«Η Αλτάνη και άλλες λευκαδίτικες ιστορίες» - παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Σκληρού
Ο κ. Παναγιώτης Σκληρός που άφησε το έντονο αποτύπωμα του ως Δήμαρχος Λευκάδας, αφήνει και το αποτύπωμα του ως «εραστής της Λευκάδας του πολιτισμού»
ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Λευκάδα παρευρέθηκε η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας εκπροσωπώντας τον Δήμο και τον Δήμαρχος Γιώργο Μαχειμάρη. Την Δευτέρα 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 2ου βιβλίου του πρώην Δημάρχου Λευκάδας πολιτισμιολόγου, συγγραφέα κ. Παναγιώτη Σκληρού «Η Αλτάνη και άλλες λευκαδίτικες ιστορίες», στις Αλυκές ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ (Καρυώτες Λευκάδας).
Η αντιδήμαρχος Σπυριδούλα Κόκκαλη τόνισε τα εξής:
"Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Αιδεσιμότατοι, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης νυν και παρελθόντων ετών και πολύς κόσμος, όλων των ηλικιών.
Οι Αλυκές ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στους Καρυώτες, ένα φυσικό σκηνικό που καθηλώνει, το κάτασπρο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, οι ευσκιόφυλλοι ευκάλυπτοι, το μικρό σπιτάκι εν είδει μουσείου με την προίκα και το νοικοκυριό μια άλλης εποχής, αντικείμενα παλιά, αυθεντικά λαογραφικού ενδιαφέροντος, τα νερά των Αλυκών λουσμένα με το φως της πανσελήνου κι έναν αέρα να μοσχοβολά θάλασσα, ευκάλυπτο, κερί και βασιλικό.
Οι αφηγητές παραστατικοί μετέφεραν το γραπτό λόγο στην προφορική του διάσταση με ένα ηχόχρωμα συγκινητικό. Ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι αφηγητές προσωπικών εμπειριών, ενώ εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν η «περαντζάδα» γυναικών με παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά με την ποδολόγα στο κεφάλι και η απόδοση παλιών τραγουδιών από την Αγιομαυρίτικη παρέα.
Ο κ. Σκληρός με την αρετή των χρόνων του, μιλάει/γράφει με μια αύρα ιερότητας, ενώ ενδεδυμένος με τη «γοητεία της ευθύνης», αναλαμβάνει το χρέος που εκκινούν οι «προσωπικές Θερμοπύλες» για όλα όσα έχουν νόημα, αξία, βάρος.
Κάθε άνθρωπος, ακόμη και στην πιο καθημερινή έκφραση της ζωής του, μπορεί «να φυλάει Θερμοπύλες», να υπερασπίζεται αξίες και να εργάζεται αθόρυβα γι’ αυτές. Την άλλη Λευκάδα υπερασπίζεται ενάντια στη λήθη ο κ. Σκληρός, τη Λευκάδα τη καρδιάς, της ποιότητας, της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας…λίγα χρόνια πρίν…με μια επίπονη έξοχη εύληπτη καταγραφή εν είδει τιμητικού μνημοσύνου των ανθρώπων που συνέβαλαν.Δίνει φωνή και παρουσία στους «απόντες», σε κείνους που η ιστορία δεν θα αναφέρει ποτέ. Παρουσιάζει σεβαστές φιγούρες και επαγγέλματα που έχουν περάσει στη λήθη.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου κυριαρχεί η φιγούρα της γυναίκας, της Λευκαδίτισσας. Κι αυτό σημαδιακό θαρρώ. Πέρα από την ωδή στη γυναίκα, τη μάνα , τις Καρυάτιδες των Αλυκών, μας καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση απέναντι στις γυναίκες – στους στηλοβάτες της οικογένειας, της κοινωνίας- σε μια εποχή που παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε όλους τους τομείς, παρά τις κατακτήσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ακόμη παραμένουν ισχυρά τα έμφυλα στερεότυπα, η σεξουαλική κακοποίηση, η βία, η καταστολή..
Σημαδιακή και με ένδειξη σεβασμού η επιλογή του χώρου της παρουσίασης.
Για την Αλτάνη του τίτλου του βιβλίου, ας μου επιτραπεί να δανειστώ κάποιες φράσεις από ένα σχόλιο που έχει δημοσιευθεί σε διαδικτυακή λευκαδίτικη σελίδα… "…Όσον αφορά στη σεβαστή Κυρία… στο πρόσωπο της βλέπω τη Λευκαδίτισσα γυναίκα μιας άλλης εποχής … εκείνη της καταπληκτικής περιγραφής του λογοτέχνη κ. Ανδρέα Καραντώνη, όπως δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα το 1960".
Ο κ. Παναγιώτης Σκληρός που άφησε το έντονο αποτύπωμα του ως Δήμαρχος Λευκάδας, αφήνει και το αποτύπωμα του ως «εραστής της Λευκάδας του πολιτισμού», προσφέροντας στιγμές σκέψης, συναισθημάτων, ενθυμήσεων και περισυλλογής… κι ένα κρυφό μήνυμα από το παρελθόν, που έρχεται όμως να ενισχύσει το παρόν.
Είθε το περιεχόμενο των βιβλίων να αποτελέσει «γράφημα» και να λειτουργήσει ως μεγεθυντικός φακός του ήθους και του έθους χαρακτηριστικών της κοινωνίας. Να δώσει το έναυσμα για την ενδοσκόπηση που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Βασικό λόγο στο όλο εγχείρημα έχει η ενδοσκόπηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει να θέσει προτεραιότητα τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις από την καθημερινότητα μέχρι τη διάσωση, αναβίωση σημείων – τόπων αναφοράς – σύμβολα δράσεων -, ιερές παρακαταθήκες, που σήμερα ατονούν, ή είναι σε αχρηστία με όδευση τη λησμονιά και την κατάρρευση.
«Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα, τον εκδοτικό οίκο, τους εκλεκτούς ομιλητές, τους αισθαντικούς αφηγητές και συντελεστές που πλαισίωσαν την εκδήλωση για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν. Ευχόμαστε και το νέο βιβλίο «εύδρομον» με αναγνωστική πορεία εν είδει «ορμής ακαθέκτου».
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ
Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.