Τετάρτη 18.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις της ΑΧΕΠΑ για την Κύπρο.

ΑΧΕΠΑ
06 Δεκεμβρίου 2024 / 09:33
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Τη γενική επιμέλεια των εκδηλώσεων του διημέρου είχε ο Αντικυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νίκος Δημητρόπουλος.

Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Κύπρο και στο μείζον πρόβλημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής μεγάλου τμήματος του νησιού, διοργάνωσε το τοπικό παράρτημα Κέρκυρας της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ (AHEPA Chapter HJ-34 Corcyra). Αφορμή για τις εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες έφεραν τον συμβολικό τίτλο "Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο", στάθηκε η συμπλήρωση φέτος 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η πρώτη εκδήλωση του διημέρου, ήταν η συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, με προσκεκλημένη την τραγουδίστρια Μελίνα Ασλανίδου την οποίαν πλαισίωσε το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής "Ομόνοια" Γαστουρίου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Σπύρου Ράλλη. Μαζί τους οι Σπύρος Παγιάτης (πιάνο), Φίλιππος Περιστέρης (μπουζούκι), Ιάκωβος Κατσαρός (ηλεκτρικό μπάσο) και Γιώργος Ράλλης (drums). Η δημοφιλής τραγουδίστρια ερμήνευσε τραγούδια με θέμα την Κύπρο ή τραγούδια γραμμένα από Κύπριους συνθέτες, όπως ο Μάριος Τόκας, αλλά και άλλα γνωστά τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία και όχι μόνο. Στη συναυλία συμμετείχαν επίσης η Δημοτική Χορωδία "San Giacomo" (διδασκαλία: Antony Ivanov), η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας (διδασκαλία: Έλλη Καρύδη) και η Παιδική Χορωδία του 4ου Γυμνασίου (διδασκαλία: Περικλής Παπαδόπουλος). Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επομένη, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας. Εκεί, ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία Σπυρίδων Δελλής, που την εποχή της εισβολής υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ, αφηγήθηκε γλαφυρά το χρονικό των δραματικών εκείνων γεγονότων, σε συνδυασμό με την προβολή σχετικού οπτικού υλικού. Στο τέλος της εκδήλωσης, η ΑΧΕΠΑ τίμησε τόσο Σπυρίδωνα Δελλή, όσο και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρος 1974. Είχε προηγηθεί η προβολή του διεθνώς βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Varosha, Europe's enclosed town"/ "Αμμόχωστος, η νεκρή πόλη", παραγωγής του Τώνη Τουμαζή (πρόσφυγας από την Αμμόχωστο). Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ αυτού και στο Δημοτικό Θέατρο, για τους μαθητές των σχολείων της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω ντοκιμαντέρ αυτές τις ημέρες παρουσιάζεται και σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι κλπ.) σε μια προσπάθεια γνωστοποίησης διεθνώς των όσων απαράδεκτων συμβαίνουν στα Βαρώσια με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.

 

 

Τη γενική επιμέλεια των εκδηλώσεων του διημέρου είχε ο Αντικυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ελλάδος και διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Νίκος Δημητρόπουλος. Αποτελούσαν δε, συνέχεια μιας σειράς γενικότερων δράσεων της AHEPA που πραγματοποιούνται διεθνώς με σκοπό την ανάδειξη του ζητήματος της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής στην Κύπρο, με αφορμή τη θλιβερή 50ή επέτειο από τον "Αττίλα".

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».