Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη επτανησιακή ποίηση

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
19 Σεπτεμβρίου 2024 / 11:23
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Από το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φ.Ε. "Μάντζαρος" -Στη συναυλία συμμετείχε η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, ενώ προλόγισε η Μαρία Ντούρου

Την καθιερωμένη πια φθινοπωρινή συναυλία του πραγματοποίησε και φέτος το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος", υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον Καθολικό Καθεδρικό Ι.Ν. των Αγίων Χριστοφόρου και Ιακώβου (Duomo) την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη φορά, η συναυλία ήταν αφιερωμένη στην επτανησιακή έντεχνη μουσική και, εν προκειμένω, στην ποίηση Επτανησίων ποιητών μελοποιημένη από Επτανήσιους συνθέτες. 

Τιμής ένεκεν, το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με την εισαγωγική sinfonia από την καντάτα Ulisse agli Elisi, του γενάρχη της επτανησιακής και νεοελληνικής μουσικής γενικότερα, Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, για να ακολουθήσει η εισαγωγή από το συμφωνικό ποίημα Athalia του μαθητή του, Διονυσίου Ροδοθεάτου. Με soloist την υψίφωνο Έλλη Καρύδη, παρουσιάστηκαν τα έργα Καλλιπάτειρα του Σπύρου Γραμματικού (ποίηση: Λ. Μαβίλης), Η ψυχούλα του Σπύρου Μαυρόπουλου (ποίηση: Δ. Σολωμός), Λεμβωδία του Σπυρίδωνος Ξύνδα και Απλώνει η νύχτα του Αλέξανδρου Γκρεκ (ποίηση: Θ. Ζαμάνης).

Στη μουσική του Διονυσίου Βισβάρδη βασισμένη στο ποίημα Ανάμνησις του Σολωμού, soloist ήταν ο τρομπονίστας Χρήστος Νικηφόρος, ενώ το μελοποιηθέν από τον Τιμόθεο Αρβανιτάκη ποίημα Ο ξανθός Απρίλης επίσης του Σολωμού, τραγούδησε ο Κωνσταντίνος Χειρδάρης. Ακούστηκαν ακόμη το intermezzo από την όπερα La Martire του Σπύρου Σαμάρα, η Ξανθούλα του Διονυσίου Γράψα, η Αυγούλα του Σπυρίδωνος Ξύνδα, ο Παιδικός Χορός του Σπύρου Ρουβά, ο Ύμνος των Ριζοσπαστών του Νικολάου Τζανή-Μεταξά και ο Διθύραμβος του Ροδοθεάτου, για να ολοκληρωθεί η βραδιά με την 1η Φούγκα (από τις 12*) του Μάντζαρου.

Στη συναυλία συμμετείχε επίσης η  Ανδρική Χορωδία Κερκύρας (προετοιμασία: Δήμητρα Καλογεροπούλου), ενώ προλόγισε η διδάσκουσα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και συνθέτρια, Μαρία Ντούρου.

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση για την Φιλαρμονική "Μάντζαρος" είναι η πολύ σημαντική συναυλία που θα δώσουν στις 27 Σεπτεμβρίου το Σύνολο Ξύλινων Πνευστών (διεύθυνση: Σπύρος Ρουβάς) και το Μουσικό της Σώμα (διεύθυνση: Σωκράτης Άνθης) στη Νάπολη της Ιταλίας, στο περίφημο Κονσερβατόριο San Petro a Majella, όπου φοίτησαν γενιές σπουδαίων Επτανησίων μουσουργών. Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο σωματείων, τα οποία και θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας.

* Οι σχετικά σύντομες αυτές συνθέσεις, αφιερώθηκαν από τον Μάντζαρο στον Niccolò Antonio Zingarelli, δάσκαλο και φίλο του, αλλά και τότε διευθυντή του Κονσερβατορίου San Petro a Majella, όπου και φυλάσσονται οι αυθεντικές χειρόγραφες παρτιτούρες τους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».