Σάββατο 11.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανιόνια Πολιτιστική Συνάντηση: Ο πολιτισμός που μας ενώνει

Λευκάδα
07 Μαρτίου 2017 / 12:34

Μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτισμού στην Πανιόνια Συνάντηση που οργάνωσε η Π.Ι.Ν.

ΛΕΥΚΑΔΑ. Η επιβεβαίωση του εντυπωσιακά μεγάλου πλούτου των πολιτιστικών πρωτοβουλιών και δράσεων στα Ιόνια νησιά, όπως αυτός καταγράφηκε στη διήμερη συνάντηση των πολιτιστικών φορέων της Επτανήσου στη Λευκάδα, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Ι.Ν. γεννά προσδοκίες. Γεννά προσδοκίες για την συνέχεια στην πράξη, κυρίως στο επίπεδο θεματικών συναντήσεων ή φεστιβάλ, που εκτός από την πολιτική βούληση από πλευράς της ηγεσίας της Περιφέρειας Ι.Ν., απαιτούν την συστηματική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, τις κατάλληλες οργανωτικές δομές και τους απαραίτητους πόρους.

Η συνάντηση, παρά τις όποιες οργανωτικές της αδυναμίες, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή εκπροσώπων άνω των 100 πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων αλλά και μεμονωμένων προσώπων του χώρου, από όλα τα νησιά του Ιονίου, ξεδιπλώνοντας μια απίστευτη ποικιλία ενδιαφερόντων, δράσεων, πρωτοβουλιών και σχεδίων, που αγκαλιάζουν όλους τους χώρους και τα αντικείμενα του σύγχρονου πολιτισμού.

Ο Περιφερειάρχης

Την έναρξη των εργασιών της διήμερης Πανιόνιας Πολιτιστικής Συνάντησης, έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δίνοντας το στίγμα της διοργάνωσης. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη διοργάνωση «ιστορική στιγμή για την έναρξη διαλόγου και συνεύρεσης των πολιτιστικών δυνάμεων των Ιονίων Νήσων» και δήλωσε την ικανοποίησή του για την πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του πολιτισμού από όλη την Περιφέρεια. «Θα μιλήσουμε για τον πολιτισμό», είπε ο κ. Γαλιατσάτος, «ο οποίος είναι η ζωή, η καθημερινότητα, οι δυσκολίες, οι πίκρες, οι χαρές, οι νίκες και οι ήττες, οι συμβιβασμοί, τα οράματα και οι ιδέες. Είναι ακόμη τα παλιά και τα νέα, τα ωραία και τα άσχημα, τα καλά και τα κακά, όλα και άλλα ακόμη ειπωμένα με την πένα, το στίχο, τη νότα, το πινέλο, το τραγούδι, την υποκριτική, την κίνηση και πολλές - πολλές εκφράσεις».

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων συνέχισε δίνοντας έμφαση στον επτανησιακό πολιτισμό και ζητώντας να ξεκινήσει συζήτηση για την ταυτότητα του πολιτισμού στα Ιόνια, την καλλιέργεια της παράδοσης και της νέας πρακτικής, την ακριβή αποτύπωση της σχέσης πολιτισμού - τουρισμού και την έναρξη ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου για τον Πολιτιστικό Χάρτη των Ιονίων Νήσων.
«Ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει ένα διαχρονικό οδηγό για την ΠΙΝ που θα καθορίζει τις προτεραιότητές της στον πολιτισμό», εξήγησε ο κ. Γαλιατσάτος και συνέχισε: «Η διημερίδα αυτή έχει και άλλη μια σημασία υψηλού συμβολισμού. Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της συνοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για δύο λόγους: γιατί η ΠΙΝ το καλεί και γιατί η ανταπόκριση το αποδεικνύει».

Χαιρετισμοί και παρουσίες

Στην έναρξη της διημερίδας χαιρετισμούς απηύθυναν  ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας Νικολέττα Πανδή και Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, με την ιδιότητα και του Προέδρου της Πολιτιστικής Επιτροπής, ο βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ενώ χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Κεφαλονιάς - Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. 
Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Μωραΐτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρίνα Μοσχάτ, Σουζάνα Πεφάνη, Κατερίνα Βαγγελάτου, Διονύσης Μπάστας, Παναγιώτης Μεταλληνός και ο αντιδήμαρχος Δήμου Λευκάδας Αθανάσιος Περδικάρης.

Θέματα και προτάσεις

Δεκάδες ήταν οι προφορικές και γραπτές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση και στις τρεις θεματικές ενότητες του διημέρου. Οι κυριότερες απ’ αυτές συμπυκνώνονται στα εξής:

Η Επτανησιακή Ταυτότητα ορίστηκε από πολλούς ως Ελληνική έως απόλυτα Ελληνική, με περισσότερες ή λιγότερες επιδράσεις από τον δυτικο- ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά το θέμα αυτό απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και συζήτηση. 
Πυκνές ήταν οι επισημάνσεις της κληρονομιάς που μας άφησε η «Επτανησιακή Σχολή» με τις ευρύτερες αναφορές της, που θεωρείται ο πυρήνας της Επτανησιακής Ταυτότητας. 

Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Επτανήσου βρέθηκε πάλι στο επίκεντρο με προτάσεις για κοινές δράσεις φορέων απ’ όλα τα νησιά, για την περεταίρω ανάδειξή της.
Κοινές δράσεις προτάθηκαν και για όλες τις μορφής της τέχνης (μουσική, θέατρο, χορός, εικαστικά κλπ.) που μπορούν να πάρουν την μορφή συναντήσεων διαδοχικά στα νησιά ή με την οργάνωση θεματικών φεστιβάλ.

Επιπλέον προτάθηκαν:
· Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει το σύνολο των πολιτιστικών φορέων των νησιών του Ιονίου με παρουσίαση των δράσεών τους.
· Η κατάρτιση και τήρηση ενιαίου μητρώου των φορέων με ετήσια έκθεση των δράσεών του και παρουσίαση του προγράμματός τους για την επόμενη περίοδο ως βάση για την αξιολόγησή τους και την αξιοκρατική πρόκρισή τους στις όποιες κοινές, περιφερειακού χαρακτήρα, πρωτοβουλίες της ΠΙΝ.
· Η δημιουργία και συνεπής τήρηση ενός ετήσιου Ημερολογίου με τις προγραμματιζόμενες για κάθε περίοδο εκδηλώσεις και δράσεις έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών, τί συμβαίνει πού και πότε.
· Η δικτύωση των μουσείων που υπάρχουν στα νησιά μας για την καλύτερη και ευρύτερη ανάδειξη των εκθεμάτων τους.
· Η διερεύνηση της δυνατότητας  επιβολής πολιτιστικού τέλους από τους Δήμους για την ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων στην Περιφέρεια και κατά τόπους.
· Η εξεύρεση, αποκατάσταση και διάθεση χώρων στέγασης των πολιτιστικών δράσεων.
· Η διοργάνωση Διεθνών, συγκεκριμένης θεματολογίας, φεστιβάλ.
· Η δημιουργία Επτανησιακού Θεάτρου. Και τέλος,
· Η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών έτσι ώστε να διευκολύνεται στην πράξη η συνεργασία των πολιτιστικών φορέων των νησιών, που συγκροτήματά τους θα χρειάζεται συχνά να μετακινούνται από την έδρα τους…
Μέσα στις επόμενες μέρες η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ι.Ν. θα ανακοινώσει το κείμενο των συμπερασμάτων, μετά από συζήτηση με τη συμμετοχή του συνόλου των συμμετεχόντων.