Δευτέρα 30.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φ.Ε. Μάντζαρος στη Νάπολη - Συναυλία και αδελφοποίηση με το Ωδείο San Pietro a Majella

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
28 Σεπτεμβρίου 2024 / 10:20
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Εκ μέρους της Φ.Ε. "Μάντζαρος" το Πρωτόκολλο υπέγραψε ο Πρόεδρός της, Ιωάννης Τριβιζάς

ΝΑΠΟΛΗ. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος" αποτελεί η υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας & Αδελφοποίησης με το ιστορικό Ωδείο San Pietrο a Majella της Νάπολης, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου στην ιταλική πόλη. Στο πλαίσιο αυτού η μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων συνεργασία, σε επίπεδο σπουδών, σεμιναρίων, επιμόρφωσης, υποτροφιών, ιστορικής έρευνας, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ανταλλαγής μουσικών, επιστημόνων και καθηγητών κ.ά. Εκ μέρους της Φ.Ε. "Μάντζαρος" το Πρωτόκολλο υπέγραψε ο Πρόεδρός της, Ιωάννης Τριβιζάς, ενώ εκ μέρους του Ωδείο San Pietro a Majella, ο Γενικός Διευθυντής του, συνθέτης και μαέστρος Gaetano Panariello. Οι δύο Πρόεδροι, στους λόγους τους, περιέγραψαν και τόνισαν την σημασία του βήματος αυτού και της νέας συνεργασίας που εγκαθιδρύει.

 

Σημειώνεται ότι το Ωδείο San Pietro a Majella, που πλέον λειτουργεί σε επίπεδο Μουσικής Ακαδημίας, είναι ένα από τα παλαιότερα και πλέον φημισμένα ιδρύματα του είδους στην Ευρώπη (έτος ίδρυσης: 1583). Μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, σε αυτό φοίτησαν και επιμορφώθηκαν πολλοί Επτανήσιοι, αρχής γενομένης από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, που υπήρξε μαθητής και φίλος του τότε διευθυντή του Ωδείου Niccolò Antonio Zingarelli, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να τον διαδεχθεί (με τον Μάντζαρο, όμως, να αρνείται και να επιστρέφει οριστικά στην Κέρκυρα). Ανάλογη διαδρομή ακολούθησαν εκεί και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι της επτανησιακής μουσικής κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Στο πλαίσιο της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και συναυλία της Φ.Ε. "Μάντζαρος" στην Αίθουσα "Scarlatti", κυρίως με έργα Επτανησίων μουσουργών που σχετίστηκαν με το Ωδείο San Pietro a Majella. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος της συναυλίας το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά, ερμήνευσε την 1η από τις 12 Φούγκες για 4 ή 5 φωνές του Μάντζαρου (έργα αφιερωμένα στον Zingarelli, τα πρωτότυπα των οποίων διασώζονται στο -πλουσιότατο- Αρχείο του Ωδείου San Pietro a Majella), το passo doppio Del Maestro του Αντωνίου Λιβεράλλη, την Sinfonia Originale του Νικολάου Τζανή-Μεταξά, την Εισαγωγή από το συμφωνικό ποίημα Athalia του Διονυσίου Ροδοθεάτου, το Intermezzo από την όπερα La Martire του Σπύρου Σαμάρα, τον Χορό των Συλφίδων του Αλέξανδρου Γκρεκ και, τέλος, την πόλκα La Pettegola του Παύλου Καρρέρ.

Στο δεύτερο σκέλος της συναυλίας, τμήμα του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, παρουσίασε τη μουσική μπαλέτου The butterflies in the garden of roses από την όπερα Valentine του Ναπολέοντος Λαμπελέτ και τρία χαρακτηριστικά έργα του Μάντζαρου: την Εισαγωγή από τη καντάτα Ulisse agli Elisi, την Sinfonia No.2 "La Tempesta e la Caccia" και, ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, αποσπάσματα από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν. Στα έργα της συναυλίας και στους συνθέτες τους αναφέρθηκε στον πρόλογό του ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Ιωάννης Τριβιζάς.

 

 

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ «SAN PIETRO A MAJELLA» ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ & ΤΗΣ «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το Ωδείο San Pietro a Majella, εφεξής καλούμενο "Ωδείο", εκπροσωπούμενο από τον Διευθυντή του, Maestro Gaetano Panariello, ο οποίος κατοικεί στην Νάπολη, και η «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» Κέρκυρας, Ελλάδα, εφεξής καλούμενη «Φιλαρμονική Εταιρία» εκπροσωπούμενη από τον Δρ. Ιωάννη Τριβιζά, κάτοικο Κέρκυρας

Με τους εξής σκοπούς:

1) Την συνεργασία και την συνεχή βελτίωση της μουσικής εκπαίδευσης και των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των δύο Ιδρυμάτων, μέσω της προώθησης και ανταλλαγής νέων ιδεών και μεθόδων και δράσεων διδασκαλίας, που προέρχονται από τη μακρόχρονη εμπειρία των δύο ιστορικών μουσικών φορέων.

