Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το κοινό κατέκλυσε το Π. Φρούριο για τον Στ. Ξαρχάκο (photos)

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
20 Ιουλίου 2024 / 08:46
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Στη συναυλία που συνδιοργάνωσαν οι Χορωδίες Ευρωπούλων και Ανεμομύλου

"Τα τραγούδια νικούν τον φόβο": Με αυτή τη φράση του Σταύρου Ξαρχάκου ως οδηγό, το κερκυραικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει πολλά από τα αγαπημένα τραγούδια του σπουδαίου αυτού μουσικοσυνθέτη, υπό τη διεύθυνση του ιδίου, στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του την Παρασκευή 19 Ιουλίου στο κατάμεστο Παλαιό Φρούριο. Συνδιοργανωτές ήταν η Χορωδία Ευρωπούλων "Ιωάννης Καποδίστριας" και η Χορωδία του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ανεμομύλου "Θωμάς Φλαγγίνης", οι οποίες συνεργάστηκαν για πρώτη φορά προκειμένου να πραγματοποιηθεί επιτυχώς μία τόσο σημαντική εκδήλωση.

ΦΩΤΟ@FB/Vicky Spinoula

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το εισαγωγικό μέρος της βραδιάς, από τις Χορωδίες Ευρωπούλων "Ιωάννης Καποδίστριας" και Ανεμομύλου "Θωμάς Φλαγγίνης" (υπό τη διεύθυνση των μαέστρων τους, Έλλης Καρύδη και Ανδρέα Γκούση, και τη συνοδεία της Χρύσας Κίτσιου στο πιάνο), δεν μπορούμε να πούμε ότι ικανοποίησε το κοινό. Αυτό όμως, αμέσως μετά "αποζημειώθηκε"  και με το παραπάνω, από τον αειθαλή Σταύρο Ξαρχάκο ο οποίος διεύθυνε τη 10μελή ορχήστρα του και τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Δημήτρη Μπάση και η Ηρώ Σαΐα.  Ολοι σιγοτραγούδησαν μαζί τους τραγούδια ολόκληρης της δημιουργικής διαδρομής του Ξαρχάκου, από το "Γεια σου, χαρά σου Βενετιά" και το "Σαββατόβραδο στην Καισαριανή", έως το "Καίγομαι, καίγομαι" και το "Ητανε μια φορά", σε ευρηματικότατες ενορχηστρώσεις.

ΦΩΤΟ@FB/Χρυσούλα Τόμπρου

Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας η ερμηνεία του βαρύτονου Παντελή Κοντού στο τραγούδι "Προσκύνημα" ("Ορεστη απ' τον Βόλο, Μαρία απ' την Σπάρτη" - σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη), το οποίο αφιερώθηκε στους μαχητές της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο πριν από ακριβώς 50 χρόνια. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με όλους τους συντελεστές επί σκηνής σε μια ακόμη σειρά αγαπημένων τραγουδιών, όπως τα "Κάν'τε υπομονή", "Στου Οθωνα τα χρόνια", "Μάτια βουρκωμένα" κ.ά.

Τη συναυλία προλόγισε ο Ξενοφών Ραράκος, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην πρόσφατη επίδοση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Παράσημου του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής στον Σταύρο Ξαρχάκο, για την μακρά προσφορά του στην ελληνική μουσική. Από την πλευρά του, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης δήλωσε συγκινημένος που η φετινή θερινή του περιοδεία ξεκίνησε από την Κέρκυρα, "το νησί του belcanto" όπως την χαρακτήρισε. Στο κλείσιμο της βραδιάς, μετά και από την επίδοση των καθιερωμένων αναμνηστικών, η κα Χρυσούλα Τόμπρου εκ μέρους των διοργανωτών ευχαρίστησε θερμά τον Σταύρο Ξαρχάκο, χαρακτηρίζοντάς τον "μέγιστο" και επισημαίνοντας το πόσο αγαπητός είναι στην Κέρκυρα, ενώ όρθιο το κοινό τον καταχειροκρότησε.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τον θεάρεστο σκοπό της ενίσχυσης του Συλλόγου "Φάρος Ζωής".

ΦΩΤΟ@FB/Elli Karidi

ΦΩΤΟ@FB/Elli Karidi

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».