μελετητές ενεργούσαν με ενθουσιασμό ως «ιδιοκτήτες μικρών περιπτέρων», με κραυγές και γέλια αλληλένδετα, όλοι κρατούσαν τα εορταστικά εμπορεύματα της Πρωτοχρονιάς και η κάμερα έκανε συνεχώς κλικ για να παγώσει αυτή τη ζεστή και χαρούμενη στιγμή.
Στο Γυμνάσιο Qingxi No. 2, οι μαθητές ήταν γεμάτοι αυτοπεποίθηση και είπαν τις θρυλικές ιστορίες και τα αρχαία έθιμα του Κινεζικού Φεστιβάλ Άνοιξης σε άπταιστα αγγλικά, οδηγώντας τους Έλληνες μελετητές να ταξιδέψουν στο χρόνο και να εκτιμήσουν τη βαθιά κληρονομιά του Φεστιβάλ Άνοιξης. Καθηγητές από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Κινέζοι ειδικοί χρησιμοποίησαν το «Έτος της Κίνας» ως το κλειδί για να ανοίξουν την πόρτα της σοφίας για την προβολή και την κληρονομιά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Με τα λόγια σας και τα λόγια μου, αναδύθηκαν εκθαμβωτικές σπίθες η σύγκρουση ιδεών. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο καθηγητής Σταύρος Κάτσιος είπε ότι η συλλογή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς είναι «ζωντανή» και είναι μια ιδιαίτερα πολύτιμη πολιτιστική και εθιμική κληρονομιά που έχει διατηρηθεί στη σύγχρονη Κίνα και συμβαδίζει με την εποχή. Η διαφορετικότητα έχει μοναδικό ρόλο και είναι ο κοινός πολιτιστικός πλούτος της ανθρωπότητας, που αξίζει να εκτιμάται και να προστατεύεται. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, οι μαθητές έκαναν ενεργά ερωτήσεις και αλληλεπιδρούσαν με ενθουσιασμό.
Κατά τη διάρκεια της σειράς δραστηριοτήτων διαλόγου «Έτος Κίνας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» και «Κινεζικοί και Ελληνικοί Πολιτισμοί στα Κλασικά», το Παγκόσμιο Σινολογικό Κέντρο θα συνεχίσει να διοργανώνει τον ακαδημαϊκό διάλογο «Κινέζικος και Ελληνικός Πολιτισμός στα Κλασικά» και το «Spring Festival Culture and Civilization Mutual Learning Seminar" , της Tianjin Ancient Books Publishing House's "Tracing Cultural Resonance from Ancient Classics" έκθεση αρχαίων βιβλίων και η New Year Picture Exhibition West Coast New Area και μια σειρά δραστηριοτήτων.
Ως βασική γέφυρα και στενός κρίκος στον τομέα των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών, το World Sinology Centre οργανώνει και οδηγεί Έλληνες μελετητές να μπουν βαθιά στην κινεζική αγροτική αγορά, μια σκηνή από τη βάση γεμάτη ζωή, ώστε οι φίλοι από ξένες χώρες να μπορούν να βιώσουν και να βιώσουν αληθινά αγγίξτε την κινεζική κουλτούρα Η θερμοκρασία και η υφή αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τη μοναδική χροιά του κινεζικού πολιτισμού με τον πιο ζωντανό και προσγειωμένο τρόπο. Το Παγκόσμιο Κέντρο Σινολογίας θα εκμεταλλευτεί αυτή τη σειρά εκδηλώσεων διαλόγου ως σημαντική ευκαιρία για να συνεχίσει να καταβάλλει τις προσπάθειές του στο ευρύ στάδιο των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών, δίνοντας συνεχή ώθηση στην προώθηση της αμοιβαίας ολοκλήρωσης της πολυπολιτισμικότητας και στην ενίσχυση της πνευματικής σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων όλων των χωρών.
Από την ιστοσελίδα cctss.org