Παρασκευή 10.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η συναυλία της ΦΕ Καποδίστριας, Una Furtiva Lagrima

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
04 Nov 2024 / 10:40
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Επίσης Ρεσιτάλ Ειρήνης Πουλιάση και του ταλαντούχου νεαρού φλαουτίστα Χρήστου Πηλού

Επίκεντρο την όπερα είχε η συναυλία της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας", με τίτλο "Una Furtiva Lagrima", η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας το Πρωτοκύριακο 3 Νοεμβρίου. Εκεί, με το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου, συνέπραξαν η soprano Χρύσα Μαλιαμάνη, η mezzo soprano Ρόζα Πουλημένου, ο τενόρος Βασίλης Καβάγιας και ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης.

Το ορχηστρικό Πρελούδιο της α' πράξης από την όπερα La Traviata του Giuseppe Verdi άνοιξε το πρώτο μέρος του προγράμματος, ενώ στη συνέχεια οι προαναφερθέντες soloists ερμήνευσαν άριες και duetti από τις όπερες Romeo et Juliette του Charles Gounod, L' elisir d' amore και Don Pasquale του Gaetano Donizetti, Carmen και Les pêcheurs de perles του Georges Bizet, Macbeth και Rigoletto του Giuseppe Verdi, Cavalleria Rusticana του Pietro Mascagni και Lakmé του Leo Delibes. Ακούστηκαν επίσης ορχηστρικά μέρη από τον Rigoletto και την Cavalleria Rusticana, ενώ τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο μέρος του προγράμματος βρήκε και τους τέσσερις soloists επί σκηνής να ερμηνεύουν από κοινού Verdi.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του προγράμματος ακούστηκαν συμβολικά τα Χρυσοπράσινο φύλλο του Μίκη Θεοδωράκη, Χαλάλιν του του Μιχάλη Βιολάρη και Αμμόχωστος του Στέλιου Χιώτη, σε μια μουσική αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής στην Μεγαλόνησο το 1974, καθώς η συναυλία ήταν αφιερωμένη στις Γυναίκες της Κύπρου. Μάλιστα, στο Δημοτικό Θέατρο βρέθηκαν και παρακολούθησαν τη συναυλία και οι κυρίες Χαρίτα Μάντολες και Ελένη Φωκά, δύο γυναίκες που έχουν ταυτιστεί με τον αγώνα για την ανάδειξη της Κυπριακής τραγωδίας. Στις δύο κυρίες επιδόθηκαν τιμητικές πλακέτες για τον αγώνα τους, ενώ το κοινό όρθιο τις χειροκρότησε θερμά, ιδιαίτερα όταν η Ελένη Φωκά εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα της Κύπρου δεν θα ξεχαστεί. Αμφότερες βρέθηκαν στην Κέρκυρα στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ανεμόμυλου "Θωμάς Φλαγγίνης", η Ένωση Κυπρίων Κέρκυρας "Ευαγόρας" και ο Σύλλογος Κερκυραίων Φίλων Κύπρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Η κυριακάτικη συναυλία είχε τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν δε, η δεύτερη που πραγματοποίησε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας" το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη της 20 Οκτωβρίου στην Κεφαλονιά, επ' αφορμή της εορτής του Αγίου Γερασίμου.

Ατομικά recitals

Πέραν της κυριακάτικης συναυλίας της Φ.Ε. "Καποδίστριας", το calendary των μουσικών εκδηλώσεων των προηγούμενων ημερών περιλάμβανε και δύο ξεχωριστά ατομικά recitals, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παλαιά).

Το πρώτο (χρονικά) εξ αυτών ήταν το ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού της Δέσποινας-Ειρήνης Πουλιάση, με τη συνοδεία του Χρόνη Μπάνου στο πιάνο. Η εν λόγω συναυλία, διοργανωθείσα από την Ιατροχειρουργική Εταιρία Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, για τη συμπλήρωση 125 ετών από την ίδρυση του Ιατρείου Κέρκυρας.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου ακολούθησε το ρεσιτάλ του ταλαντούχου νεαρού φλαουτίστα Χρήστου Πηλού, με την πιανιστική συνοδεία της Μαριλένας Ελούλ. Εκεί παρουσιάστηκαν έργα των Georges Adolphe Hüe, Otar Taktakishvili, Camille Saint-Saëns, Georges Enesco, Theobald Boehm και Franz Doppler.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».