2) Την προοπτική ευρύτερης συνεργασίας στον Ευρωπαϊκό τομέα μεταξύ τοπικών πολιτιστικών ιδρυμάτων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

3) Την δημιουργία και ανάπτυξη νέων και ειλικρινών δεσμών φιλίας και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ του Ωδείου και της Φιλαρμονικής Εταιρίας, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική συγγένεια μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο λαών και το γεγονός ότι, σπουδαίοι μουσικοσυνθέτες από την Κέρκυρα και τα άλλα νησιά του Ιονίου του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα σπούδασαν ή είχαν πολιτιστικές σχέσεις με το Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης, και μεταξύ αυτών ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος - Συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, που συνδέθηκε με αδελφική φιλία και αμοιβαία εκτίμηση με τον τότε Διευθυντή του Ωδείου, Niccolò - Antonio Zingarelli, στον οποίο αφιέρωσε τις περίφημες Φούγκες του, θέλοντας να επιβεβαιώσουμε και να εδραιώσουμε ξανά τους πολιτιστικούς δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Κέρκυρας και Νάπολης και μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας·

ΟΡΙΖΟΥΝ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

Αρθ. 1. Την ανάπτυξη και προώθηση σχέσεων συνεργασίας και αλληλεγγύης, στον μουσικό τομέα, μεταξύ των δύο πόλεων, της Νάπολης και της Κέρκυρας και ευρύτερα μεταξύ των δύο χωρών Ιταλίας και Ελλάδας. 

Αρθ. 2. Την προβολή των ιδιαιτεροτήτων και των εθνικών χαρακτηριστικών της Μουσικής και του Πολιτισμού, μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Άρθ. 3. Την δημιουργία, μεταξύ των δύο Μουσικών Ιδρυμάτων, δεσμού επιστημονικής, εκπαιδευτικής, καλλιτεχνικής και ερευνητικής συνεργασίας για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών δράσεων όπως η κοινή διοργάνωση Μουσικών, Εκπαιδευτικών και Επιστημονικών εκδηλώσεων, με στόχο τη διάδοση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού έργου που πραγματοποιείται στο Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και στην «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος» της Κέρκυρας, με τη μορφή παρουσιάσεων, σεμιναρίων, μουσικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, δυνατότητα κοινής συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και καθορισμό κοινών δράσεων σε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος, και ευρύτερη συνεργασία σε κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.

Άρθ. 4. Την Έρευνα και μελέτη των αρχείων των δύο μουσικών Ιδρυμάτων σύμφωνα με τον Κανονισμό των αντίστοιχων φορέων με στόχο την ανάδειξη ιστορικών προσώπων που με το έργο και τη δραστηριότητά τους συνδέουν τον πολιτισμό των δύο πόλεων, της Κέρκυρας και της Νάπολης. 

Αρθ 5. Την ανταλλαγή ιδεών, προτάσεων και καθηγητών μουσικής, διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων σε Κέρκυρα και Νάπολη και συνεργασία στην επιστημονική έρευνα στο μουσικό πεδίο. 

Άρθ. 6. Κοινές πρωτοβουλίες για την διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων στη Νάπολη και την Κέρκυρα με μουσικά σχήματα και σύνολα των δύο φορέων.

Άρθ. 7. Ανταλλαγή νέων πληροφοριών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και γραπτού και ψηφιακού υλικού μουσικού ενδιαφέροντος.

Άρθ. 8. Δημιουργία σχέσεων συνεργασίας στους τομείς σπουδών, έρευνας, κατάρτισης και πολιτιστικών ανταλλαγών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μουσική εκπαίδευση, η μουσική σύνθεση, η ιστορική έρευνα και η πολιτιστική και κοινωνική πρόοδος.

Αρθ. 9. Δημιουργία και προώθηση παροχών και πιθανών υποτροφιών, για μαθητές της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος», προκειμένου να συνεχίσουν την τριτοβάθμια μουσική τους εκπαίδευση στο Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και αντίστροφα ενθάρρυνση των Φοιτητών του Ωδείου και του μουσικού Προσωπικού του, για συμμετοχή σε μουσικά σύνολα ή σχήματα της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μάντζαρος».

Αρθ. 10. Μελέτη και αξιοποίηση του έργου των μεγάλων συνθετών της Κέρκυρας και των άλλων Επτανήσων του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα, που ήρθαν σε επαφή με το Ωδείο «SAN PIETRO A MAJELLA» της Νάπολης και με τους δασκάλους και καθηγητές του και συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών, ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος - Συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας, του οποίου το όνομα φέρει η «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ».

Άρθ. 11 - Διάρκεια και ανάκληση της συμφωνίας.

Το παρόν πρωτόκολλο συνεργασίας ισχύει για τρία χρόνια από την υπογραφή του και θα ανανεωθεί αυτομάτως, κατά τη λήξη του, για τα επόμενα έτη, εκτός εάν ζητηθεί τροποποίηση και από τα δύο θεσμικά όργανα που συμβάλλονται.

Τα μέρη μπορούν να ανακαλέσουν το παρόν πρωτόκολλο ανά πάσα στιγμή και με άμεση ισχύ εάν: 

α) οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει δεν εκπληρώνονται πλέον· 

β) εκτελούνται δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς που ορίζονται στο άρθρο 2· 

γ) πραγματοποιούνται δραστηριότητες επιζήμιες για την εικόνα των ιδρυμάτων.

Άρθρ. 12 Επεξεργασία δεδομένων

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα πραγματοποιείται για την επιδίωξη των θεσμικών σκοπών καθενός από τους δύο φορείς και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του κανονισμού ΕΕ 2016/679.

Άρθρο 13 - Μεταβατικοί και τελικοί κανόνες

Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται στο παρόν πρωτόκολλο, τα μέρη παραπέμπουν στους σχετικούς κοινούς και ειδικούς κανόνες του αστικού δικαίου.

Το παρόν ανεγνώσθη, επικυρώθη και υπογράφεται ως ακολούθως

Νάπολη Ιταλίας, 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ «SAN PIETRO A MAJELLA»

 M° GAETANO PANARIELLO

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ «ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ»

 Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».